Finnvera: Suomen viennin arvoon voi tulla miljardien lovi

0

Maailmantalouden epävarmuuden kovin vaikutus Suomen vientiin on vasta edessä, koska Suomen vienti reagoi viiveellä, arvioi valtion erityisrahoitusyhtiö .

–  Suomen vuoden 2021 viennin arvolla mitattuna tiputus voisi olla jopa 4‒5 miljardia euroa noin 100 miljardin euron kokonaisviennistä. Kerrannaisvaikutuksineen tiputus olisi vieläkin suurempi, arvioi yhtiön pääekonomisti Mauri Kotamäki tiedotteessa.

Hän luonnehtii arvion olevan maltillinen.

Toistaiseksi muuta euroaluetta hitaampi inflaatio on ollut Suomen etu kustannuskilpailukyvyn näkökulmasta. Maailman ja Suomen taloutta hallitsee kuitenkin epävarmuus siitä, onko edessä kiihtyvä inflaatio vai taantuma vai molemmat.

Kotamäen mukaan nykytilanteen tekee poikkeuksellisen mielenkiintoiseksi se, että työmarkkinoilla menee paremmin kuin aikoihin samaan aikaan kun inflaatio jyllää, talouskasvu hidastuu ja kuluttajien luottamus on pohjalukemissa.

Kotamäen mielestä työmarkkinoiden rakenneuudistuksille ei ole siksi ollut välitöntä tarvetta, mutta toisaalta suhdanteen kylmetessä talouden sopeutumiskyky nousee tärkeään asemaan.