Esko Aho Gorbatshovista: Kylmän sodan päättymisen sankari oli kommunisti, joka epäonnistui maansa pelastamisessa

12

Entisen pääministerin Esko Ahon mukaan Mihail Gorbatshov jää historiaan sekä suurena onnistujana että epäonnistujana. Gorbatshovin rooli kylmän sodan rauhanomaisessa päättämisessä ja uuden eurooppalaisen turvallisuusperustan luomisessa sen tilalle oli merkittävä, Aho sanoo.

–  Se perusta, joka nyt sitten valitettavasti on murentunut tai murentumassa Venäjän toiminnan seurauksena, Aho sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa lännen sankari Gorbatshov oli myös neuvostojärjestelmän kasvatti ja vakaumuksellinen kommunisti, joka halusi tosissaan pelastaa Neuvostoliiton. Gorbatshovilta puuttui kuitenkin kyky läpimädän talousjärjestelmän uudistamiseksi, eikä hän täysin ymmärtänyt oman maansa sisäistä tilannetta, Aho arvioi.

–  Kyllä hän tietysti joutui aivan mahdottoman tilanteen eteen, kun yritti romahtamassa ja hajoamassa olevaa maata pitää koossa ja jaloillaan, Aho lisää.

Neuvostotalouden uudistamisen sijasta Gorbatshov keskittyi politiikkaan.

–  Hän uskoi, että kommunismi voi muuttua, ja että politiikka on ensisijaista, ja kun politiikkaa muuttuu, niin se voi muuttaa myös talousjärjestelmän. Mutta sen talousjärjestelmän aika oli tullut täyteen, siihen olisi pitänyt uskaltaa puuttua, Aho kuvailee.

Lopulta Neuvostoliitto hajosi ja monen yllätykseksi lähes verettömästi, tosin ei esimerkiksi Baltiassa.

–  Baltian tilanne oli hyvä esimerkki siitä, kuinka huonosti Gorbatshov ymmärsi oman maansa sisäistä logiikkaa. Se oli se hänen suuri ongelmansa, Aho arvioi.

Kansainvälisillä areenoilla Gorbatshov sen sijaan menestyi ja löysi helposti saman aaltopituuden länsijohtajien kanssa.

–  Pystyttiin puhumaan tavalla, joka ei ollut aiempien neuvostojohtajien kanssa tullut kysymykseenkään, Aho tiivistää.

Aho ei koskaan itse tavannut Gorbatshovia, mutta kertoo, että niin presidentti Mauno Koivisto kuin monet muutkin länsijohtajat pitivät Neuvostoliiton uuden sukupolven johtajaa suuressa arvossa. Aho kertoo muun muassa saaneensa Saksan liittokanslerilta Helmut Kohlilta selostuksia tämän keskusteluista Gorbatshovin kanssa.

–  Kohlin kielikuvaa käyttääkseni, jos patoa ei avata, niin se murtuu. Siitä filosofiasta Gorbatshov lähti ratkaisuja tekemään. Voi sanoa, että Euroopan mittakaavassa se toimi, mutta Neuvostoliiton osalta pato jäi avaamatta ja sitten se murtui, Aho kertoo.

Aho uskoo, että nyky-Venäjällä Gorbatshovin ”synnit” Neuvostoliiton hävittämisessä vain korostuvat eikä hänen ansiokseen luettua uutta eurooppalaista turvallisuusjärjestystäkään nähdä enää myönteisessä valossa. Gorbatshov itse suhtautui viime vuosinaan Neuvostoliittoon nostalgisesti ja piti maan hajoamista, hieman presidentti Vladimir Putinin tavoin, historiallisena vahinkona.

Keskustapuolueen nuori puheenjohtaja Aho nousi pääministeriksi keväällä 1991, samana vuonna, jonka lopussa Gorbatshovin ja Neuvostoliiton taru päättyi. Elokuussa koettiin vielä viimeinen kuolinkouristus, kun vanhoillisten juntta yritti kaapata vallan Moskovassa.

Suomen nuori pääministeri kuuli asiasta pienellä viipeellä vasta aamuseitsemältä autoradiosta matkalla lentokentälle.

