Aamuvirkku tehopakkaus juurtui Somerolle – kaupungin uusi hallintojohtaja Marjaana Sorokin vaihtoi sosiaali- ja terveysasiat yleishallintoon

0
Marjaana Sorokin muutti alun perin Somerolle lentopallon perässä 21 vuotta sitten. – Somero on tuntunut jo pitkään kodilta, Sorokin sanoo. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Someron kaupungin uuden hallintojohtajan Marjaana Sorokinin muutostahti on ollut viime vuosina tiukka, vaikka työnantaja ei olekaan vaihtunut. Kaksi vuotta sitten hän työskenteli vielä johtavana sosiaalityöntekijänä. Siitä hän eteni perusturvajohtajaksi ja kesällä hänet valittiin hallintojohtajaksi.

– Olen aina ollut kiinnostunut käytännön työn takana olevista rakenteista, joten hallintojohtajan työ kiinnostaa. Päätöksenteosta ja toimintatavoista on kuitenkin paljon opeteltavaa, koska en ole oikeustieteilijä, sosiaalityötä pääaineenaan opiskellut Sorokin huomauttaa.

Sorokin on Somerolla tehokkaan, nopean ja perinpohjaisen virkamiehen maineessa. Kun katsoo lähempää hänen elämäänsä, tehokkuudesta ei ole epäilystäkään. Hän toimii tällä hetkellä Someron Liikunnan, Someron Pallon lentopallon ja Halikon Sulkiksen puheenjohtajana. Samaan aikaan viisivuotiaan tytön äiti tekee myös väitöskirjaa.

– Olen huono sanomaan ei, Sorokin naurahtaa.

Sorokinin edeltäjä Hanna Saarni aloitti juuri Forssan kaupungin hallintojohtajana. Saarni nosti keväällä esille luottamushenkilöiden epäasialliset toimintatavat Somerolla. Samoista asioista puhui viime vuoden syksyllä Tammelan tekniseksi johtajaksi lähtenyt Jari Kauppi. Someron kaupungin tilakeskuksen päällikkönä toiminut Kauppi kertoi julkisuudessa kokemastaan vähättelystä ja ammattitaitonsa kyseenalaistamisesta joidenkin luottamushenkilöiden taholta.

Sorokin on seurannut tapahtumia läheltä, vaikka perusturvan puolella tilanne on ollut rauhallisempi kuin yleishallinnossa ja teknisellä puolella.

– Hanna Saarni oli todella rohkea nostaessaan epäkohdat pöydälle. Uskon, että sen myötä hän petasi minulle ja muille parempaa työskentelyilmapiiriä, sillä menettelytapoja on nyt jouduttu miettimään ja käymään läpi, Sorokin toteaa.

Sorokin korostaa kunnallisen päätöksenteon perustuvan avoimeen keskusteluun viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välillä.

– Viranhaltijoiden pitää valmistella asiat perusteellisesti ja eri vaihtoehtoja punniten. Luottamushenkilöiden näkemykset on hyvä tuoda mahdollisimman ajoissa valmisteluun, jotta ne voidaan ottaa huomioon.

Sorokin painottaa keskinäisen luottamuksen merkitystä.

– Silloin ollaan hakoteillä, jos asioita ja ehdotuksia tuodaan esille siten, että halutaan näpäyttää toisia. Siitä ei seuraa mitään hyvää.

Sorokin on urheilupiireissä tuttu nimi, sillä hän pelasi aikoinaan lentopalloa SM-tasolla. Hän muutti alun perin Pieksämäeltä Somerolle lentopallon perässä 21 vuotta sitten. Hän pelasi Someron Pallon joukkueessa vuosina 2001–2010. Kun Somero luopui sarjapaikasta, ura jatkui vielä pari vuotta Salossa ja Eurassa.

– Olen lentopallon kautta oppinut tehokasta ajankäyttöä.

Sorokin on joutunut kuitenkin työssään hyväksymään sen, että kaikkia asioita ei saa tehtyä loppuun siten kuin haluaisi.

– Rakastan aamun tunteja viiden ja seitsemän välillä. Olen silloin parhaimmillani ja tuohon aikaan keskeytyksiä on vähän.

Voimakkaan tahdon sekä vahvan paneutumisen asioihin näkee myös Sorokinin sulkapallourassa. Hän kilpaili lentopallon jälkeen sulkapallon seniorisarjassa, jossa tuloksena oli hopeaa Pohjoismaiden mestaruuskisoissa.

– Kun päätän jotakin, teen töitä sen eteen, hän toteaa.

Työaikojen pysymisestä kohtuullisena Sorokin kiittää viisivuotiasta tytärtään.

– Illat ovat niin lyhyitä, että haluan rauhoittaa ne Hilmalle. Hänet pitää myös viedä hoitoon ja hakea pois, joten se muokkaa väkisin omia aikatauluja.

Sorokin on uuden tehtävänsä edessä jännittyneen innostunut. Hän nauttii myös siitä, ettei joudu ajamaan vuodenvaihteen jälkeen töihin Turkuun. Niin olisi soten myötä vanhassa virassa todennäköisesti käynyt.

Somerolta Sorokin ei halua lähteä tällä hetkellä mihinkään.

–  Viihdyn Somerolla erinomaisesti. Asuin lentopallon takia välillä jonkin aikaa muualla, mutta oli kuin olisin kotiin tullut, kun muutin takaisin Somerolle.

Maaseudun rauha, hyvät palvelut, loistavat harrastusmahdollisuudet. Sorokin nostaa Somerolta esiin tutut asiat. Suurimpana erona Pieksämäkeen hän näkee yhteisöllisyyden.

– Savon torilla sujuu small talk hyvin, mutta yhdessä tekemisen meininki on Somerolla aivan toista luokkaa.

MARJAANA SOROKIN

  • 42-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri.
  • Syntynyt Pieksämäellä.
  • Aloitti tässä kuussa Someron kaupungin hallintojohtajana.
  • Entinen SM-tason lentopalloilija, pelannut muun muassa Someron Pallossa ja LP Viestissä.
  • Tekee väitöskirjaa, jonka aiheena on lasten asema huolto- ja tapaamisoikeusriidoissa.
  • Perheeseen kuuluu avomies ja viisivuotias tytär.
  • Lenkkeilee ja käy satunnaisesti kuntosalilla ja palloilemassa.