Hyväntekijäksi pääsee nappia painamalla – pullopanteista virtaa rahaa avustusjärjestöille

0
Palautuskuitin tulostamisen sijasta pullopantit voi ohjata esimerkiksi Suomen Punaiselle Ristille. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Suomen Punaiselle Ristille ja Pelastakaa Lapset ry:lle on lahjoitettu pullopantteja jo satojentuhansien eurojen edestä tänä vuonna.

Pullonpalautuksessa on puoliltapäivin ruuhkaa Halikossa. Asiakkaat raahaavat juomapakkauksia pulleissa jätesäkeissä. Suurin automaatti nielee kerralla toistasataa tölkkiä ja pulloa ja raksuttaa kymmenien eurojen hyvityksiä.
– Mee sää edeltä kauppaan. Mää tuun perässä, kun olen palauttanut pullot, joku sanoo jonossa.

10, 15, 20 ja 40 sentin pullopanteissa liikkuu Suomessa satoja miljoonia euroja, ja niistä toivotaan kasvavaa tulonlähdettä myös hyväntekeväisyysjärjestöille. Halikon Prismassa voi palautuskuitin tulostamisen sijasta painaa lahjoita-nappia.

– Ilman muuta hyvä, että on tällainen mahdollisuus, salolaiset Ilona Lyberg-Tuominen ja Ismo Tuominen tuumivat.
– Muutaman euron pantteja lahjoitan ehdottomasti. Se on tässä niin helppoa, salolainen Henri Kirjonen sanoo.

Salolainen Henri Kirjonen kertoo lahjoittavansa muutaman euron pullopantteja hyväntekeväisyyteen. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Suomalaiset palauttavat pantillisia juomapakkauksia henkeä kohti eniten maailmassa. Palautukseen päätyy joka sekunti keskimäärin 45 alumiinitölkkiä, 19 muovipulloa ja 4 kierrätyslasipulloa. Se tekee vuodessa yli kaksi miljardia erilaista juomapakkausta. Palautetuilla tölkeillä pystyisi päällystämään valtatien Helsingistä Kittilään.

– Panttikorvauksia maksettiin viime vuonna 360 miljoonaa euroa. Se on valtava summa, Suomen Palautuspakkaus Oy Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurminen toteaa.

Panttien lahjoittamisessa ei sinänsä ole mitään uutta. Lukemattomissa pullonpalautuspisteissä voi tiputtaa paperikuitin keräyslaatikkoon, josta kauppa tilittää rahat lyhentämättömänä eteenpäin. Lahjoitukset menevät useimmiten paikallisille yhdistyksille.
– Perinteinen boksi toimii oikein hyvin. Kauppiaana pidän tosi tärkeänä, että lahjoituksilla tuetaan salolaista toimintaa, Salon K-Citymarketin kauppias Eemeli Aaltonen sanoo.
Hämeentien laatikosta panttirahat kulkevat lyhentämättömänä Lions Club Salolle.

Tomra on pullonpalautusjärjestelmien markkinajohtaja Suomessa. Monikansallisen norjalaisyhtiön automaatit nielaisevat leijonanosan kaikista juomapulloista ja -tölkeistä. Toimitusjohtaja Lauri Kangaslahti haaveilee, että pullopanteista ohjautuisi tulevaisuudessa miljoonia euroja hyväntekeväisyyteen.

– Teemme paljon töitä sen eteen, että laitteiden lahjoitusominaisuutta kehitettäisiin paremmaksi. Digitaalinen lahjoitus ja se laatikko vieressä paikalliselle yhdistykselle eivät sulje toisiaan pois.

Lahjoittaminen nappia painamalla on Tomran laitteissa mahdollista, mutta ominaisuuden käyttöönotto ei ole Tomran päätettävissä.
– Pullojen palauttaminen on aika iso osa arkipäiväistä kaupassa käyntiä. Mahdollisuus lahjoittamiseen yleistyy sen mukaan, mitä kaupat haluavat. Päätöksen tekee kauppias tai S-ryhmässä alueosuuskauppa, Kangaslahti muistuttaa.

Osuuskauppa Keskimaa oli kaksi vuotta sitten ensimmäinen alueosuuskauppa, joka lisäsi pulloautomaatteihin mahdollisuuden lahjoittaa pantit hyväntekeväisyyteen. Kohteina olivat muun muassa paikalliset 4H-yhdistykset sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisosastot.

10, 15, 20 ja 40 sentin pullopanteista kertyy yli 300 miljoonaa euroa vuodessa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Kun Venäjä helmikuussa hyökkäsi Ukrainaan, Lauri Kangaslahti otti yhteyttä kauppaketjuihin panttilahjoitusten keräämiseksi sodan uhreille Suomen Punaisen Ristin kautta.
– Se sai hyvän vastaanoton, Kangaslahti kiittelee.
”Hätä Ukrainassa on valtava. Lahjoittamalla panttisummasi, sinä voit auttaa”, automaattien näytössä lukee. Maaliskuussa käynnistynyt kampanja on SPR:n varainhankintapäällikön Anna Laurinsillan mukaan tuonut jo satojatuhansia euroja.

– Pienistä puroista tulee isoja summia. Lahjoittamisen pitää olla äärimmäisen helppoa ja pullopantit on sellainen. Uusi teknologia on kätevää, ja siinä on paljon kasvumahdollisuuksia.

Pelastakaa Lapset ry on puolen vuoden aikana saanut panttilahjoituksina yli satatuhatta euroa. Lidl otti lahjoitusominaisuuden käyttöön lähes 200 myymälän pulloautomaateissa joulukuun alussa.

– Se on helppo tapa lahjoittaa ja erittäin merkittävä tulonlähde meille. Toivon kovasti, että tämä kehittyy. Pulloja kertyy varmasti joka kotitaloudessa, ja lahjoitettu euro tulee meille eurona ilman välikäsiä, viestinnän ja varainhankinnan johtaja Sanna Kuusisto korostaa.

Lidlin pullopanttilahjoitukset menevät Eväitä Elämälle -ohjelmalle, joka tukee vähävaraisissa perheissä elävien lasten opiskelua ja harrastamista.

Kaupparyhmät eivät tiedä, paljonko Suomessa kaikkiaan lahjoitetaan pullopantteja hyväntekeväisyyteen. Määrä on arvoitus myös juomapakkausten kierrätysjärjestelmiä hallinnoivalle ja kehittävälle Palpalle.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments