Salo IoT Campuksen hoivayksikkö avautuu marraskuussa – kaupunki hakee 20 uutta hoitajaa

21
Salon uuden hoivayksikön muutostyöt valmistuvat syyskuussa. Osana urakkaa kerroksessa vaihdetaan 22 ikkunaa. Tommi Kallio (ulkopuolella) ja Matti Valtanen olivat vaihtotöissä perjantaina. Kuva: SSS/Vesa Käiväräinen

Salon uusi vanhusten hoivayksikkö Salo IoT Campuksella aloittaa toimintansa marraskuun alussa.

30-paikkaisen yksikön muutostyöt Kampa-rakennuksessa valmistuvat syyskuussa. Kaupunki aikoo kalustaa tilat lokakuun aikana.

Uuden hoivayksikön rekrytoinnitkin ovat alkaneet. Kaupunki on jo palkannut yksikölle vetäjän, ja uusi esihenkilö aloittaa työnsä syyskuun alussa.

Tällä hetkellä haussa on 20 muuta työntekijää: 15 lähihoitajaa, kaksi sairaanhoitajaa ja kolme hoiva-avustajaa. Kaikki työsuhteet ovat vakituisia.

Uuteen yksikköön haetaan henkilökuntaa keskellä kovaa hoitajapulaa, ja Salon kaupungillakin on lähes jatkuvasti avoinna hoitajien pestejä.

Salon vanhuspalveluiden johtaja Salla Lindegren uskoo kuitenkin, että uusi hoivakoti kiinnostaa hakijoita.

– Ajattelen, että tässä on vähän eri lailla profiloitunut yksikkö. Se tekee vahvaa yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulun ja opiskelijoiden kanssa, minkä lisäksi yhteistyötä tullaan tekemään yritysten kanssa. Yksikkö on keskeisellä paikalla ja sen tilat ovat aivan uudet. Tässä on useampia vetovoimatekijöitä, vaikka peruselementit ovat totta kai samat: ikäihmiset ja pitkän linjan hoiva, hän pohtii.

IoT Campus saattaa kiinnostaa myös hoitajia, jotka työskentelevät jo nyt Salon kaupungin muissa yksiköissä.

– Työvoimatilanne kokonaisuutena on haaste, eikä hoitajia ole juurikaan vapaana. Jos muista yksiköistä hakeutuu hoitajia uuteen yksikköön, joudumme sitten hakemaan taas uusia muualle, Salla Lindegren myöntää.

Asukkaita uuteen hoivakotiin ei tarvitse etsiä. Salla Lindegrenin mukaan Salossa on jonoa palveluihin, ja varsinkin keskusta-alueen paikat ovat kysyttyjä.

Kaupunki miettii samaan aikaan, mitä tehdään Vuorelan tehostetun palveluasumisen yksikölle. Se muutti vuonna 2018 Perniöstä väistötiloihin Attendo Tupurilta vuokrattuihin tiloihin. Nyt Attendo aikoo ottaa koko kiinteistön omaan käyttöönsä.

– Vuorelan asukkaille ostetaan paikkoja Attendolta, jotta he eivät joudu muuttamaan. IoT Campuksen hoivayksikkö täyttyy kyllä ilmankin. Meillä on jatkuva tarve uusille paikoille, Lindegren sanoo.

Salo on suunnitellut Alhaisiin uutta suurta senioritaloa, johon tulisi 90 paikkaa vanhuksille ja 20 kehitysvammaisille.

Kaupunki valitsi kevättalvella hankkeen toteuttajaksi Suomen Hoiva ja Asunto Oy:n Helsingistä. Ajatuksena on, että yritys suunnittelee ja rakentaa senioritalon, jonka kaupunki vuokraa pitkäaikaisella vuokrasopimuksella. Suuri osa talon toiminnasta siirtyy uudelle hyvinvointialueelle.

