Jäteyhtiön penkomista roskapusseista paljastui karu totuus: Korvenmäessä poltetaan pääasiassa sinne kuulumatonta jätettä

28
Kahdeksan hengen lajittelutiimi lajitteli kahden viikon aikana 3 500 kiloa alueen kotitalouksilta kerättyä polttokelpoista sekajätettä.

Lounaissuomalaisten kyky lajitella jätteensä on varsin puutteellinen, selviää Lounais-Suomen Jätehuollon LSJH:n tutkimuksesta.

Suurin osa roskapussien sisällöstä on jätettä, jota ei pitäisi päätyä lainkaan Salon jätteenpolttolaitokselle.

– Karkeasti arvioiden noin 80 prosenttia nyt tutkitusta polttokelpoisesta jätteestä olisi ollut mahdollista lajitella muualle, LSJH:n tutkimus- ja kehityspäällikkö Miia Jylhä toteaa LSJH:n tiedotteessa.

Roskien koostumustutkimus tehdään muutaman vuoden välein.

Roskapussien sisältö

 • Biojäte 38,5 %
 • Muovit 16,8 %
 • Sekalaiset jätteet 13,5 %
 • Paperi 10,0 %
 • Tekstiilit ja jalkineet 7,8 %
 • Kartonki ja pahvi 7,2 %
 • Metalli 1,8 %
 • Lasi 1,7 %
 • Puu 1,3 %
 • Sähkölaitteet ja akut 0,9 %
 • Vaaralliset kemikaalit 0,6 %

Biojätteen kokonaisosuus roskapussien sisällöstä on noussut vuoden 2019 tutkimukseen verrattuna 34 prosentista 38,5 prosenttiin. Biojätteestä ruokahävikkiä eli alun perin syömäkelpoista ruokaa on noin 13 prosenttia.

– Tutkimuksen aikana biojätteen suuri määrä herätti huomiota. Positiivista on, että ruokahävikin määrä on laskenut sitten viime tutkimuksen, sanoo Jylhä.

Ruokahävikin osuus on laskenut 16,2 prosentista 12,9 prosenttiin, mutta keittiöjätteen eli vihannesten kuorien ja kahvinpurujen osuus on noussut.

Oletettavaa on, että jatkossa biojätteen määrä vähenee kiristyvien kierrätysvelvoitteiden vuoksi.

Yksittäisistä jätejakeista toiseksi eniten kotiroskapussista löytyi muovia. Sen osuus oli kaikkiaan 16,8 prosenttia.

Muovin eli muoviesineiden ja -pakkausten osuus on laskenut viime tutkimuksesta, jolloin muovien kokonaisosuus oli 18,6 prosenttia.

– Muovipakkausten erilliskeräys oli viime tutkimuksen aikaan vuonna 2019 vasta alkanut, joten erilliskeräyksen vaikutusten odotettiin näkyvän vasta seuraavassa tutkimuksessa. Vaikka pakkausmuovin keräysverkosto ja into lajitteluun on kasvanut viime vuosina nopeasti, päätyy niitä edelleen harmittavan paljon kotiroskapussiin, Jylhä sanoo.

Roskat lajiteltiin 37 jakeeseen.

Kartongin, paperin ja metallin osuus on vuoden 2019 tutkimukseen verrattuna vähentynyt, kun taas tekstiilien ja jalkineiden sekä lasin osuus on kasvanut.

Poistotekstiilien 2,8 prosentin osuus polttokelpoisen jätteen seassa vastaa noin viittä kiloa poistotekstiiliä asukasta kohden vuodessa.

– Vuonna 2021 asukkaiden poistotekstiiliä erilliskerättiin 530 000 kiloa. Silti tekstiilin määrä kotiroskiksessa on kasvanut. Yleisesti tiedetään, että tekstiilien kulutus on kasvussa. Määrä voi kertoa siitä, tai sitten se voi olla ihan sattumaa. Monestihan vaatteita siivotaan varastoista pois isompia määriä kerrallaan, Jylhä sanoo.

