Debytantti Tauriaisen tavoitteet täyttyivät Kalevan kisoissa – Perniön Urheilijoiden pituushyppääjä finaalin kahdeksas

0
Perniön Urheilijoiden Arttu Tauriainen oli kahdeksas Kalevan kisojen pituusfinaalissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perniön Urheilijoiden 19-vuotiaan Arttu Tauriaisen debyytti yleisurheilun Kalevan kisoissa päättyi kahdeksanteen sijaan miesten pituushypyn finaalissa. Tauriainen ponkaisi parhaimmillaan kahdesti tuloksen 718. Ensimmäinen näistä oli liian voimakkaaseen myötätuuleen hypätty, toinen tuli sallituissa oloissa.

– Sijoitukseen olen tyytyväinen, mutta tuloksen puolesta on varaa hypätä jatkossa pidemmälle, tänä kesänä 734 ennätyksekseen hypännyt Tauriainen summasi puhelimitse Joensuusta.

Neljänneksi parhaalla tämän kauden tilastotuloksella finaaliin startanneen Tauriaisen tavoitteena oli päästä ensinnäkin loppukilpailuun ja toisekseen päästä hyppäämään siellä kaikki kuusi hyppyä. Molemmat tavoitteet siis täyttyivät.

Kolmannella hyppykierroksella Tauriaisen oli parannettava tulostaan selvitäkseen kolmelle viimeiselle kierrokselle ja sen hän teki.

– Vähän jännitti ennen kolmatta hyppyä, mutta ajattelin, että rennosti vain. Tulee jos on tullakseen, salolaishyppääjä kertasi.

Pituusfinaalin keskikastissa oli tiukkaa. Tauriaisen yläpuolella Joska Tommola hyppäsi seitsemänneksi tuloksella 719 ja Julius Toivola kuudenneksi tuloksella 720. Pyry Keränen jäi puolestaan ulos jatkokierroksilta kahden sentin erolla Tauriaiseen.

Suomen mestaruuteen venytti kotiyleisön edessä kilpaillut Joensuun Katajan Kalle Salminen, joka myötätuulen avustuksella ponkaisi 796. Roni Ollikainen (754) ja Kristian Bäck (742) veivät muut mitalit.

Hallitseva mestari Kasperi Vehmaa astui kaksi ensimmäistä hyppyään yli ja hyppäsi kolmannellaan vain 707. Näin kautta aikain nuorin miespuolinen Kalevan kisa -voittaja jäi tällä kertaa finaalin viimeiseksi.

Tauriaisen päätähtäin odottaa tämän kuun lopulla Vaasassa käytävissä 19-vuotiaiden SM-kisoissa.

– Saattaa olla, että hyppään seuraavaksi vasta siellä. Sitä ennen kisaan mahdollisesti 100 metrillä treenimielissä. Alle 11 sekunnin voisi päästä, jos saan kivat myötätuulet alle, tänä kesänä ennätyksensä 11,02 pinkonut Tauriainen suunnitteli.

Tauriainen palaa itärajalta Varsinais-Suomeen nukutun yön jälkeen.

– Lauantaina olisi tarkoitus lähteä ajelemaan kotiin, kun töihin on mentävä ensi viikolla.

Salon Vilppaan Wilma Murrolla oli aikaa seurata muiden suorituksia Kalevan kisojen seiväskarsinnassa. Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig

Perjantain karsintakisoissa Eugenen MM-kisojen kutonen Wilma Murto selvitti odotetun vaivattomasti tiensä lauantain seiväsfinaaliin. Murto taivutti kerran yli korkeudesta 365, joka riitti finaaliin. Myös kahdeksan muuta kisaajaa hyppäsi saman tuloksen. Karsinnan voitti Elina Lampela, joka ainoana halusi ylittää karsintakorkeuden 380. Mitalisuosikeista myös Saga Andersson nähdään finaalissa.

Salon Vilppaan Murto hakee jo viidettä peräkkäistä ulkoratojen Suomen mestaruuttaan.

Someron Esan Henri Liipola heitti yhtä helposti lauantaiseen moukarifinaaliin. Tulos 69,70 syntyi heti avauskierroksella. Tuomas Seppänen oli karsinnan ykkönen tuloksella 72,58. Karsintarajan 66 metriä ylitti neljä miestä.

28-vuotias Liipola on saavuttanut Kalevan kisoista kolme mestaruutta sekä yhden hopean ja pronssin.