Hautausmaalla hävityksen kauhistus – Somerolla kaadettiin yli 60 hautakiveä

9
Someron seurakunnan vs. talouspäällikkö Sirkku Tulonen on tapahtuneesta hyvin surullinen. Kaadettujen hautakivien määrä ihmetyttää, teon motiivit sitäkin enemmän. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Kun Someron hautausmaan työntekijät tulivat torstaiaamuna töihin, heitä odotti järkytys, todellinen ”hävityksen kauhistus”: yli 60 hautakiveä oli kaadettu, kukkia tallottu ja revitty maasta, hautojen lasiosia särjetty ja jopa hautakiveen kiinnitetty risti oli revitty irti.
– Tämä on äärettömän surullista. Teko kertoo tekijänsä tai tekijöidensä äärettömän pahasta olosta, mikä sekin on surullista, Someron seurakunnan vs. talouspäällikkö Sirkku Tulonen sanoo.
– Omaisille rakkaan omaisen hautakiven kaataminen ja paikkojen rikkominen voi olla hyvin raskasta ja henkilökohtaista. Se on henkisesti kova paikka, Tulonen sanoo.
Ilkivallasta on tehty poliisille rikosilmoitus. Hautarauhan rikkominen on rikos.

Ilkivalta on vaatinut voimankäyttöä. Sirkku Tulonen esittelee hautakiveä, jonka pohjakivi on irronnut. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Ilkivalta ja silmitön riehuminen paljastui heti torstaina aamulla. Tekijästä tai tekijöitä ei ole toistaiseksi minkäänlaisia havaintoja.
– Kirkon luona on pihalle suuntaava valvontakamera, mutta sen kuvissa ei näy mitään. Vartiointiliike ei myöskään ole havainnut mitään. Toivomme lähistön asukkailta havaintoja, Tulonen kertoo.
Tulosen mukaan hautausmaalle ei ole jätetty mitään viestiä eikä mitään muutakaan, mistä voisi päätellä jotain tekijästä tai tekijöistä.
Tulonen hämmästelee kaadettujen kivien määrää.
– Osa painaa paljonkin, ja joissain hautakivissä pohjakivikin on noussut ylös. Ilkivalta on vaatinut paljon tekemistä, Tulonen sanoo.

Someron hautausmaan tihutyö paljastui torstaina aamulla. Yli 60 hautakiveä oli kaadettu ja muutakin ilkivaltaa tehty. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Hautausmaan hautakivet ovat omaisten omaisuutta ja periaatteessa niiden kunnossapito kuuluu myös omaisille. Tuhotyöstä järkyttyneet Someron seurakunnan työntekijät ovat kuitenkin päättäneet tulla vastaan ja aloittavat hautausmaan kuntoon laittamisen heti perjantaiaamuna.
– Teemme työtä talkoohengessä. Mukana on henkilökuntaa ja seurakunnan kesätyöntekijöitä. Hautausmaalla on lasinsirpaleita, jotka pitää heti saada pois käytäviltä, Tulonen sanoo.
Talkoisiin saadaan Tulosen mukaan viidestä kuuteen henkilöä. Nostettavaa ja korjattavaa riittää jokaiselle osalliselle.
Tulonen sanoo, ettei ole kuullut vastaavaa tapahtuneen koskaan aiemmin Somerolla.
– Muuallahan näitä vastaavia on joskus tapahtunut, mutta seurakunnassa ei kukaan muistanut, että Somerolla olisi, Tulonen sanoo.

Hautarauhan rikkominen on rikoslain 17 luvun 12 §:n mukainen rikos.

Hautarauhan rikkomiseen syyllistyy, jos
– luvattomasti avaa haudan tai ottaa sieltä ruumiin tai sen osan, ruumisarkun tai hautauurnan,
– käsittelee hautaamatonta ruumista pahennusta herättävällä tavalla taikka
– turmelee tai häpäisee hautaa tai kuolleen muistomerkkiä.
Hautarauhan rikkomisesta tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.
Säännöksen kolmannessa kohdassa tarkoitettua haudan tai kuolleen muistomerkin turmelua tai häpäisyä on esimerkiksi kukkien tai istutusten repiminen tai tallaaminen sekä hautakiven sotkeminen, kaataminen tai muunlainen vahingoittaminen sekä jätteiden heittäminen haudalle tai maan kaivaminen haudalla, vaikka se tapahtuisi hautaa avaamatta.
Lähde: Wikipedia

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Turvatekijöitä parannettava
8 päivää sitten

Surullinen tapaus. Ellei hautausmaalla ole kameroita, se pitäisi pitää yöllä lukittuna. Monilla hautausmailla kirkkoineen on turvallisuuden vuoksi molemmat sekä aidatun alueen lukitus ja kameravalvonta.

Järjen köyhyyttä
8 päivää sitten

Miksi joku tekee tällaista? Toivottavasti tekijä tai tekijät saadaan kiinni.

Sähköaitaa
8 päivää sitten

Nämä hörhöt kiipeävät aitojen yli.

Peltari
8 päivää sitten

Näyttää siltä, että joku tai jotkut voivat huonosti. Tämä ilmiö käy yleensä yhteen siinä, kun kaikki kiristyy. Isot yhtiöt tekevät voittoa ja kurjistavat kansaa. No, yhtälö on valmis. Kansa kostaa aina jollain tavalla.

Merja Lustig, Turku
8 päivää sitten
Reply to  Peltari

Ei edellä mainittu silti oikeuta tekemään tämänkaltaista häväistystä. Osalta ihmisiltä puuttuvat elämästä perusarvot.

Yksi mamma 75
7 päivää sitten

Me 50-luvun koululaiset opettelimme ulkoa runon, jonka ohjeet ovat edelleen toimivat. ”Älä tallo nurmikoita, älä puita vahingoita, älä mellasta ja pauhaa, älä riko luonnon rauhaa, kasvit, kukat rauhaan jätä, kerää roskat, joita heität…”

Nykykasvatus on suosinut jo vuosia ja edelleenkin suosii vapaata kasvatusta. Lapset muka kasvaessaan oppivat ja omivat kauniin toisia kunnioittavan käytöksen ihan vaan itsekseen?

Aina ei pidä syyttää yhteiskuntaa
7 päivää sitten
Reply to  Peltari

Yhtiöitä ei olisi olemassa, jos ne eivät tuottaisi voittoa eikä myöskään työpaikkoja, ja sitä paitsi jokainen ihminen voi vaikuttaa omaan elämäänsä tekemällä töitä eikä mene siitä missä aita, on matalin eli on peiliin katsomisen paikka.

Mitä tulee siihen, että hajotetaan ja tuhotaan paikkoja osoittaa, että ihmisellä ei ole vastuuntuntoa ja perusarvot puuttuvat. Tässä tapauksessa sen osoittaa, ettei kunnioiteta täältä pois nukkuneiden muistoa.

Lukeva
7 päivää sitten
Reply to  Peltari

Totta. Huonosti voivat myös tädit ja mummot, jotka varastelevat haudoilta kukkia,
lyhtyjä ja koriste-esineitä.

Jermu
6 päivää sitten

Jos näille, todennäköisesti nuorille tarjottaisiin tuota kivien kaatoa työksi ja luvattaisiin palkkaa 10 euroa tunti, niin kukaan ei viitsisi lähteä noin raskaaseen työhön niin pienellä liksalla.