Hallitus rajaisi venäläiset turistiviisumit kymmenesosaan nykyisestä – viisumia voisi hakea vain tiettyinä viikonpäivinä, iltakoulussa esillä myös humanitaarinen viisumi vaikeuksiin joutuneille venäläisille

0

Hallituksen iltakoulu oli yksimielinen siitä, että venäläisten turistiviisumeita rajoitetaan, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haaviston mukaan viisumien määrää vähennettäisiin noin 10 prosenttiin nykyisestä. Turistiviisumien haku olisi mahdollista vain tiettyinä viikonpäivinä. Näin esimerkiksi perhesyistä tai työn tai opiskelun vuoksi viisumin saisi helpommin.

Uusia käytäntöjä sovellettaisiin syyskuun alusta.

Suomen konsulaatit ottavat nyt päivittäin vastaan noin tuhat viisumihakemusta Venäjällä. Rajoitus tarkoittaisi, että hakemuksien määrä supistuisi vain sataan päivässä.

Haavisto kertoo, että iltakoulussa oli esillä myös niin sanottu humanitaarinen viisumi, joita voitaisiin myöntää esimerkiksi vaikeuksiin joutuneille kansalaisaktivisteille ja toimittajille. Ulkoministerin mukaan valmistelut humanitaarisen viisumin ottamisesta käyttöön alkavat.

Saapuessaan hallituksen iltakouluun Helsingin Säätytalolle pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi, että venäläisten viisumien saannin ruuhkauttaminen on yksi vaihtoehto rajoittaa venäläisten turistien pääsyä Suomeen.

Marinin mukaan tätä kautta on mahdollisuus estää käytännössä viisumien myöntö venäläisille ainakin suurelta osin. Hän kuitenkin peräänkuuluttaa ennen muuta EU-tasoisia ratkaisuja, joita myös Haavisto korostaa.

Julkisuudessa on keskusteltu venäläisten matkailun rajoittamisesta reaktiona Ukrainan sotaan. Keskustelu lähti Suomessa liikkeelle heinäkuussa, jolloin maiden välistä matkustamista torpanneet koronarajoitukset päättyivät.

Iltakoulussa saatiin eduskuntaryhmien kannat ja näkemykset asiaan. Myös oikeuskansleri oli paikalla.

Heinäkuun lopulla valtaosa eduskuntaryhmistä kertoi STT:lle kannattavansa uusien lomaviisumien myöntämisen lopettamista. Joukossa oli mukana eduskunnan neljä suurinta puoluetta. Tuolloin vihreillä, vasemmistoliitolla ja RKP:llä ei ollut kantaa, mutta suoraan ajatusta vastusti vain Valta kuuluu kansalle -ryhmä.

Viisumien myöntämisen rajoittamisesta päättää ulkoministeriö. Asian luonteen vuoksi koko hallitusta ja myös tasavallan presidenttiä on pidetty mukana valmistelussa.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö on sanonut STT:lle, että myönnettävien viisumien määrää voitaisiin rajoittaa vähentämällä aikoja, jolloin viisumihakemuksia otettaisiin vastaan.

Haaviston mukaan asian valmistelussa tarvitaan hyvää juridista pohjaa, sillä Schengen-sopimus kieltää kansallisen syrjinnän. Esimerkiksi Virossa viisumien myöntämistä rajoitettiin jo keväällä.

Haavisto sanoi Ylellä, että viisumien rajoittamisesta olisi hyvä päättää EU-tasolla. Asia on kuitenkin edennyt unionissa nihkeästi. Saksan liittokansleri Olaf Scholz on vastustanut ajatusta.

–  Kaikkein suurimmat Schengen-viisumien antajat ovat tällä hetkellä Kreikka, Italia ja Espanja, ja myös näiden maiden viisumien kanssa tullaan Suomen kautta tällä hetkellä lomamatkoille, Haavisto perusteli.

Suomi voisi Haaviston mukaan tehdä viisumipäätöksen vielä tämän kuun aikana. EU-tason päätös saattaa viedä pidempään. Haavisto sanoi Ylellä, että Suomen hallitus on valmistellut sitä, että asia voitaisiin nostaa esille ulkoministerien tapaamisessa elokuun lopulla.

–  Kun syksyn aikana mietitään lisäpakotteita, voi olla, että nämä matkailurajoitukset ovat siinä keskustelussa pöydällä.

Ilkka Hemmilä, Antti Autio

Kuvat:

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan uusia viisumikäytäntöjä sovellettaisiin syyskuun alusta. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Alkuperäinen