Helppoja ratkaisuja ei ole

0
Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen sanoo, että tuloveron kevennys voi olla mahdollista tietyillä ehdoilla.

Valtion ensi vuoden talousarvion valmistelu on edennyt loppusuoralle. Perinteiseen tapaan raamit ovat ahtaat, ja nyt budjetin kokoamista rasittaa epävarmuus ensi vuoden taloudesta.

Ukrainan sodalle ei ole loppua näkyvissä, energian hinnat ovat nousset pilviin, inflaatio laukkaa kovilla kierroksilla ja taantuma uhkaa Eurooppaa. Samaan aikaan kansalaiset vaativat helpotuksia yhä kalliimmaksi käyneiden kuluttajahintojen vuoksi.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) toppuuttelevat liian suurista toiveista. Mahdolliset veronkevennykset ja täsmätoimet kansalaisten auttamiseksi on mietittävä tarkkaan.

Veronkevennysten edellytys Majasen mukaan on, että Suomen talous olisi ensi vuonna kääntymässä taantumaan. Lisäksi syksyn palkkakierroksella pitäisi syntyä maltillinen ratkaisu, ja palkankorotukset eivät saisi ylittää ensi vuoden arvioitua inflaatiota. Tätä suuremmat korotukset vauhdittavat inflaatiokierrettä.

Ehtojen toteutuminen ei vaikuta helpolta. Taantuma näyttää kyllä todennäköiseltä, mutta kunta-alan ratkaisun jälkeen paine palkankorotuksiin on suuri.

Myös täsmätoimet inflaation aiheuttamien hintojen nousun lieventämiseksi vaativat harkintaa. Kaikki tukitoimet maksavat, ja julkinen talous on jo valmiiksi velkaantunut.

Valtiolla on velkaa yhteensä jo noin 130 miljardia euroa. Monella muulla Euroopan maalla on suhteellisesti enemmän velkaa, mutta Suomessa huolestuttavaa on lainamäärän nopea kasvu.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments