Fortumin tytäryhtiölle Uniperille miljarditappiot

4

saksalaisen tytäryhtiön alkuvuoden nettotulos jäi yli 12 miljardia euroa tappiolle. Yhtiön vertailukelpoinen liiketappio oli alkuvuonna lähes 360 miljoonaa euroa.

Uniperin mukaan yli puolet 12 miljardin IFRS-tappiosta liittyy odotettuihin tuleviin kaasurajoitusten vaikutuksiin.

Yhtiön toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach korostaa tiedotteessa, että Uniperilla on kuukausien ajan ollut merkittävä rooli Saksan kaasutoimitusten vakauttamisessa, mikä on johtanut miljardien eurojen tappioihin. Taustalla on Venäjän kaasutoimitusten jyrkkä vähentyminen.

Venäläisen kaasun puuttuessa Uniper on joutunut myymään muualta kalliilla hankkimaansa kaasua suurella tappiolla.

Heinäkuussa Fortum solmi Saksan valtion kanssa vakauttamispaketin, jonka myötä Saksan valtio hankkii Uniperista 30 prosentin osuuden ja Fortumin osuus yrityksessä laskee 56 prosenttiin. Osana pakettia Saksan valtio on sitoutunut tukemaan yhtiötä miljardien suuruisella rahoituksella. Lisäksi Uniper on saamassa luvan siirtää 90 prosenttia kaasun ostohinnasta asiakkaidensa maksettavaksi viimeistään lokakuun alussa.

Toimitusjohtaja Maubach sanoi tiedotteessa, että paketin avulla estetään ketjureaktio, joka olisi saanut aikaan vielä enemmän vahinkoa.

–  Meidän tärkein prioriteettimme nyt on panna vakauttamispaketti nopeasti täytäntöön.

Terhi Riolouusivaara

LEHTIKUVA / AFP

Alkuperäinen

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Z.Z.Zalolainen
1 kuukausi sitten

Hyvä Fortumi, näin ei pidä maksaa sakemannien laskuja. Ei vaikka olisi mikä syy tahansa.

keijo.k
1 kuukausi sitten
Reply to  Z.Z.Zalolainen

Vaikuttaa joskus siltä että Suomen kansa on tehnyt huonoja kauppoja, Fortumin johdolla ja johtavilla poliitikoillahan ei ole kauppojen kanssa mitään tekemistä, eivätkä ole toden totta vastuussa kansan töppäyksistä???

Allan
1 kuukausi sitten
Reply to  keijo.k

Todellisuudessahan Uniper saa Saksassakin vähentää tappionsa verotuksessa.

Pitemmällä aikavälillä Uniper ei sitten maksa Saksaan veroja sitäkään vertaa kuin tähän asti.

Saksa on halunnut jumittua energiapolitiikassaan kaasuun, joten saksalaiset lystin maksaa tavalla tai toisella.

Jotta kaasuriippuvuutta voidaan vähentää, niin saksalaiset joutuvat jälleen maksamaan tukea tavalla tai toisella.

Lasse Reunanen / Salo
1 kuukausi sitten

Tässä hinnoittelussa muistettava, että samalla kun Fortumin kurssi laski Uniperin kautta kevään noin 22 eurosta kesän noin 11 euron, ne tahot, jotka myivät Fortumia ja taas ostivat takaisin, saivat noin puolet osakehinnasta takaisin – siis keskimäärin viiden vuoden osinkoarvon.

Valtiolla joku sai ns. sisäpiirikaupan tiedosta lähipiirilleen sakon, mutta tunnustuksella lieveni (ei kerrottu, mistä osakkeista). Tietysti Venäjän tahot tiesi em. Uniperin vaikutuksia ja Suomen valtio, joka vaiensi tj. Rauramon bonuksella keväällä. Aikaa olisi ollut Uniperin hintoja nostaa eikä yksipuolisesti valtioiden sopimuksin viivyttää – joka jätti pienosakkaat sopimuksesta ulos (ei hyvää osakeyhtiölakia noudatettuna).