Hermannissa ei anneta sijaa kiusaamiselle – kiusaamiseen kannustivat puuttumaan räppäri, tubettaja, urheilija ja presidentti

0
Suosikkiartisti Cledos huudatti yleisöään ja muistutti välillä, ettei koulussa ole sijaa kiusaamiselle.

Räppäri Cledos sai Salohallin laulamaan ja tanssimaan, mutta myös hiljentymään hetkeksi torstaina.

– Haluan muistuttaa asiasta, jonka pitäisi olla itsestäänselvyys. Koulussa ei ole mitään sijaa kiusaamiselle!

Hermannin koulun järjestämässä kiusaamisen vastaisessa tapahtumassa viesti ei jäänyt epäselväksi.

Kiusaamiseen kehottivat puuttumaan Cledoksen lisäksi muiden muassa tapahtuman juontanut tubettaja Joona Hellman, koripalloilija Juho Nenonen, tubettaja Roni Bäck ja jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, jonka tervehdys luettiin kolmella kielellä.

– Päivä osoittaa, että vanhassa opinahjossani kasvaa viisas sukupolvi, Niinistö kehui viestissään.

Salohallin torstaisen tapahtuman siemenet kylvettiin vuosi sitten, kun Hermanni päätti osallistua nuorille suunnattuun Ole muutoksentekijä -kampanjaan. Siinä nuoret haastettiin suunnittelemaan ja toteuttamaan kiusaamisen vastaisia toimia ja tapahtumia.

Hermannin tukioppilaat päättivät tehdä kiusaamista näkyväksi keräämällä anonyymejä kiusaamistarinoita. Ajatuksena oli, että kiusaavat oppilaat ymmärtävät, miltä kiusatuista tuntuu.

Hermannin ehdotus valittiin kampanjassa voittajaksi. Pienistä ideoista kasvoi tapahtuma, johon kutsuttiin torstaina 1 300 oppilasta Hermannin, Moision ja Armfeltin kouluista ja jota saattoi seurata suorana lähetyksenä kouluissa ympäri Suomea.

Illalla Salohallissa järjestettiin vielä avoin iltatilaisuus kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Hermannin anonyymeistä kiusaamistarinoista syntyi tukioppilaiden käsittelyssä kappale ”Tyhmyyksiä”, joka kuultiin ensimmäistä kertaa torstaina.

Salohallin paneelikeskustelussa asiantuntijat miettivät syitä ja ehkäisykeinoja koulukiusaamiseen.

Tapahtumaan oli sovitettu paneelikeskustelu, johon kutsutuille asiantuntijoille esitettiin oppilaiden tekemiä kysymyksiä.

Psykologian professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta sanoi, että kiusaamisesta puhutaan paljon, koska se koskettaa monia.

– Suomessa masentuneisuus on yleistä, ja moni jää sairauslomalle masennuksen takia. Taustalla saattaa olla kiusaamista nuorena.

Ylitarkastaja Katja Mettinen lapsiasiavaltuutetun toimistosta sanoi, että kiusaamiselle ovat alttiita varsinkin erilaisten vähemmistöjen lapset: esimerkiksi sateenkaariperheiden, maahanmuuttajien ja kielivähemmistöihin kuuluvien lapset.

Ylikonstaapeli Matti Pippola Lounais-Suomen poliisilaitokselta muistutti, että kiusaaminen voi alkaa hyvin mitättömästä asiasta. Hän muistutti itsekin joutuneensa lapsena kiusatuksi nimensä, silmälasiensa ja hörökorviensa takia.

Erityisasiantuntija Riina Länsikallio opetushallituksesta äänestytti yleisöä, kuinka moni on nähnyt epäasiallista käytöstä verkossa. Käsiä nousi paljon. Hän muistutti, että kaikki kiusaaminen ei näy julkisuuteen.

Christina Salmivalli sanoi, että tuskin kukaan saa nautintoa kiusaamisesta. Joukossa tyhmyys kuitenkin tiivistyy. Kiusaaja voi vähätellä tekojaan ”läpänheitoksi”, tai ajatella, että kiusattu on ärsyttävä ja ansaitsee kohtalonsa.

Katja Mettinen muistutti, että vanhempien pitää ottaa lastensa puheet kiusaamisesta tosissaan. Samaa painotti yhteisötyön asiantuntija Ville Koikkalainen Suomen vanhempainliitosta.

– Vanhempien pahimpia pelkoja on kuulla, että lasta kiusataan tai että hän on kiusaaja. Se aiheuttaa aina tunnekuohua. Kaikki me puolustamme lapsiamme kuin leijonaemot, mutta tunnekuohun yli pitää päästä, jotta pystyy toimimaan järkevästi, Koikkalainen totesi.

Hermannin tukioppilaat Martta ja Miina Lehtinen olivat tyytyväisiä tapahtumaan ja kiittivät edellisten ysiluokkien tukioppilaita hyvistä ideoista.

Hermannin tukioppilaat Miina ja Martta Lehtinen olivat Salohallissa pitämässä kahviota ja iloitsivat tapahtumasta.

– Hieno tilaisuus. Aika hyvin onnistui. Edellisten ysiluokkien tukioppilaat ovat ideoineet tästä suuren osan, ja me olemme seuranneet siinä mukana, Miina ja Martta sanoivat toisiaan täydentäen.

Tukioppilastoiminnasta vastaava opettaja Maarit Vainio sanoi tapahtuman kasvaneen hyvin pienistä ideoista. Hän oli tapahtumaan tyytyväinen, samoin Hermannin rehtori Tuomas Tättilä.

– Halusimme tapahtuman nimenomaan koulun alkuun, vaikka päivät ovat kiireisiä. Toivotaan, ettyä teema kantaa läpi koko lukuvuoden, Tättilä sanoi.

Peppilotta Asklöf (laulu), Jussi Linna (basso) ja Aivika Kullas (kitara) olivat mukana hermannilaisten bändissä, joka esitti kappaleen ”Tyhmyyksiä”.

Kiusaamistarinoista koottiin kappale

Hermannin koulussa kerätyistä anonyymeistä kiusaamistarinoista on sanoitettu kappale, joka esitettiin ensimmäistä kertaa Salohallissa torstaina.

Kappaleen ovat sanoittaneet koulun tukioppilaat, ja sen on säveltänyt ja sovittanut Severi Römpötti.

Tyhmyyksiä-kappaleen esitti Salohallissa koulun yhtye, jossa Römpötti soitti pianoa, Peppilotta Asklöf lauloi, Jussi Linna soitti bassoa, Aivika Kullas kitaraa ja Aku Isotupa rumpuja.

TYHMYYKSIÄ

En haluu mennä kouluun

Ongelmiin siellä kuitenkin joudun

Tönimistä, haukkumista

Ei tätä mieleni kestä

Olen joskus kiusannut itsekin

Mitä jos ansaitsen tämänkin?

Jokainen tekee tyhmyyksiä

Mut onko se syy kärsiä?

Koulussa ahdistaa

Tunnista toiseen mua kiusataan

En oma itseni olla saa

Miten mun pitäisi jaksaa?

Olen joskus miettinyt sitäkin

Miksi tästä kaikesta välittäisin?

Jokainen tekee tyhmyyksiä

Mut onko se syy kärsiä?

Koti matkallakin mua jahdattiin

Haluisin vain päästä kotiin

Voisin siellä olla rauhassa

Kaikelta pahalta turvassa

Olen ymmärtänyt viimeinkin

Et syytön oon tähän kuitenkin

Jokainen tekee tyhmyyksiä

Mut ikin ei oo myöhäist pyytää anteeksi