Ystävyys on supervoimista vahvin – DC Superlemmikkien liigan oma supervoima ei piile estetiikassa vaan rivien väleihin kirjoitetussa sanomassa

0
Teräsmies ja Krypto-koira muodostavat tehokaksikon, joka ei kuitenkaan pärjäisi ilman ystävien apua superroistoja vastaan sympaattisessa koko perheen animaatiossa.

DC SUPERLEMMIKKIEN LIIGA (DC League of Super-Pets, USA 2022). Ohjaus: Jared Stern ja Sam Levine. Käsikirjoitus: Jared Stern ja John Whittington. Leikkaus: David Egan ja Jhoanne Reyes. Musiikki: Steve Jablonsky. Suomalaisina ääninä Lari Halme, Joonas Saartamo, Ria Kataja, Petteri Summanen, Anna-Maija Tuokko, Hanna Pakarinen.

Supersankarielokuvien kymi vaikuttaa ehtymättömältä, mutta satunnaisesti joukkoon eksyy myös lajityypin rajoja koettelevia yritelmiä.

Sellaiseksi voitaneen lukea DC Superlemmikkien liiga, joka on ensinnäkin koko perheen animaatio ja oikein viehättäväkin vielä, mutta ennen kaikkea kuvaus ystävyyden ja ryhmätyön voimasta.

Supersankaritarinat ovat klassisessa muodossaan synkkiä yksinpuheluja, joissa muusta maailmasta eristäytynyt ihmemies voittaa vastustajansa muiden apua kaipaamatta. Jared Sternin ja Sam Levinen ohjaamassa animaatiossa klassista tyyppiä edustaa piirros-Batman, jolla on ilmiselvästi vaikeuksia hyväksyä muita tuekseen.

Teräsmiehellä sen sijaan on Krypto-koira, joka on valmis vaikka uhraamaan henkensä isäntänsä ja ihmiskunnan turvallisuuden vuoksi – ja Teräsmies on myös valmis ottamaan avun vastaan.

Teräsmiehen vanha vihollinen Lex Luthor juonii jälleen ja saa vangittua paitsi Teräsmiehen ja Batmanin myös muut tunnetut ihmismuotoiset supersankarit. Krypto kerää ympärilleen hylättyjä lemmikkejä, joilla on erikoislaatuisia kykyjä, ja he lähtevät porukalla hengenvaaralliseen pelastusoperaatioon.

DC Superlemmikkien liigan suuri oivallus on, että lihaksia tai laser-katsetta suurempi supervoima piilee meistä jokaisen sydämessä. Ihminen tai vaikkapa koira voi yltää mahtaviin tekoihin luottamalla itseensä ja tukeutumalla ystäviensä apuun. Se on väkevä viesti sekä elokuvan alakouluikäiselle ydinkohderyhmälle että myös aikuiskatsojille.

Ystävyys on supervoimista vahvin, opettaa DC Superlemmikkien liiga.

Lajityypin sovinnaistapoja koetellaan myös elokuvan tavassa rinnastaa tunnetut sankarihahmot ja heidän lemmikkinsä. Yhdennäköisyys on hellyttävä, erityisesti Batmanin ja Ace-koiran tapauksessa.

Tarina kulkee, toimintaa on säännöstelty mukaan riittävästi vaan ei ylitsepursuavasti ja elokuvan tietokoneanimointikin on varsin sulavaa. DC Superlemmikkien liigan oma supervoima lymyää kuitenkin sen sisällössä ja rivien väleihin kirjoitetussa sanomassa eikä niinkään sen estetiikassa.