–  Meillä oli tietty hälytyslaite mukana. Siitä oli patterit lopussa. Minut olisi saanut toki puhelimella kiinni, mutta jostain syystä sitä ei käytetty, asiaa ei pidetty sitten niin kiireellisenä, Aho muistelee tiedonkulun ongelmia.

Hän arvelee, että puhelun soittamatta jättänyt henkilö saattoi katua päätöstään jälkikäteen. Aho kuitenkin vakuuttaa, ettei viive ollut kuin puolen tunnin tai tunnin luokkaa eikä se lopulta vaikuttanut Suomen tekemisiin ja reagointiin millään tavalla.

Ahon mukaan hänelle selvisi aika pian, että kaappausyrityksen epäonnistumisesta huolimatta Gorbatshovin aika oli nyt ohi ja Boris Jeltsinin aika alkamassa.

–  Asiallisesti ottaen hänen kautensa päättyi siihen. Vaikka Gorbatshov muodollisesti palasi vielä Kremliin, niin ei hän ollut enää sama johtaja kuin ennen kaappausyritystä, Aho muistelee.

Suomen presidentti ja ulkoministeriö ovat osoittaneet kunnioitusta Neuvostoliiton viimeiselle johtajalle.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tämän elämän muistuttaneen siitä, miten asiat voivat muuttua. Haavisto mainitsi myös Gorbatshovin aktiivisuuden ympäristönsuojelun saralla.

Presidentti Sauli Niinistö kuvailee Gorbatshovia menneen vuosisadan historian tekijäksi. Gorbatshovilla oli ratkaisevan tärkeä rooli kylmän sodan jakolinjojen ylittämisessä ja eurooppalaisen rauhan rakentamisessa, presidentti kirjoittaa.

G

Venäjän nykyinen presidentti Putin kommentoi kunnioittavasti Gorbatshovin kuolemaa.

Putin sanoo Gorbatshovin olleen poliitikko ja valtionpäämies, jolla oli valtava vaikutus maailmanhistorian kulkuun.

Putin lisäsi, että Gorbatshov johti maata monimutkaisten ja dramaattisten muutosten aikana.

Aiemmin Venäjän hallinnon tiedottaja kertoi Putinin ottavan osaa Gorbatshovin kuoleman johdosta ja lähettäneen surunvalittelut tämän perheelle ja ystäville.

Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier kertoo maansa olevan kiitollinen Gorbatshovin rakentamista silloista idän ja lännen välille. Maan liittokansleri Olaf Scholz harmitteli Gorbatshovin epäonnistuneita yrityksiä vahvistaa Venäjän demokratiaa, mutta myös kehuu edesmennyttä johtajaa.

–  Demokraattiset liikkeet Keski- ja Itä-Euroopassa hyötyivät siitä, että hän oli vallassa Venäjällä, Scholz sanoo.

Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Gorbatshovin auttaneen kylmän sodan loppumisessa ja mahdollistaneen yhteistyön Venäjän ja Naton välillä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kuvailee Gorbatshovia ainutlaatuiseksi valtiomieheksi ja sanoo tämän muuttaneen historian suuntaa. Hänen mukaansa Gorbatshov teki enemmän kuin kukaan muu saadakseen kylmän sodan päättymään rauhanomaisesti.

–  Maailma on menettänyt merkittävän globaalin johtajan, sitoutuneen monenkeskisyyden kannattajan ja väsymättömän rauhan puolestapuhujan, lausunnossa lukee.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kutsuu Gorbatshovia luotetuksi ja kunnioitetuksi johtajaksi, jolla oli keskeinen rooli kylmän sodan päättämisessä ja rautaesiripun kaatamisessa. Von der Leyenin mukaan tämä avasi reitin vapaalle Euroopalle eikä Gorbatshovin perintö unohdu.

Myös Kiinan ulkoministeriö kiitti Gorbatshovia osastaan maiden välisten yhteyksien parantamiseksi 1980–1990-luvuilla.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden muistelee Valkoisen talon sivulla julkaistussa , kuinka hän senaattorina ulkoasiainkomiteassa seurasi Gorbatshovin toteuttavan visioitaan.

–  Hän uskoi glasnostiin ja perestroikaan – avoimuuteen ja uudistuksiin – eikä vain pelkkinä iskulauseina, vaan reittinä eteenpäin Neuvostoliiton kansalle monien eristäytyneisyyden ja puutteen vuosien jälkeen, lausunnossa lukee.

