Kaupungin auringonkukkapellot kukoistavat elokuun lopulla – uutuuspelto löytyy Perniöstä

0

Ympäri Salon seutua on kylvetty tänäkin vuonna suosituiksi muodostuneita auringonkukkapeltoja. Salon kaupungin ylläpitämien peltojen pitäisi puhjeta keltaiseen väriinsä elokuun lopulla.

– Yksittäisiä kukkia on jo pystyssä esimerkiksi Meriniityssä. Luulen loppukuusta tilanteen olevan parempi, koska on niin lämmintä, kertoo puistomestari Marja-Leena Laakso.

Kaikki kaupungin kuusi peltoa kylvettiin yhtä aikaa toukokuun puolenvälin jälkeen. Kukkien odotuksessa tarvitaan siis vielä malttia muutaman viikon ajan.

– Kevät oli vähän myöhässä ja alkoi viileänä, Laakso perustelee kukintaennustetta.

Kaupungin auringonkukkapeltojen joukko on laajentunut hiljattain. Tämän vuoden uutuus on Perniön Niittytien päässä sijaitseva pelto. Se on järjestyksessään kuudes.

– Perniön pelto perustettiin viime vuonna. Käsittelimme alueelta ensiksi rikkakasvit alta pois, ja tänä vuonna se kylvettiin ensimmäistä kertaa, sanoo kaupunginpuutarhuri Matti Nikander.

Vuosi sitten kaupunki avasi pellot Muurlaan ja Halikkoon. Silloin kasvuolosuhteet olivat erinomaiset, ja auringonkukkakukinnosta tuli tasalaatuista sekä hyväkuntoista.

– Viime kesänä kukat olivat korkeita ja todella näyttäviä, Nikander hämmästelee.

Aiemmin kaupungilla on ollut myös maisemapeltoja Meriniityssä, Ollikkalassa ja Viitanlaaksossa. Auringonkukat ovat tuoneet kaupunkilaisille hyvää mieltä eikä viheraluetiimillekään koidu niistä paljoa vaivaa.

– Ne ovat selkeästi pidettyjä. Tuovat iloa ja väriä tähän loppukesään maisemantekijöinä, kertoo Nikander.

Auringonkukkia saa käydä poimimassa kaikilta pelloilta vapaasti. Pelloilla vierailtaessa on hyvä muistaa käyttäytymisetiketti.

– Jos kukat pystyisi ottamaan pelloille muodostuvilta poluilta, niin alueet pysyisivät hyvässä kunnossa, puistomestari Laakso pohtii.

Tarja Rask sai keskiviikkona kerättyä kasaan sopivan kokoisen kimpun Meriniityn auringonkukkapellon antimista. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Keskiviikkona ensimmäisten joukossa auringonkukka-apajilla oli Tarja Rask. Hän löysi Meriniitystä juuri mieluisan määrän kukkia, vaikka valikoimaa ei ollut vielä paljoa.

– Aivan ihanaa, että kaupunki panostaa siihen, että asukkailla on mahdollisuus tulla tänne poimimaan auringonkukkia, Rask kiittelee.

Hänen keräämänsä kimppu menee työtilaisuuteen iltatorille, jossa ne kohentavat koulutuksia esittelevän osaston ilmettä.

– Olen käynyt täällä melkein joka vuosi, kertoo Rask.

Kaupungin kuusi peltoa – Täältä voit käydä poimimassa auringonkukkia

  • Meriniitty, Nakolinnan luontopolun vieressä
  • Ollikkala, Vanhan Perttelintien alussa
  • Viitanlaakso, maisemapuistossa Pihaniitynkujalla
  • Halikko, Härkhaan asuinalueen tuntumassa Puotilantien länsipuolella
  • Muurla, Muurlan koulun lähellä
  • Perniö, Niittytien päässä