Alusta asti täysillä – Jussi Savolaisen Vilpas nosti tempon ylös heti elokuussa

0
Vilppaan harjoituksissa mentiin kovalla sykkeellä. Kuvassa Onni Mäkynen (edessä), Patrik Poutiainen ja ensi kaudella Serie A:ssa pelaava Vilppaan kasvatti Helmi Tulonen. (Kuvat: SSS/Marko Mattila)

Vilppaassa siirryttiin tällä viikolla virallisesti uuteen aikaan, kun liigajoukkue aloitti harjoitukset päävalmentaja Jussi Savolaisen alaisuudessa.

Savolaisen ensimmäinen kesä päävalmentajana oli erilainen.

– Jenkkipelaajien rekrytoimista, heidän kanssaan juttelua sekä palaveria palaverien perään, Savolainen virnisti.

Vilpas harjoittelee tämän viikon kahdeksan kotimaisen sopimuspelaajan voimin. Harjoitusvahvuudessa on myös Italian Serie A -pelaaja Helmi Tulonen. Poissa on ainoastaan Susijengin mukana edelleen oleva Perttu Blomgren.

– Haemme vielä tuntumaa. Tänään mennään ensimmäistä kertaa vähän kovempaa, Savolainen lupasi ennen perjantain harjoituksia.

Ja kovaa on tarkoitus mennä koko kausi. Vilpas hankki neljä hyväjalkaista amerikkalaispelaajaa, jotka sentteri KeyShawn Feazellia lukuun ottamatta suosivat enemmän korille ajoa kuin heittämistä.

– Haluamme levittää kenttää vähän omalla tavalla eli luoda etuja ajamalla. Meillä on joukkueessa iso ajouhka, Savolainen muistutti.

Vilpas ottaa käyttöön myös koko kentän puolustamisen ja lajievoluution seuraavan vaiheen eli ”tägäämisen” (tagging). ”Tägääminen” tarkoittaa käytännössä sitä, että heiton lähdettyä ilmaan hyökkäävän joukkueen pelaajien rintamasuunta on kohti koria ja jokainen pelaaja on kiinni (eli ”tägännyt”) omassa puolustettavassaan ja ohjaa häntä lähemmäs koria.

Jos heitto menee koriin, koko kentän puolustus alkaa välittömästi hyvästä asemasta ja vastustajan pelinavaaminen vaikeutuu. Jos taas heitto menee ohi, hyökkäyslevypalloista tulee yksi vastaan yksi -taistelu, mutta valmius koko kentän puolustamiseen on silti hyvä (hyökkäyslevypallo on tässä tapauksessa sivutuote, ei itseisarvo).

Korisliigan viime vuoden mestari Karhubasket oli ”tägäämisessä” kirjaimellisesti mestarillinen. Myös Tuomas Iisalon Bonn käytti ”tägäämistä” hyvällä menestyksellä Bundesliigassa.

– Meidän on ”tägättävä”, koska emme pärjää pomppukilpailuissa. Näin saamme enemmän kauemmas tulevia irtopalloja, Savolainen perusteli.

Jussi Savolaisen ensimmäinen kesä päävalmentajana sisälsi paljon palavereja. Nyt hän on päässyt vihdoin itse valmentamisen pariin.

Vaikka ollaan vielä elokuun alkupuoliskolla ja kauden alkuun on seitsemän viikkoa, Vilppaan joukkueen rakentamisessa heräsi kolme kysymysmerkkiä.

Tässä kysymykset ja Savolaisen vastaukset:

1) Kokemattomat jenkit?

– Totta kai mietimme sitä kauan, mutta halusimme juuri tämän taitotason pelaajia, joiden potentiaali on suuri. Se potentiaali ei vielä näy alkukaudesta, mutta meillä on selvä suunnitelma siitä, miten haluamme kehittää pelaamistamme kauden aikana.

2) Levypallopelaaminen?

– Esimerkiksi Bo (Hodges) on laituriksi erittäin hyvä levypallopelaaja kuten myös (Isaiah) Crawley nelospaikalla ja KeyShawn vitospaikalla. Meidän pitää mennä levypalloihin koko viisikolla eikä luottaa siihen, että yksi tai kaksi pelaajaa hoitavat ne.

3) Kaukoheittovoima?

– En näe sitä jenkkinelikon osalta suurena ongelmana, koska eivät he kuitenkaan ole täysin heittotaidottomia. Tärkeämpää on se, että pääsemme enemmän kohti koria ja luomme sitä kautta hyviä heittopaikkoja. Kotimaisista pelaajista löytyy taas enemmän heittovoimaa. Tämä on roolituskysymys.

Vilpas saa uuden miehen harjoituksiin jo ensi viikolla kun Crawley saapuu sunnuntaina Saloon.

– Hän halusi tulla kaksi viikkoa muita aiemmin. Itse asiassa hän olisi tullut vieläkin aiemmin, jos vain olisimme aloittaneet joukkuetreenit aiemmin, Savolainen paljasti.

Muut amerikkalaispelaajat saapuvat elokuun lopussa ja Blomgren välittömästi maajoukkuekomennuksen päätyttyä.

Vilpas pelaa ennen kauden alkua neljä harjoitusottelua. 16.–17. syyskuuta joukkue pelaa ottelut Virossa. 23.–24. syyskuuta on vuorossa perinteinen Hanhivaara-turnaus Salohallissa, jossa Vilpas kohtaa Kobrat ja Kouvot.

Vilppaan liigakausi alkaa 1. lokakuuta kotiottelulla BC Nokiaa vastaan.