Tänä vuonna tutkittiin myös koronajätteiden määrää. Niiden osuus oli 0,3 % eli kokonaiskuvassa vähäinen.

Näin roskapussit tutkittiin

 • Roskien lajittelu tapahtui toukokuussa Topinojan jätekeskuksessa.
 • Kahdeksan hengen lajittelutiimi lajitteli kahden viikon aikana 3 500 kiloa alueen kotitalouksilta kerättyä polttokelpoista sekajätettä.
 • Tutkimuksen kuormat valittiin tavanomaisilta tyhjennysreiteiltä. Keräyksessä pyrittiin suosimaan asuinalueita, joista etukäteen tiedettiin kuormien keräysreiteille osuvan pääasiassa taloyhtiöitä tai pientaloja. Näyteroskapussit kerättiin Turun, Kaarinan, Liedon, Maskun, Raision ja Naantalin alueelta.
 • Roskat lajiteltiin kokonaisuudessaan 37 jakeeseen silmämääräisesti sen perusteella, mitä kappale painollisesti sisälsi eniten. Esimerkiksi avaamattomat, täydet ruokapakkaukset lajiteltiin ruokahävikiksi.
 • Lähde: Lounais-Suomen Jätehuolto

 

 

28 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
4 kuukautta sitten

Minä olen häirikkö joidenkin mielestä, kun vastustan tuulivoimaloiden rakentamista kiinni asutukseen.

Kierrätyksen suhteen en voi tehdä kuin sen, mitä nyt teen. Muovin, metallin ja lasin kierrätän, kuten paperinkin, jota on vaikea polttaa (kiiltävä). Pikakompostorit ovat olleet vuosikaudet käytössä, ja viimeisin ekoteko ovat aurinkopaneelit. Roskis tyhjennetään kahdeksan viikon välein, eikä ole silloinkaan kuin puolillaan.

Tuulivoimaa tulee rakentaa vähintään 2-3 kilometrin etäisyydelle asutuista kiinteistöistä.

Helipee
4 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Nyt jos koskaan pitäisi satsata energiatuotannon omavaraisuuteen. Kyllä, olet häirikkö minunkin mielestäni.

Keijo.K
4 kuukautta sitten
Reply to  Helipee

Toivottavasti lähistöllesi ollaan suunnittelemassa/rakentamassa tuulivoimaloita, että saat nauttia omavaraisuuden antimista!

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Helipee

Minusta sinun pitäisi anoa muutama tuulivoimala omaan naapuriin.

Ei muuta anomaan.

Hämmästynyt
4 kuukautta sitten

Eikö nyt nimenomaan kannattaisi kierrättää, kun itänaapurin pöhinä sekoittaa materiaalimarkkinoita?

Alikuluttaja
4 kuukautta sitten

Tuossa listassa ovat tekstiilit ja jalkineet ainoat, joiden suhteen olen toiminut ilmeisesti väärin. Ne tulee kulutettua loppuun, jolloin kierrätykseen niistä ei ole. Rikkinäisiä kalsareita tuskin kukaan enää haluaa. Tiedän, että Korvenmäessä on keräyslaatikko sellaisille, mutta muutamia kalsareita vuodessa ei tule sinne vietyä, ellei ole muuta asiaa.

Jos alettaisiin kierrättää täydellisesti, niin Korvenmäki saisi vain 20 prosenttia nykyisestä polttoaineesta, miten sitten kävisi? Mitä lienee se 20 prosenttia? Tuottaisivatko lämpöä tarpeeksi sekajäteastian pohjalla olevat muutamat kompostoitumattomat kanan luut, jos muillakin olisi sama tilanne? Keijolla tuntuukin olevan sama meininki.

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Alikuluttaja

Hyvä huomio tuosta 20 prosentista.

Jos tulevaisuudessa se 80% kierrätettäisiin, niin kaatuisiko jätteenpolttolaitoksen anteeksi ekovoimalan velat veronmaksajien syliin?

Minusta LSJH:n kannattaisi olla aika hissukseen poltettavista jätteistä.

