Isojoen Konehallille 1,75 miljoonan seuraamusmaksu – KKV alkoi tutkia asiaa salolaisyrityksen aloitteesta

1
IKH Isojoen Konehalli Oy tuo maahan muun muassa työkaluja, koneita, traktorin varaosia- ja tarvikkeita, suojaimia, ja työvaatteita. Kuvituskuva. Kuva: TS-arkisto/Riitta Salmi

Markkinaoikeus on määrännyt Isojoen Konehallille 1,75 miljoonan euron seuraamusmaksun jälleenmyyjien hintojen määräämisestä verkkokaupassa. Määrähinnoittelu kuuluu vakavimpiin kilpailunrajoituksiin, sillä se estää jälleenmyyjien välisen hintakilpailun.

Asiaan liittyy oleellisesti salolainen Virtasen Moottori, jonka aloitteesta Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) alkoi tutkia asiaa vuonna 2015.

IKH on maahantuonti- ja rautakauppayritys, joka myy tuotteita suoraan kuluttajille sekä suurelle joukolle jälleenmyyjiä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti toukokuussa 2020 markkinaoikeudelle yhdeksän miljoonan euron seuraamusmaksun määräämistä IKH:lle kielletystä määrähinnoittelusta. KKV:n selvitysten perusteella IKH asetti myymilleen tuotteille suositushinnat, joita se painosti eri tavoin jälleenmyyjänsä noudattamaan. KKV katsoi, että määrähinnoittelu koski IKH-tuotteiden myyntiä jälleenmyyjien verkkokaupoissa ja kivijalkamyymälöissä.

Markkinaoikeus katsoi, että IKH on kilpailulainsäädännön vastaisesti määrännyt jälleenmyyjiensä vähittäismyyntihinnoista näiden verkkokaupoissa maaliskuusta 2010 helmikuuhun 2015 saakka. Lisäksi IKH sopi valtuutettujen jälleenmyyjiensä kanssa ketjun yhteisessä verkkokaupassa noudatettavasta kiinteästä jälleenmyyntihinnasta vuodesta 2014 vuoteen 2020, jolloin KKV kielsi päätöksellään menettelyn.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että markkinaoikeus on tunnistanut IKH:n toiminnan suunnitelmallisuuden ja haitallisen vaikutuksen jälleenmyyjien väliseen hintakilpailuun. Verkkokauppa on tehokas hintakilpailun väline, ja tämän vuoksi verkkokauppaan kohdistuva määrähinnoittelu nostaa kuluttajien tuotteista maksamia hintoja, ylijohtaja Timo Mattila Kilpailu- ja kuluttajavirastosta toteaa tiedotteessa.

Markkinaoikeus katsoi, että asiassa ei tullut riittävän luotettavalla tavalla näytetyksi, että IKH olisi edellyttänyt jälleenmyyjiltään vähittäismyyntihintatason noudattamista IKH-tuotteiden kivijalkamyynnissä.

KKV kertoo tutustuvansa tarkemmin markkinaoikeuden päätökseen ja päättää sitten, valittaako se päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Virtasen Moottorin omistaja Mikko Virtanen kertoi Salon Seudun Sanomille (SSS 21.5.2020), että heidän osaltaan tilanne kärjistyi, kun Virtasen Moottori löysi vuonna 2014 suuremmat tilat kiinteistöstä, jossa Euromarket sijaitsi aikaisemmin.

Virtasen mukaan IKH:n kanssa oli sovittu jo vuosia aiemmin, että kun suuremmat tilat löytyvät, Virtasen Moottorille siirtyy varaosien lisäksi myös IKH:n työkaluedustus. Tällöin uusissa tiloissa olisi ollut tuhannen neliön laajuudelta IKH:n tuotteita myynnissä.

– IKH:n edustajat kävivät paikan päällä katsomassa ja olivat tyytyväisiä, kertoi Virtanen tuolloin.

Parin viikon kuluttua IKH äkisti irtisanoi ketjusopimuksen Virtasen Moottorin kanssa. Selitykset olivat Mikko Virtasen mukaan ympäripyöreitä. Vielä pari kuukautta aikaisemmin Virtasen Moottori oli saanut kaksi palkintoa IKH:lta.

– Todellinen syy sopimuksen irtisanomiselle oli se, että emme hyväksyneet heidän hintakartelliaan, Virtanen sanoi SSS:lle toukokuussa 2020.

Sopimuksen irtisanomisen myötä Virtasen Moottori menetti IKH:lta aiemmin saamansa alennukset. Kauppaa oli kuitenkin tehtävä kalliilla hinnalla IKH:n kanssa, koska joitakin tuotteita ei ollut saatavana muualta.

– Tuloksemme romahti, kun ketjumyyntisopimus irtisanottiin, Virtanen kertoi.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kansalainen
7 kuukautta sitten

Erinomainen lopputulos.