Ilo lyhyehköstä itkusta – Silja Kosonen ehti jo haudata finaalihaaveet, mutta siellä finaalissa mitalikin on mahdollinen

0
Sara Killinen lohdutti Silja Kososta siinä vaiheessa, kun finaalipaikka näytti vielä karkaavan Kososelta. (kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

Münchenin EM-yleisurheilun toisen kisapäivän ensimmäisestä jaksosta painui poikkeuksellisina mieleen kaksi asiaa, sillä molempia nähdään hyvin harvoin.

Tanskalainen Axel Vang Christensen kaatui miesten 3 000 metrin estejuoksun alkuerässä ja loukkasi jalkansa. Andorran Nahuel Carabana jäi auttamaan kilpakumppaniaan menettäen samalla mahdollisuutensa edetä loppukilpailuun. Carabanan ele sulatti varmasti monen sydämet.

Omalla tavallaan sykähdyttänyt hetki nähtiin myös kymmenottelussa. Saksalainen Arthur Abele hylättiin varsinaisessa erävaiheessa varaslähdön takia.

Asiasta tehtiin kuitenkin protesti, ja näin Abele sai uusintamahdollisuuden. Tämä tapahtui yksin juosten pian sen jälkeen, kun ottelun kiekonheittokilpailu oli käyty.

Uransa EM-kisoihin lopettava Abele juoksi kotiyleisön suuren kannustuksen keskellä ajan 14,51.

Silja Kososen tapaus ei saavuttanut samanlaisia kansainvälisiä mittasuhteita, mutta suomalaiset saivat iloita moukarinheittäjän puolesta. Kosonen puhkesi itkuun sen jälkeen, kun hänen kolmas heittonsa karsinnassa oli tuonut tuloksen 68,25. Moukari hipaisi kyseisessä suorituksessa häkin reunaa, eli väline olisi todennäköisesti lentänyt ilman sitä pidemmälle.

Hän sijoittui kyseisellä kiskaisulla oman A-ryhmänsä seitsemänneksi ja hautasi Ylen haastattelussa mahdollisuutensa loppukilpailuun. Kävi kuitenkin niin, että B-ryhmästä vain kaksi naista heitti pidemmälle, eli Kosonen meni lopulta finaaliin karsinnan yhdeksännellä sijalla. Ilo lyhyehköstä itkusta.

Tämä osoittaa saman tien sen, kuinka lähes kaikki on keskiviikon moukarifinaalissa mahdollista sekä Kososelle että viimeistä edellisenä jatkoon edenneelle Krista Tervolle. Toki kolme naista heitti yli 70 metriä, ja Hanna Skydanin toisellaan heittämä 74,57 sekä Sara Fantinin avauskaari 73,40 tulisivat olemaan kovaa valuuttaa myös loppukilpailussa.

Euroopan taso ei naisten moukarissa ole tällä kaudella ollut ainakaan parempi kuin monena aiempana vuonna. Lisäksi vielä tänäkin vuonna yli 78 metriä heittänyt maailmanennätysnainen Anita Wlodarczyk ei ole Münchenissä mukana ennen MM-kisoja tapahtuneen, hänen autoonsa kohdistuneen varkausyrityksen jäljiltä.

Puolalaisen Wlodarczykin maannainen, Euroopan tilastokolmonen Malwina Kopron jäi puolestaan EM-karsintaan. Kaikki kolme heittoa päätyivät yliastutuiksi.

Finalisteista suomalaisten lisäksi vain neljä on heittänyt tällä kaudella yli 72 metriä. Vaikka Kosonen ja Tervo eivät karsinnassa onnistuneetkaan, ei onnistunut kovin moni muukaan.

19-vuotiaan Silja Kososen taival on varsinkin suomalaisen yleisurheilun mittakaavassa ollut melkoinen satutarina ilman minkäänlaisia vastoinkäymisiä. On nuorten maailmanmestaruus, Euroopan mestaruus ja maailmanennätys. Viimeksi mainittu tuli ikimuistoisesti lumen keskellä.

Muutama viikko sitten tullut aikuisten MM-kisojen seitsemäs sija oli onnistuminen. Vieläkö sellainen tulisi tiistainakin?