Jehovan todistajien kärryillä päivystetään jo aamuseitsemältä – kärryt palasivat koronatauolta Länsirantaan

1
Katja Väänänen (vas.) ja Mervi Koskinen ovat kuuluneet Jehovan todistajiin jo 1990-luvulta lähtien. He esittelevät toimintaa Salon torin viereisellä kävelykadulla.

Jehovan todistajat eivät lannistu, vaikka uskonnosta kertominen herättää toisinaan ihmisissä vastustusta. Salon Länsirannalle esittelykärryt ovat palanneet koronavuosien jälkeen.

– Tämä paikka on kuin kaupungin olohuone, paljon ohikulkuliikennettä ja tapahtumaa, perustelee Salon seurakunnan Jehovan todistaja Pentti Pulkkinen kärryjen sijoittelupäätöstä.

Kärryjen ideana on, etteivät todistajat mene ihmisten kotioville vaan ihmiset voivat itse tulla puhumaan heille.

– Noudatamme näin ollen viranomaisten ja järjestömme suosituksia, emmekä riskeeraa koronan leviämistä.

Yli kahden vuoden ajan kokoustilaisuudet Valtakunnansalilla keskeytettiin ja niitä pidettiin netin välityksellä. Nyt kokouksia järjestetään, mutta etäosallistumismahdollisuus on säilynyt.

– Minusta se on ehdottomasti positiivinen asia. Seurakuntalaisten elämäntilanne vaihtelee, ja näin ollen he voivat osallistua toimintaan helpommin.

Pentti Pulkkinen näyttää kutsun Jehovan todistajien konventtiin. Konventti on kolmipäiväinen tapahtuma, joka järjestetään koronapandemian vuoksi etänä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Pulkkinen tunnistaa ristiriitaiset tuntemukset kotivierailuihin liittyen. Osa ihmisistä ei avaa ovia.

– Kaupungeissa ihmisiä on vaikeampi tavoittaa, jos tullaan ovelle esittelemään toimintaa. Nykyään kerrostalot on toisaalta aikalailla ovikoodien taakse suljettu.

Esittelykärryt eivät ole uusi keksintö, sillä niiden katusijoitteluun on saatu lupa jo vuonna 2014. Kärryillä seisoo aina vähintään kaksi Jehovan todistajaa.

– Emme turvallisuussyistä laita tähän ketään yksin. Esittelyvuorot perustuvat vapaaehtoisuuteen ja niitä tehdään oman työn ja vapaa-ajan sallimissa rajoissa.

Hellepäivinä Pulkkisen mukaan suosituin vuoro oli jo aamuseitsemältä.

– Viileimpään kellonaikaan oli helpoin saada väkeä. Nyt kun helteet ovat väistyneet, on ollut muihinkin vuoroihin tunkua.

Esittelystandilla seisominen on toisinaan armotonta työtä. Pulkkinen toteaa ihmisten aggressiivisen suhtautumisen olevan harvinaista mutta mahdollista.

– Varaudumme tällaisiin tilanteisiin ja annamme kaikille toimintaohjeet. Emme lähde väittelemään ihmisten kanssa. Jos vastaanotto on uhkaavaa, lähdemme pois.

Kotiovilla kiertäessään Jehovan todistajat kuulevat toisinaan kehotuksen, jonka mukaan kyseiseen kotiin ei tarvitse enää palata.

– Me emme pidä mitään yleistä listaa, josta näkisimme kenen kotona on käyty ja kenen ei. Toki voin itse painaa mieleeni etten tule enää samaan taloon, mutta muiden puolesta en voi sitä luvata.

Jehovan todistajista kiinnostunut väki on Pulkkisen mukaan nuorentunut. Hän uskoo ilmiön liittyvän etäajan uusiin yhteydenottomahdollisuuksiin.

– Netissä voi jättää yhteydenottopyynnön, jonka jälkeen soitamme kiinnostuneelle. Tämä on lisännyt nuorten kyselyjä.

Jehovan todistajien Raamattukurssi on Pulkkisen mukaan uusi keksintö. Kurssilla opiskellaan Raamatun sisältöä aihe aiheelta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Pulkkisen mukaan nuorten kiinnostus uskontoon liittyy usein kriisiaikoihin.

– Koronan, sodan ja talouskriisin aikana on syntynyt uutta innostusta. Ihmiset kaipaavat vastauksia ja tukea vaikeisiin ilmiöihin.

Salossa on Pulkkisen mukaan kolme Jehovan todistajien seurakuntaa, joihin kuuluu yli 300 aktiivijäsentä.

Jäseniä ei pakoteta kenttätyöhön, mutta uskonto suosittaa sitä harjoittamaan.

– Seuraamme Jeesuksen lähetyskäskyä, jonka mukaan sanomaa on levitettävä.

Salon torin vieressä esittelykärryt viedään tyypillisesti kello kolmeen mennessä pois. Iltatoripäivinä todistajat ovat kauemmin paikalla.

– Vilkkain aika päivästä on tyypillisesti kello 12 tienoilla, paitsi toki iltatoripäivinä. Silloin hyödynnämme ihmismassoja.

Jehovan todistajien Suomen keskustoimipaikka sijaitsee Vantaalla. Todistajien verkkosivuillakin näkyvät toimintaohjeet ja säännöt laatii Yhdysvalloissa toimiva liikkeen päätoimisto, hallintoelin.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Helipee
5 päivää sitten

Suomessa on uskonnonvapaus ja tietysti Jehovan todistajilla on oikeus harjoittaa omaa uskoaan. Journalistisesti olisin kuitenki toivonut vähän monipuolisempaa otetta juttuun. Esim. keskustelua siitä että Jehovat eivät hyväksy asepalvelusta tai että ovat joissain asioissa eri mieltä kuin Suomen laki.