Ilman alfasusiaan pelannut jengi nyljettiin Vilnassa – syytä suureen huoleen ei silti ole

0
Vilppaassa kaudet 2018-2020 pelannut Henri Kantonen on lähellä MM-kisapaikkaa.

Suomen miesten koripallomaajoukkue koki torstaina Vilnassa niin sanotun Susijengi-aikakauden (2002–2022) yhden pahimmista nyljennöistä eurooppalaista maata vastaan.

Lähes parhaan mahdollisen joukkueensa parketille marssittanut Liettua voitti Susijengin veret seisauttavasti 87–52 (51–24).

Kuten keskiviikkona Kaunasissa (76–61), myös torstaina Vilnassa ottelu ratkesi jo avauskympillä. Liettua vei 211-senttisten NBA-tähtien Domantas Sabonisin ja Jonas Valanciunasin johdollaottelun ensimmäiset kahdeksan minuuttia peräti 25–1. Ajassa 8:20 Henri Kantonen teki Susijengin ensimmäisen pelitilannekorin ja kavensi tilanteeksi 25–3.

Susijengi oli kauniisti sanottuna pari pitkää askelta perässä täydet 40 minuuttia. Liettua viimeisteli 5–6 helppoa koria joka neljänneksellä ja kokoa pienempi Susijengi oli alituisesti virhevaikeuksissa.

Ottelusta kertoo paljon se, että Susijengi rikkoi 10 kertaa enemmän (virheet 18–28) ja Liettua heitti 17 vapaaheittoa enemmän (29–12). Levypallot Liettua vei peräti 42–24.

207-senttinen Alexander Madsen jäi pieneksi Liettuan NBA-tornien keskellä.

Vaikka ottelun tapahtumat näyttivät paikoin erittäin huolestuttavilta kaksi viikkoa ennen MM-jatkokarsinnan ja kolme viikkoa ennen EM-kisojen alkua, syytä suureen huoleen ei kuitenkaan ole (varsinkin kun MM-kisapaikka on jo lähes lunastettu).

Sillä minkä tahansa eurooppalaisen keskitason maajoukkueen – erityisesti Susijengin – todellisesta iskukyvystä on mahdotonta saada täyttä kuvaa, jos joukkueesta puuttuu kaksi parasta pelaajaa. Susijengillä nämä pelaajat ovat Lauri Markkanen ja Sasu Salin, jotka eivät pelanneet Liettuaa vastaan.

Markkanen on Susijengin ensi- ja toissijainen hyökkäysoptio ja mahdollistaa monipuolisuudellaan merkittäviäkin reagointeja ottelun sisällä. Salin taas on joukkueen paras yksi vastaan yksi -puolustaja ja yksi Euroopan sarjojen parhaista kaukoheittäjistä. Panoksellisessa ottelussa kaksikko pelannee yhteensä lähes 70 minuuttia eli kolmanneksen koko joukkueen peliajasta.

Sen alfasusien poissaolo konkreettisesti todisti, että vaikka Susijengillä on kasassa sen historian potentiaalisin joukkue, materiaali ei edelleenkään ole laaja tai syvä. Työmiehet ovat työmiehiä ja Susijengillä riittää laadukkaita työmiehiä täyttämään kaksi viisikkoa, mutta Liettuan kaltaisen monsterin horjuttamiseen tarvitaan eliittitason erikoisosaamista, jota Susijengiltä löytyy vain Markkaselta ja Salinilta.

Jo ennen Liettua-ottelua oli selvää, että Susijengin MM-jatkokarsinnan ja EM-kisojen tusinassa on yhdeksän varmaa pelaajaa: tähtikaksikko Markkanen ja Salin, nuoren polven Edon Maxhuni , Elias Valtonen, Mikael Jantunen ja Oliver Nkamhoua, kauan kaivattu sentteri Alexander Madsen sekä pitkät uransa tähän syksyyn päättävät Shawn Huff ja Petteri Koponen.

Tulevaisuuden ykköstakamies 18-vuotias Miro Little lienee myös mukana kuten myös Ilari Seppälä. Viimeisestä paikasta kamppailevat Topias Palmi, Remu Raitanen ja Henri Kantonen. Liettua-ottelun peluutuksen perusteella viimeinen paikka on menossa Kantoselle, mutta siinä tapauksessa puolet joukkueesta on takamiehiä.

Vilppaan Perttu Blomgren pelasi torstaina ottelun loppupuolella yhteensä kahdeksan minuuttia, antoi kaksi korisyöttöä ja jäi ainoana Susijengin pelaajan plussalle (+6).

Susijengin viimeinen valmistava ottelu pelataan ensi viikon torstaina Jyväskylässä Ukrainaa vastaan. Tuossa ottelussa Markkanen palaa kokoonpanoon, Salinin poissaolon syystä ei ole hiiskuttu.