LSJH:n kannattaisi vaatteiden lajittelussa satsata, siihen, että robotit hoitavat lajittelun, kun sitä konenäköäkin on kehitetty jätteen tuottajilta kiskotuilla jätemaksuilla.

Jätteiden lajittelu on syytä laittaa robottien tehtäväksi, ettei jätteet päädy alikehittyneisiin maihin, jossa ne jätetään ympäristöä saastuttamaan.

Lajittelu on toiminut kauan
4 kuukautta sitten

En yhtään ihmettele jätekuljetusten tuotevalikoimaa. Meidän nurkilla ajatellaan, että talon jäteastia pitää saada tyhjennyspäiväksi täyteen, koska täyden astian tyhjentäminen maksaa saman kuin tyhjänkin.

Siivosin juuri 40-luvulla syntyneen, äskettäin edesmenneen sukulaisen kuolinpesää. Erilaista kierrätysmateriaalia oli joka kamari piukassa. 80-luvun munakennoista maito,- jugurtti- ja hernekeittotölkkeihin, lasipulloihin, sanomalehtivuoriin ja käytettyihin auton osiin. Lajittelu on siis pelannut jo ennen nykyajan kierrätysjärjestelmää. Kokonaan toinen juttu on, eteneekö tavara lajittelusta ja minne.

Tosi on
4 kuukautta sitten

Onko se niin vaikea panna oikea jäte oikeaan laatikkoon? Joka yhtiössä on ainakin muovi-, kartonki- ja metalli jakeet. Yli 5 osakkeen yhtiöissä lisäksi viojäte, lasi, paperi. Olen perussuomalainen ja minäkin kierrätän.

Pertti
4 kuukautta sitten
Reply to  Tosi on

On myös olemassa omakotitalot sekä kaupat ja yritykset. Tietääkseni ainoastaan asunto-osakeyhtiöllä on lain määräämä velvoite kierrättää näitä kaikkia jätteitä erikseen, ei muilla.

Tavalliset luonnolliset henkilöt ovat kaikkiin syyllisiä, mitä ongelmia tulee vastaan.

Tapsa
4 kuukautta sitten
Reply to  Tosi on

Ei ole kaikissa yli viiden osakkeen yhtiöissä kertomiasi astioita. Täällä 14 asunnon taloyhtiö ja eikä ole muoville ja lasille tarkoitettuja astioita. Sekajäte-, kartonki-, pahvi-, metalli- ja biojäteastiat on. Toisin sanoen muovi ja lasi laitetaan sekajätteeseen.

Urpo
4 kuukautta sitten
Reply to  Tapsa

Asun ok-talossa, ja vain sekajäte kerätään. Silti lajittelen pahvin, paperin, muovin, lasin, metallin ja kesällä kompostijätteen. Lisäksi tietysti paristot, elektroniikka, jäteöljy yms. harvemmin keräykseen vietävät nimikkeet. Matkaa keräyspisteeseen on lähes 10 km. Miksi yhtiössä tämä ei onnistu?

Päivi
4 kuukautta sitten

Meillä kierrätetään. Muovit, kartongit, metallit, lasi sekä jätepaperi saavat oikean osoitteensa. Kauppareissun yhteydessä viedään ne jätekeräilyyn. Jätetekstiilin keräilyä ei ole, kunpa sen saisi myös keräilypisteille.

Lämpökompostori syö ruoantähteet ja puutarhajätteet. Roskis tyhjennetään myös kahdeksan viikon välein, eikä se ole kuin puolillaan yleensä.

Urpo
4 kuukautta sitten
Reply to  Päivi

Tekstiilijätettä tulee vähän, kun sukkia ostan useita samanlaisia, joten yhden reikiintyminen ei tee toista turhaksi. Käyttökelpoiset vaatteet menevät hyväntekeväisyyteen. Puuvillatekstiilit, kuten t-paidat ja lakanat uusiokäyttöön rätteinä. Loput tekstiilit menevät sekajätteenä polttoon, kun toimivaa keräystä ei ole.