Suomen Hoiva ja Asunto Oy on hakenut hankkeelle korkotukilainaa ja investointiavustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta. ARA ei ole toistaiseksi tehnyt päätöksiä asiassa.

Päätöksen tulo saattaa kestää vielä hetken, sillä Salla Lindegrenin mukaan ARA:lle on tehty koko Suomen alueella sata hakemusta ja Varsinais-Suomestakin useampia.

21 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hoitaja
26 päivää sitten

Tuollaisella henkilöstöjaolla varmistetaan se, että jos esimerkiksi yöaikaan tarvitsee lääkitä potilasta tai tehdä hoitotoimenpiteitä, ne tekee kotisairaala, ensihoito tai potilas kuljetetaan päivystykseen.

Kaikkien ei tarvitse olla sairaanhoitajia, mutta joka vuoroon pitäisi riiittää edes yksi, jolla on lupa hoitaa ja lääkitä.

Mamma maalta
26 päivää sitten
Reply to  Hoitaja

Henkilöstö ehkä vaihtaa nykyisestä työpaikastaan uutuuttaan kiiltävänä hohtavaan IoT Campukseen, ja hoidettavat otetaan odotusjonosta järjestyksessä ilman hoidettavan mielipidettä.

Keijo K.
26 päivää sitten

Melkoinen voimannäyttö tulee olemaan tuon henkilöstömäärän palkkaaminen.

Työvoima on valunut Helsinkiin
26 päivää sitten

Rekrytoinnilla voi tulla kiire, mikäli marraskuu on tavoitteena. Toivon, mutta silti epäilen, löytyykö hoivahenkilöstöä Salosta tai kauempaa Saloon töissä käymään, kun hampurilaisravintolan myyjiäkään ei tahdo löytyä. Siihen työhön pääsee sentään ilman tutkintoa ja ammattinimikettä.

Kaukaa viisasta olisi ollut aloittaa esimerkiksi filippiiniläisen hoivahenkilöstön rekrytointi samalla kun hoivayksikön perustamisesta päätettiin.

Olli
26 päivää sitten

Hienot on näkymät ikkunoista, vastapäistä seinää.

Miten olikaan?
26 päivää sitten
Reply to  Olli

Eikö täällä hoideta sellaisia, joiden näkymä on lähinnä sängystä kattoon?

Olli
25 päivää sitten
Reply to  Miten olikaan?

Niinpä taitaa olla,

MDI
26 päivää sitten

Haetaanko kassan- vai kirjastonhoitajia? Ammattinimikettä hoitaja kun ei ole. Lähihoitajat ”ylentävät” itsensä mielellään hoitajaksi, silloinhan on jo melkein sairaanhoitaja.

Kohtuus
26 päivää sitten
Reply to  MDI

Totta, ja sairaanhoitajat pitävät itseään maailman napana. Tärkeitä toki ovat, mutta pysykööt kuosissaan.

Keijo K.
26 päivää sitten
Reply to  Kohtuus

Toivokaa, MDI ja Marko, ettette ikinä sairastu, jos hoitohenkilökunnan arvostuksenne on tuota luokkaa. 70-luvulla kun itse menin ensimmäisen kerran sairaalaan työhön, oli vielä selvä vahva kastijako. Ajat ovat muuttuneet.

MDI
26 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Kyse ei ole hoitohenkilökunnan arvostuksesta, vaan heidän tapansa ylentää itsensä. Millariikkoja kuunnellessa voisi luulla, että apu-, perus- ja lähihoitaja ovat vastuussa koko sairaalasta. Itselläni on kokemusta apuhoitajan työstä ihan yo-pohjalla, se ei ole rakettitiedettä.

Jos sairastun, lääkärilapsi kykenee hoitamaan.

Keijo K.
26 päivää sitten
Reply to  MDI

Väheksyvä asenne ja omalääkäri, kaikki hyvin.