Bidenin mukaan Gorbatshovilla oli mielikuvitusta nähdä, että erilainen tulevaisuus oli mahdollinen, sekä rohkeutta vaarantaa koko poliittinen uransa sen saavuttamiseksi.

–  Lopputuloksena oli turvallisempi maailma ja enemmän vapautta miljoonille ihmisille.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsuu Gorbatshovia ”rauhan mieheksi”, jonka valinnat avasivat venäläisille reitin vapauteen. Kuten Guterres, myös Macron sanoo Gorbatshovin sitoutuneisuuden rauhaan Euroopassa muuttaneen yhteistä historiaamme.

Britannian pääministerinä vielä hetken aikaa toimiva Boris Johnson kertoo olevansa pahoillaan suru-uutisesta. Hän sanoo aina ihailleensa sitä rohkeutta ja integriteettiä, jota Gorbatshov osoitti tuodessaan kylmän sodan rauhanomaiseen päätökseen.

Johnson kuittaa viestissään myös Venäjän nykyjohdolle sanoessaan, että Gorbatshovin väsymätön sitoutuneisuus neuvostoyhteiskunnan avaamiseen on meille kaikille esimerkkinä nyt, kun Putin toimii Ukrainassa aggressiivisesti.

91-vuotias Gorbatshov kuoli viime iltana vakavan ja pitkäaikaisen sairauden seurauksena. Hän oli kotimaassa Venäjällä vieroksuttu mutta lännessä arvostettu johtaja, joka sai vuonna 1990 Nobelin rauhanpalkinnon.

Gorbatshov oli ensimmäinen venäläinen johtaja, joka eli yli 90-vuotiaaksi. 90-vuotispäivänään hän sai onnitteluja ympäri maailman, muun muassa Yhdysvaltain Bidenilta ja Saksan entiseltä liittokanslerilta Angela Merkeliltä.

—-

Lähteenä myös AFP

Niilo Simojoki, Anne Salomäki, Mira Kokko

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ohi on
24 päivää sitten

Venäjällä oli ohikiitävän hetken ajan mahdollisuus siirtyä sivistysvaltioiden joukkoon, mutta ryssivät senkin.

Pertti
24 päivää sitten
Reply to  Ohi on

Tarkoitat, että Yhdysvaltojen ohjaukseen niin kuin mekin olemme. Molemmat maat ovat samanlaisia, Venäjä ja Yhdysvallat. Ei kumpikaan ole demokraatinen valtio.

Marko
23 päivää sitten
Reply to  Pertti

Venäläisethän on olleet yli 800 vuotta slaaveja eli orjia. Siellä kansan menttaliteetti on silmien sulkeminen. Moniko länsimaa on jumittunut keskiaikaan?

Missä tahansa muussa maassa olisi kansa jo kaduilla vaan ei idässä. Idässä alistutaan ja samalla annetaan terrorille hiljainen hyväksyntä. Ei jenkeissä joudu linnaan mielipiteiden vuoksi. Rupeaako Pertti aivot rakoilemaan, kun myönnät, että Venäjä ei ole demokratia?

Pertti
23 päivää sitten
Reply to  Marko

Kyllä minun aivoni on kunnossa ja ymmärrykseni maailman politiikasta. Minua ei ole aivopesty.

Kenenkähän orjia he ovat olleet? Eurooppalaiset menivät Yhdysvaltoihin, tappoivat alkuperäisiä asukkaita ja ottivat maat haltuun. Nyt he tulevat takaisin Eurooppaan samoissa aikeissa, mutta hiukan ovelammin, etteivät jotkut ymmärrä.

Nato ja Yhdysvallat Nato-maana on asettanut hallitukset, jotka ovat Yhdysvaltojen marionettejä, Irakiin, Libyaan ja Somaliaan. Joita tukevat asellisesti, jos enemmistö maassa haluaa valtaan.

Olen aina sanonut, että Venäjä ja Yhdysvallat ovat aivan samanlaiset maat. Kummassakaan ei toimi demokratia. Kyllä jenkeissä joutuu linnaan ja helposti, niitä on esimerkiksi Guantanamossa vaikka kuinka paljon, eivätkä pääse edes oikeuteen.