Mä vaan
4 kuukautta sitten
Reply to  Päivi

Matonkuteeksi sopivasta tekstiilistä voi virkata vaikka vessanmaton. Täysin loppuun käytetyt olen itse ainakin heittanyt hyvällä omallatunnolla polttojätteeseen, kun varsinaista keräystä ei ole.

Tammisiltalainen
4 kuukautta sitten
Reply to  Päivi

Yhden hengen omakotitaloudessa en juuri kierrätä. Jugurtti- ym. elintarvikepakkaukset saavat mennä Korvenmäkeen poltettavaksi. Nyt on aloitettu mediahössötys energian säästämisestä. Miten siihen sopii pakkausten huuhtominen lämpimällä vedellä?

Biojätteitä ei juuri tule. Paperit ja kartongit vien keräykseen kauppareissuilla. Tyhjät maitopurkit ja muut vastaavat poltan kiukaassa, kun hormi on kuuma ja veto hyvä.

Kierrätettävälle tekstiilijätteelle on niin tiukat vaatimukset, että minulla menevät sekajätteeseen. Tapana on sisäinen kierrätys. Kun paitaa ei kehtaa laittaa päälle julkiseen paikkaan, se siirtyy kotikäyttöön ja lopuksi työpaidaksi remontteihin tai räteiksi.

Pertti
4 kuukautta sitten
Reply to  Päivi

Miksi teillä tulee ruuantähteitä?

Hongankolistaja
4 kuukautta sitten

Puoli pussia keskimäärin viikossa on meidän kahden hengen talouden saldo sekajätettä viikossa. Kerralla mietittiin aikoinaan lajitteluhomma toimivaksi, ja se on sen jälkeen ollut helppoa.

Kannustan pieneen vaivannäköön. Sekajäte on kaikkein kallein jätekeräys eli lajittelija saa myös vaivanpalkkaa, kun roskisnoutoja voi harventaa.

Kuntalainen K
4 kuukautta sitten

Mitä eroa on, jos kengät laittaa kotona sekajätteeseen, joka menee poltettavaksi, tai vie itse LSJH:n ohjeen mukaan Korvenmäkeen polttokelpoiseen jätteeseen? Kaikki ei siis olekaan loogista ja yksiselitteistä, vaikka kuinka ohjeita seuraa.

Toinen esimerkki on, kuinka paljon voi tai kannattaa vettä haaskata litran jugurttipurkin puhdistamiseen ennen kartonkikeräykseen viemistä?

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Kuntalainen K

Puhdasta vettä ei pidä haaskata yhtään jugurttipurkin puhdistamiseen. Ne kierrätysohjeet ovat tyyppiesimerkki siitä idioottimaisuudesta, jota ns. asiantuntijat suoltavat kierrätyksen ja muka ympäristön nimeen.

Kokonaisuutta ei viitsitä pohtia.

Kuntalainen K
4 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Juuri näin, ja tältä pohjalta täälläkin on lähdetty. Tosin esimerkiksi luonnonjugurttipurkin joutuu mankeloimaan melko voimakkaasti, jotta edes saa kaiken jugurtin ulos itselle syötäväksi.

Asioita tutkiessa huomasin myös, etteivät edes multasäkin myyjä ja valmistaja tiedä, mihin tyhjä muovisäkki kuuluu, kun valmistaja pyytää selvittämään asian paikalliselta toimijalta.

Puutarhajäte vasta saastuttaa
4 kuukautta sitten

Minä ihmettelen risujen kuskaamista bensaa ja dieseliä kuluttavilla autoilla. Ensin pitää kuskata risut omakotitalon pihalta peräkärryllä lajitteluasemalle. Sieltä ne kuskataan kuorma-autolla kaatopaikalle. Varmaan vielä nostellaan kauhakuormaajalla johonkin myllyyn. Sitten ajetaan hake eteenpäin.

Kukaan ei laske risuralliin vaadittavaa kalustoa, aikaa ja sitä polttoaineen määrää. Saati että miettisi, voisiko risut silputa ja polttaa jonkinlaisessa vakiosysteemissä omalla pihalla. Savu ei varmasti ole sen pahempaa kuin halko tuottaa saunan pesässä.

