
Valkoinen hevonen laskee lempästi päänsä Miia Suilamon syliin. Hevosen nimi on Myy, ja sillä on osansa Suilamon elämänmuutoksessa. Hevosen lähellä on hyvä olla, ja sitä kokemusta Suilamo haluaa nyt tarjota muillekin.
Salolainen Suilamo on sairaanhoitaja YAMK, ja keväällä hän ryhtyi myös talliyrittäjäksi. Hän vuokrasi lähellä Piihovin liittymää sijaitsevan Hovitallin. Yksityishevosten tallipaikat pysyvät Hovitallilla ennallaan, mutta uutena palveluna Suilamo aloittaa siellä eläinavusteisen nepsy-valmennuksen.
– Nepsy on lyhenne neuropsykiatrisista haasteista, jotka johtuvat aivotoiminnan rakenteellisesta ja toiminnallisesta poikkeavuudesta, Suilamo selittää.
Neuropsykiatrisia diagnooseja ovat muun muassa ADHD ja ADD sekä Aspergerin ja Touretten oireyhtymät.
– Nepsy-valmennuksessa on tavoitteena saada asiakkaan toimintakyky paranemaan. Valmennus on ratkaisu- ja voimavarakeskeistä, eli tavoitteena löytää asiakkaan vahvuudet ja hyödyntää niitä elämässä.
Esimerkiksi ADHD aiheuttaa haasteita keskittymisessä ja elämänhallinnassa. Asperger taas saattaa tehdä elämästä hyvin kaavamaista. Valmennuksessa etsitään keinoja saada arki sujuvammaksi esimerkiksi suunnittelulla ja aikatauluttamisella.
Kevään ja kesän aikana Suilamo on opiskellut nepsy-valmennusta. Koulutus on vuoden mittainen.
– Asia oli minulle tuttua ennestään, sillä olen tehnyt työurani mielenterveys- ja päihdetyössä ja kohdannut nepsy-asiakkaita vuosien varrella paljon.

Eläinavusteisuus tuo valmennukseen mukaan eläimen läsnäolon. Hevosten lisäksi Miia Suilamo käyttää toiminnassaan myös koiriaan ja marsujaan, jos asiakas mieluummin työskentelee pienen eläimen kanssa. Toiset kokevat ison hevosen kanssa toimimisen voimauttavana.
– Tässä voi olla mukana mikä tahansa eläin, joka haluaa olla ihmisen kanssa. Eläin auttaa rauhoittumaan ja keskittymään.
Kun eläimen läsnäolo rauhoittaa oloa ja auttaa luottamuksen syntymistä, työskentely valmentajan kanssa onnistuu paremmin. Eläimen kohtaaminen sinänsä on myös olennaista. Nepsy-asiakkaat hakevat kokemusta kaikilla aisteilla, haistelevat ja tunnustelevat, tuntevat eläimen lämmön.
Jokaiselle on tärkeää saada tuntea, että on hyväksytty ja arvokas sellaisen kuin on. Sen voi kokea myös eläimen kanssa.
– Yhteys eläimeen on helpompi saada kuin ihmiseen, ja se auttaa avaamaan tunnelukkoja, Suilamo sanoo.
Jotkut häpeävät oireitaan, kuten Touretten oireyhtymään kuuluvia tahattomia äännähdyksiä. Talliympäristö tarjoaa kokemuksen, jossa eläimet eivät huomaa eivätkä ihmisetkään tuijota.
Nepsy-valmennuksessa on mahdollista myös ratsastaa, jos se sopii asiakkaan tavoitteisiin.
– Ratsastusterapia, jossa keskitytään esimerkiksi fyysiseen kehonhallintaan, on kuitenkin eri asia. Nepsy-valmennuksesta eroaa myös sosiaalipedagoginen eläinavusteinen toiminta, jossa asiakkaalla ei välttämättä ole neuropsykiatrista diagnoosia, Suilamo avaa käsitteitä.

Miia Suilamo harrasti itse hevosia lapsena, mutta sitten hänellä oli pitkä tauko ennen uutta aloitusta.
– Tuli sellainen olo, että on pakko päästä olemaan hevosen kanssa. Kävin tunneilla MW-tallilla ja löysin sieltä Myyn. Se oli heräteostos, ei ollut tarkoitus hankkia omaa hevosta, mutta se on luonteeltaan täyttä kultaa.
Latvialainen puoliverinen tamma Myy on rauhallisuudessaan juuri sopiva hevonen Suilamon työkaveriksi nepsy-valmennukseen. Sen lisäksi hän on hankkinut kaksi hevosta, eestin raskaan vetohevosen Niilon ja lämminverisen Sepon. Mukana on myös ylläpidossa oleva shetlanninponi Sintti.
– Olen valikoinut eläimet terapiatarkoitukseen. Siihen täytyy löytää sopivat yksilöt, koska toiminnan turvallisuus on tärkeää.
Uudelle uralle Suilamon johti lopulta juuri Myyn osto. Oma hevonen tarvitsi tallipaikan, ja niin Suilamo päätyi viettämään vapaa-aikansa Hovitallilla. Korona-ajan etätöissä hän tajusi, ettei enää halunnut takaisin toimistolle.
– Mietin, miten pystyn yhdistämään hevoset ja ammattitaitoni ja tuomaan vähän vapautta itselleni.

Nepsy-valmennuksen ohella tallin ideaan kuuluu myös muu hevostoiminta, jota Suilamo on jo aloitellut kesällä. Hän on järjestänyt esimerkiksi hevossynttäreitä lapsille ja hevosiin tutustumista aikuisille, jotka haluavat hevosten pariin.
Sintti-poni on vieraillut vanhainkodeissa ja viihdyttänyt lapsia talutusratsastuksissa. Myös tallilla sekä aikuiset että lapset pääsevät talutusratsastukseen. Itsenäinen ratsastuskin on mahdollista, mutta varsinaista tuntitoimintaa ei ole.
Suunnitteilla on muun muassa hevosen hoitoon liittyviä teemapäiviä, maastoretkiä joko maasta käsin tai ratsain sekä työhyvinvointipäiviä yrityksille.
– Odotan innoissani syksyä ja sitä, että pääsen aloittamaan nepsy-valmennuksen, Suilamo sanoo.
Eläinavusteisen nepsy-valmennyksen palveluntarjoajia on vain vähän, joten asiakkaita saattaa saapua kauempaakin. Siihen Hovitallilla on loistava sijainti hyvien liikenneyhteyksien varrella.