Marko
23 päivää sitten
Reply to  Pertti

Olet aina puolustanut venäläisiä. Kaikki tekstisi ovat luettavissa, digitaalinen jalanjälki ei valehtele. Taitaa vaan olla myöhäistä yrittää kääntää kurssia, mielipiteesi on tiedossa ja tallessa.

Kuolema tai demokratia
23 päivää sitten
Reply to  Pertti

Miten perustelet, ettei USA ole demokraattinen valtio? Siellä järjestetään vaalit, on enemmän kuin yksi puolue.

USA:ssa on vallan kolmijako-oppi, ihmisiä ei pistetä vankilaan tai vapauteta diktaattorin päätöksellä. Presidentti vaihtuu määräajan jälkeen. Venäjällä ei diktaattori vaihdu muuten kuin kuolema korjaa.

Pertti
23 päivää sitten

Yhdysvalloissa ei ole kolmijakoa. Poliitikot päättävät ja valitsevat tuomarit. Oliko mielestäsi Kekkonen diktaattori?

Tammisiltalainen
23 päivää sitten
Reply to  Pertti

Kekkonen oli diktaattori. Demokratiassa ei valita vuosikymmenet vallassa ollutta presidenttiä poikkeuslailla jatkoon (5/6 enemmistö Eduskunnassa) ilman vaaleja (1973). Hän radiopuheellaan mursi rautatieläisten laillisen lakon 1976. Kekkonen myös käytti idänsuhteita törkeästi hyväkseen sisäpolitiikassa. Useimmat tutkijat nykyään pitävät 1961 noottikriisiä Kekkosen tilaustyönä oman jatkokautensa varmistamiseksi. Kekkonen vain kiipeili palmuihin Hawaijilla eikä kiiruhtanut kotiin. Myöhemmin dementoitunut diktaattori pysytteli vallassa hänestä hyötyvien tukijoiden avulla, mikä jäädytti hänen viimeisten valtavuosiensa politiikan.

Pertti
22 päivää sitten

Pitäisikö tuo demokratia ulottaa myös yritysten johtoon ja esimerkiksi urheiluun? Eikö se ole väärin myös näissä lajeissa. Kumpi on parempi: valita johtopaikkaan joka neljäs vuosi uusi henkilö vai antaa parhaimman olla?

Putin ärsyttää kovasti näitä USA:n nuolijoita, kun eivät voi mitään. Toivovat tietysti, että tulee sellainen, mitä voi hallita.

Diktatuurin naapurissa
22 päivää sitten
Reply to  Pertti

Lue Pertti oppikirjasi. Vallan kolmijako-oppi tarkoittaa, ettei päätöksiä tuomioista, armahduksista tai syyttämättä jättämisistä nuijita poliittisin perustein.

Venäjällä on diktaattori, joka aloittaa hyökkäyssotia kyselemättä mitään keneltäkään, ja on kaiken tuomiovallan yläpuolella omassa maassaan.

Pertti
22 päivää sitten

Yhdysvallat on hyökännyt Irakiin, Libyaan ja Afganistaniin. Pitää marionettihallitusta sotillaaliseti vallassa myös kaikissa näissä maissa sekä Somaliassa. Presidentin valta on Yhdysvalloissa samanlainen kuin Venäjällä, ikävä kyllä. Vallan kolmijakoa ei ole Yhdysvalloissa, siellä poliitikot asettavat tuomarin.

Yhdysvalloissa pidätetään ihmisiä poliittisin perustein. Niitä löytyy Guantanamossa vaikka kuinka paljon ja muissa salaisissa vankiloissa.

Kannattaa jättää viha pois, kun mietti asioita. Silloin ei pysty olemaan neutraali. Myös aivopesu ja yksipuolinen uutisointi mediassa sotkevat monen pään.

Tavis torilta
23 päivää sitten
Reply to  Ohi on

Ja sillä ohikiitävällä hetkellä tuli kartalle monia uusia itsenäisiä valtioita irtautuen isosta Neuvostoliitosta. Ja sitten löytyi ohjaimiin Putin. Ja mitä nyt on tapahtunut, ja vielä tulee tapahtumaan, siitä ei ole aavistustakaan.