”Hienot kisat”, sanoo Sari Murto – Münchenissä on ollut tunnelmaa, vaikkei Lontoon hiirenhiljaisuuteen yllettykään

0
Münchenin olympiastadionilla riittää tilaa ja vääjäämättä myös tyhjiä paikkoja. Väljyydessä on kuitenkin myös hyvät puolensa. (kuva: Lehtikuva/AFP/Ina Fassbender)

Hienot kisat.

Näin tiivistää kuusjokelainen Suomen Yleisurheilufanit ry:n puheenjohtaja Sari Murto Münchenin EM-viikon rupeaman katsomokokemuksen osalta.

– Olympiastadion on valtavan suuri eikä sen vuoksi tietenkään kaikkina kisa-aikoina täynnä. Oma lukunsa oli tietysti kannustus saksalaisurheilijoille, mutta suosiota osoitettiin todella paljon myös muille, toteaa maanantaista keskiviikkoon paikan päällä ollut Murto.

– Naisten seiväshyppyfinaalissa taputettiin kaikille jokaisessa hypyssä. Koko kaarre eli täysillä mukana siinä kilpailussa. Aika paljon olen seiväshyppykisoja nähnyt, eikä kovin montaa tällaista ole aiemmin tullut vastaan, hän lisää.

Oma lukunsa oli tietysti Wilma-tyttären Euroopan mestaruus. Ikimuistoisia hetkiä ehti kuitenkin kertyä Sarille muitakin.

– Miesten kymmenottelun toinen päivä oli tunnelmaltaan ihan mieletön. Lisäksi kylmät väreet nousevat edelleen muistellessa Gina Lückenkemperin voittoa naisten sadan metrin juoksussa. Oli hienoa nähdä kotiyleisön edessä sellainen voittaja, joka ei missään nimessä ollut ennakkosuosikki. Sen huomasi myös hänen reaktioistaan.

Gina Lückenkemper ällistyi sadan metrin juoksun Euroopan mestaruudestaan. (kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

Münchenissä vietettiin monen lajin yhteistä EM-puolitoistaviikkoista.

– Saksalaiset hoitavat kisajärjestelyt hienosti. Vaikka välillä näytti, että stadionille on pitkät jonot, niin nopeasti sisäänpääsy tapahtui silti, Murto luonnehtii.

Yleisurheilufanit ry perustettiin vuonna 2018. Sen jälkeen on eletty melkoisen vaihtelevia vaiheita yleisöttömyydestä rajoitusten kautta nykyhetkeen. Tänä vuonna on konkretisoitunut kenties enemmän kuin koskaan se, mikä merkitys katsojilla urheilutapahtumiin on.

– Eugenen MM-kisoissakin oli hieno tunnelma. Siellä stadion on intiimimpi, kun taas Münchenin jättiareenassa on omat etunsa. Kun oli hieman väljempää, pystyi siirtymään sinne stadionin osaan, missä milloinkin tapahtui. Tuntui että nämä kisat olivat fiilikseltään paremmat kuin edelliset EM-kilpailut neljä vuotta sitten Berliinissä, Murto miettii.

Vaikka tunnelmaa riitti Münchenissäkin, nousevat toiset kisat edelleen Murron rankingissa kaikkien muiden yläpuolelle.

– Lontoon MM-kilpailut vuonna 2017 olivat valloittavat. Katsomot olivat pitkälti täynnä, ja britit osaavat käyttäytyä täydellisesti yleisurheilukilpailuissa. Ollaan hiljaa silloin kun pitää ja huudetaan silloin kun pitää. Kun 60 000 ihmistä on samaan aikaan aivan hiirenhiljaa, on sekin vaikuttava kokemus.

Suomalaisurheilijoiden menestys näkyy hyvin nopeasti hyvin monella tavalla. Suomi–Ruotsi-maaottelun yleisömäärät ovat ilman koronaakin olleet enemmän tai vähemmän huolestuttavat, mutta kaikki on viime keskiviikosta lähtien mennyt täydellisesti myös sen osalta.

Wilma Murron (selin etualalla) tähdittämää seiväshyppykilpailua seurattiin kaarrekatsomossa suuren kannustuksen kera. (kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

Mitalit ovat kaikkea muuta kuin sattumaa, mutta Ruotsi-ottelun osuminen kahdeksan vuoden tauon jälkeen Helsingin Olympiastadionille lähes heti tällaisten EM-kilpailujen jälkeen on vähintään kuusi oikein -tason lottovoitto.

Suomen Urheiluliiton kaupallinen johtaja Jari Töykkä kertoi Ilta-Sanomille, kuinka maaottelumarkkinointia oli suunniteltu Wilma Murron ympärille jo ennen mestaruutta. Nyt tapahtumaa voi mainostaa lisäksi toisen Euroopan mestarin (Topi Raitanen) sekä hopeamitalistin ja Suomen ennätysnaisen (Kristiina Mäkelä) kautta.

– Jos Helsinkiin saisi samanlaisen fiiliksen kuin Müncheniin, Sari Murto hymähtää.

– Eikä sellainen ole tämän viikon jälkeen mitenkään mahdotonta, hän huomauttaa.