Etäopetuksesta Salon kaduille ja kujille – Ilmoittautuminen kansalaisopiston kursseille alkaa ensi viikolla

0
Kansalaisopiston kurssisihteeri Paula Alanne toivoo, että kurssit saataisiin tänä syksynä pidettyä ilman rajoituksia. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon kansalaisopistossa valmistaudutaan hyvillä mielin edessä siintävään syyslukukauteen. Rehtori Päivi Pölönen iloitsee siitä, että koronakurimuksen jälkeen opiskelu saadaan tänä syksynä aloittaa ilman rajoituksia.

– Se on todella hieno asia. Toki meillä on edelleen käsienpesukehotukset esillä ja käsidesit tarjolla, mutta ryhmäkoot ovat normaalit ja lähiopetus pyörii. Etäopetustakin on edelleen paljon, mutta se on korona-ajan tuoma oppi ja myöskin uusi mahdollisuus. Uskon, ettei se jää vain poikkeusolojen ajan tavaksi toimia.

Etäopiskelu on siis tullut jäädäkseen, ja kansalaisopistossa järjestetäänkin tänä syksynä muun muassa etälukupiiri. Myös monia kieliä, kuten norjaa, koreaa, latinaa ja saksaa, voi opiskella reaaliaikaisesti verkossa.

– Pedagogiikkaa kehitetään jatkuvasti. Satsaamme siihen, että opettajilla on tarvittavat valmiudet hoitaa verkko-opetus, Pölönen kertoo.

Kansalaisopiston kurssisihteeri Paula Alanne kertoo kääntäneensä kelkkansa etäkurssien suhteen.

– Aluksi olin hyvin skeptinen ja niin oli moni muukin, mutta olen hoksannut, että ne ovatkin ihan hyviä kursseja ja kielten opiskelukin onnistuu kotona ihan hyvin, Alanne sanoo.

Pölösen mukaan kansalaisopisto pyrkii aina hieman uudistumaan ja kaikissa oppiaineissa on tänä syksynä tarjolla jotakin uutta.

– Yksi mainitsemisen arvoinen uudistus on se, että muutama kurssi on mahdollista suorittaa osaamisperusteisesti.

Osaamisperusteisuuden liittäminen vapaaseen sivistystyöhön tukee elinikäistä oppimista. Kun opintojen parissa saavutettu osaaminen viedään Opetushallituksen ylläpitämään Koski-palveluun, myös vapaassa sivistystyössä saavutettu osaaminen tunnistetaan ja sitä on mahdollista hyödyntää esimerkiksi osana tutkintoon johtavaa koulutusta.

Muita tämän syksyn uutuuksia ovat esimerkiksi luovan kirjoittamisen kurssi Minun Saloni, jossa jalkaudutaan Salon kaduille ja kujille muistelemaan tärkeitä paikkoja oman elämän varrelta, sekä Metsästäjäkurssi, jossa valmistaudutaan metsästäjätutkinnon suorittamiseen. Kansalaistaitojaan pääsee kehittämään Varautuminen-kurssilla, jossa perehdytään muun muassa paloturvallisuuteen ja väestönsuoja-asioihin.

Olennaisessa roolissa ovat myös esimerkiksi maahanmuuttajien kaipaamat suomen kielen kurssit. Ukrainalaisille keväällä järjestettyä suomen kielen opetusta jatketaankin taas syksyllä. Monet ukrainalaiset ovat jo löytäneet töitä, joten myös iltaopintoja on tarjolla.

– Opettajaresurssit ovat haaste, mutta pyrimme järjestämään opetusta muinakin aikoina. Mahdollisuuksia kannattaa rohkeasti kysellä, Pölönen kannustaa.

Myös maksuttomia yleisöluentoja on tuttuun tapaan tarjolla tänäkin syksynä. Luennot käsittelevät muun muassa Mobiran tarinaa ja Turun paloa.

Monen kurssin taustalla häärii joukko yhteistyökumppaneita.

– Sitä haluan korostaa, että emme tee tätä yksin vaan yhdessä monien asiantuntijatahojen kanssa, Pölönen sanoo.

Korona-aikana kansalaisopiston opiskelijamäärä putosi rajusti, ja kursseilta tippui jopa pari tuhatta opiskelijaa. Alkavaan lukuvuoteen Pölönen ja Alanne suhtautuvat kuitenkin optimistisesti.

– Olisi upeaa, jos ihmiset palaisivat kursseille ja pääsisimme lähemmäs koronaa edeltävää tasoa. Me odotamme teitä, Pölönen sanoo toiveikkaana.

Ilmoittautuminen kaikille syksyn kursseille käynnistyy ensi viikolla. Kurssit ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Salo vapaalla -oppaasta, joka on luettavissa sähköisesti.