Paimiossa järjestetään viikonloppuna kaksipäiväiset kartingkisat – ”Mistään bisneksestä ei voi puhua”

0
Kartingautojen kilvanajoa on nähtävissä Paimiossa tulevana viikonloppuna kahden päivän ajan. Kuva: Rina Ritonen

Suomen mittapuulla erinomaisessa kunnossa oleva Paimion kartingrata pääsee kunnolla hyötykäyttöön tulevana viikonloppuna, kun radalla kaasutellaan kansainvälisesti ajettavan Rotax Max Challenge -sarjan osakilpailu. Kilpailut ajetaan seitsemässä luokassa lauantaina ja sunnuntaina.

– Ilmoittautuneita on 70 kuljettajaa, mutta lisää tulee vielä. Arvioisin, että noin 80 lopullinen määrä, paimiolaisen South West Kartingin puheenjohtaja ja tapahtuman varikkopäällikkö Jouni Leino kertoo.

Kisoihin ilmoittautuminen päättyi maanantai-iltana.

Salon Urheiluautoilijoista mukana on kolme taitavaa nuorukaista: Senior Max -luokan kärkinimet Miska ja Milo Kaskinen sekä Alvar Siimesvaara. Paimiolaisseuran kuljettajia kisoissa nähdään kymmenen.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Rotax Max Challenge -sarjan osakilpailu järjestetään Paimiossa. Anoimme sarjan promoottorilta RMC Finlandilta osakisaa ja saimme sen. Kiva, kun oman seuran kuljettajat ja muut maakunnan ajajat pääsevät kotiradalleen kisaamaan, Leino iloitsee.

Paimiossa ei ole hetkeen järjestetty isoja kartingkisoja. Radan pinnoite uusittiin 2018, ja nyt myös kisapaikan infra on saatu kuntoon.

– Vessat tulivat viime vuonna ja suihkut nyt. Useat ihmiset yöpyvät tällaisissa tapahtumissa, joten myös nämä asiat pitää olla kunnossa.

Tulevan viikonlopun tapahtumaa ei kuitenkaan voida julistaa isoimmiksi Paimiossa koskaan järjestetyiksi kartingkisoiksi.

– Superkartingin EM-osakilpailu vuodelta 1989 on edelleen suurin, hyvin kartinghistoriasta perillä oleva Leino muistuttaa.

Paimion kartingradalla on pituutta 1 020 metriä, ja parhaimmillaan se on yhdeksän metriä leveä.

South West Karting vuokrasi radan vieressä sijaitsevan ajoharjoitteluradan kuskeille sekä tiimeille varikkoalueeksi.

– Vuokraamme myös generaattoreita, jotta meillä riittää viikonlopuksi tarpeeksi sähköä.

Leino sanoo toivovansa, että tapahtumasta jää seuralle jotain käteen rahallisesti.

– Mistään bisneksestä ei voi puhua. Ennemmin tämä on rakkaudesta lajiin. Emme ole saanet tarpeeksi talkoolaisia, joten jouduimme palkkaamaan ihmisiä tänne muun muassa tuomareiksi ja siivoojiksi. Se vie osan rahallisesta tuotosta, Leino kertoo.

Paimion osakilpailu on viides Rotax Max Challenge -sarjassa. Kesän aikana on kierretty rataa jo Kotkassa, Kouvolassa ja Lahdessa. Paimion jälkeen viimeinen osakilpailu kurvataan Kangasalla 10.–11. syyskuuta.

Sarjaa on ajettu vuodesta 2000 lähtien. Kansainvälistä kartingsarjaa ajetaan yli 60 maassa.

Sarja huipentuu vuosittain ajettavaan Grand Final -kutsukilpailuun, johon kelpuutetaan maiden ja maanosien mestaruussarjoissa menestyneet kuljettajat. Suomesta kutsukisaan pääsee luokasta riippuen yksi tai kaksi kuljettajaa. Finaalitapahtuma ajetaan tänä vuonna Portugalissa marraskuussa.

Viikonloppuna Paimiossa nähdään myös näytösajoja ja muuta ohjelmaa kartingkisojen lisäksi. Salon Urheiluautoilijoista SM-rata-autoilija Veeti Vaara ajaa lauantaina kilpa-autollaan näytösajoja.

Kaksipäiväinen tapahtuma on yleisölle maksuton. Ajot alkavat aamulla kello yhdeksän jälkeen ja palkintoja jaetaan alkuillasta molempina päivinä.

Rotax Max Challenge -sarjan osakilpailu Paimion kartingradalla 6.–7. elokuuta.