MDI
25 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

En mitenkään väheksy kenenkään työtä, mutta ei se ”hoitaja” vastaa ihmishengistä, lääkäri vastaa. Hoitajalogiikalla bussikuskilla se vasta vastuu on ihmishengistä, puhumattakaan matkustajalaivan kapteenista.

Itse siis tein apuhoitajan hommia yo-pohjalla partiossa suoritetun EA-kurssin pätevöittämänä. Niin ja opetin yliopistosairaalassa kandeja ja amanuensseja kipsaamaan, osastonlääkärin evästyksellä: ”näytä miten kipsataan ja sitten katsot, että se menee oikein”. En siis voi ymmärtää miten lähihoitajakoulutus kestää kaksi vuotta ja sairaanhoitajakoulutus liki neljä vuotta.

Kohtuus
26 päivää sitten
Reply to  MDI

Sama se on minullakin, lääkärilapsi hoitaa.

Marko
26 päivää sitten
Reply to  MDI

Kirjastonhoitajalta vaaditaan korkeakoulututkinto, sairaanhoitajalta tuskin. Näissä hoitolaitoksissa on naisten itsensä luoma nokkimisjärjestys. Jos vaikkapa tippuu nenäliina lattialle, niin sitä ei voi nostaa kukaan muu kuin siivooja, millä nimellä sekin nykyään on töissä? Hoiva-avustaja ei voi vaihtaa vaikkapa vaippaa, kun ei ole koulutusta.

Siellä on niin byrokraattinen järjestelmä, että mikään henkilökunnan määrä ei tule riittämään.

Pätevin ei aina kelpaa
26 päivää sitten
Reply to  Marko

Ehkä olisi uudistumisen paikka koko alalla. Itsekään en ymmärrä sitä, että lastentarhanopettajalta vaaditaan yliopistokoulutusta, mutta henkeä ja elämää ylläpitävissä laitoksissa sitä ei edellytetä välttämättä edes johtajalta.

Suomessa useinkin puoluekanta on tärkeämpi kuin koulutus varsinkin maaseudulla sijaitsevien kunnan yksiköiden esimiestehtävissä. Puutteellisesti koulutettu johto tarkoittaa käytännön ongelmia hoitotyössä ja työyhteisössä.

Laitakaupungin likka
26 päivää sitten

Tämä on opetus-hoivakoti eli arkipäivisin pitäisi olla tarpeeksi auttavia käsiä opettajan johdolla töissä. Erittäin hienosti järjestetty mielestäni, kaikki saman katon alla.

Tammisiltalainen
26 päivää sitten

Eli vuosittain vaihtuvaa ilmaistyövoimaa, joka säästää Salon kaupungin kuluja. Entä viikonloppuisin? Ammattitaitoisille hoitajille tarjotaan vain yö- ja viikonlopputöitä? Onko opettajilla myös lääkeluvat?

Tavis torilta
26 päivää sitten

Ja vanhukset korvaavat mekaaniset opetusnuket.

Tammisiltalainen
25 päivää sitten

Vastaan nyt itselleni kun tuli mieleen että eihän 1.1.2023 alkaen tuo säästä Salon, vaan HVA:n kuluja. Ilmeisesti Salo vuokraa tuon tilan HVA:n käyttöön ja se on sitten HVA:n päätös jatkuuko toiminta. Eli virittääkö Salo nyt HVA:lle kalliin vuokraloukun?

Joko Salon kaupunki on päättänyt ensi vuoden alentuvasta veroprosentista? Kannattaa kaupunkilaisten olla tarkkana että Salo toimii valtakunnallisten määräysten (laki/asetus) mukaan ja jos ei, niin valituksia ja rikosilmoituksia kehiin.

Marko
26 päivää sitten

Erittäin hienoa voi sanoa sitten, jos homma alkaa toimimaan. Pitäsi joskus ehkä kysyä myös asukkailta sitä mielipidettä?