Kuntalainen K
4 kuukautta sitten

Sinällään risujen silppuaminen jo pienentää jätteen tilavuutta omassa varastoinnissa, mutta kotitalouteen (omakotitalo) sopivia muovi- ja metallipuristimia ei vaan ole ilmestynyt markkinoille. Ilmeisesti pitää itse rakentaa klapikoneesta.

Samoin olen odotellut ensimmäisiä viileäkaappeja, joista oven sulkeuduttua imaistaan happi ulos. Näinhän hedelmiä nykyisin säilötään pidemmäksi aikaa. Samoin pikakompostorien kehitys on pysähtynyt, koska kukaan ei ole kehittänyt niiden alle sokkeliosaa, jossa olisi ulosvedettävä tyhjennysastia, mihin mahtuisi kertatyhjennyksen määrä kompostia. Tehdään siis sekin itse.

Pertti
4 kuukautta sitten

Minun tietääkseni Salossa poltetaan bio- ja muovijäte.

Jarmo Tykkinen
4 kuukautta sitten

Onhan tämä jätejuttu kiinnostava. Meillä on mökki, vapaa-ajan asunto Salon seudulla, ja sinne oli pakko hommata kolme kertaa kesässä jätesäiliön tyhjennys. No, sinne roskikseen sitten dumpataan kaikki muovijäte ja muu roska, jota kaupasta kertyy, bio menee kompostiin. Talvisin, kun jäteauto ei meidän pönttöä tyhjennä, kuljetamme pussukkamme kaupunkiin ja lajittelemme muovit ja metallit ja paperit asiankuuluviin astioihin.

Onko tehokasta? Minne roskamme kuljetetaan mökiltä? Korvenmäkeen vai? Ja siellä kiroillaan, että väärin lajiteltu, kun ei lajitella ollenkaan, koska on pakko käyttää jätekuljetusta.

Näitä tulee mietittyä niitä kompostitarkastaja odotellessa.

Mökkien keräyspisteet asiallisia
4 kuukautta sitten
Reply to  Jarmo Tykkinen

Nillä alueilla, joissa mökeillä ei ole pakollista jätteen keräystä, roskapussit tungetaan aina tienvarsien levähdyspaikkojen säiliöihin ja niiden viereen.

Keijo K.
4 kuukautta sitten

Ajatelkaapa, kuinka paljon virkaportaita on tätä jäteasiaa sotkemassa, mitä useampi kokki, sitä sakeampi soppa. Tätä sotkua on vanhan erkinkään enää vaikea selvittää.

Nythän voitaisiin perustaa jonkinlainen tutkimuskomitea selvittämään asiaa tai sotkemaan sitä lisää. Konsulttejakin kannattaa käyttää tässä niin ihmeellisessä asiassa.

Alikuluttaja
4 kuukautta sitten
Reply to  Jarmo Tykkinen

Kiinnostavaa on. Täytyy myöntää, että olen välillä käynyt sisäistä kilvoittelua, onko tässä oma kierrätyksessä mitään järkeä. Mökilläkin on omat lajittelulaatikot, jotka tyhjennän kaupungin kierrätysastioihin, biojätteet kompostoin. Sekajätteen keräys on pakollinen, vaikka sekajätettä ei tule. Olen maksanut viimeisten kymmenen vuoden aikana noin tuhat euroa siitä, etten ole tuottanut mökillä ainuttakaan pussilista sekajätettä ja perusmaksu päälle. Vakituisen asunnon sekajäteastiakin on tyhjäkäynnillä, kompostoin myös talvella. Välillä pöntössä on tyhjennettäessä niin vähän sekajätettä, että tyhjennyksen hinta painon mukaan laskettuna on lihatiskin sisäfileen hinnoissa. Miksi en siis tekisi niin kuin uutisen mukaan suurin osa, tunkee pöntön niin täyteen mahdollista, kaikkea vaan. Pääsee helpommalla samaan hintaan.… Lue lisää »