Kirjastot tarjoavat taide-elämyksiä – Halikon ja Perttelin kirjastoissa on esillä luontoaiheisia teoksia

0
Jukka Pehkosen Pähkinänakkeli on esillä Halikon kirjastossa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Halikon kirjastossa voi käydä ihastelemassa taiteilija Jukka Pehkosen öljyväreillä tekemiä lintuteoksia. Kiinnostus luontoon ja turkulaisen taidemaalari Teppo Terän teoksiin sai Pehkosen maalaamaan lintuja jo 80-luvulla.

– Olen pikkupojasta asti pitänyt linnuista, aikanaan tuli esimerkiksi kerättyä linnunmunia. Joskus kävin myös lintuja maalanneen Teppo Terän näyttelyssä, ja sen jälkeen innostuin työstämään lintuteoksia itsekin, Pehkonen kertoo.

– Luonto on minulle tärkeä. Harrastan kalastusta ja metsästystä, hän jatkaa.

Näyttelystä löytyy myös Pehkosen muotokuva.

Nuolihaukat on Jukka Pehkosen maalaus. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Pehkonen kertoo asuvansa Salossa ja muuttaneensa paikkakunnalle kahteen otteeseen. Ympäristö sai palaamaan tienoolle.

– Muutin Saloon ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja sen jälkeen palasin hetkeksi Helsinkiin. Vuonna 2018 palasin jälleen tänne Saloon. Meri on täällä lähellä, vaikka löytyy se toki myös Helsingistäkin.

Ruokolahdelta kotoisin oleva Pehkonen on toiminut mainosgraafikkona 40 vuotta. Pehkosen isoja, monilla eri tekniikoilla toteutettuja lintuaiheisia maalauksia on ollut esillä 34:ssä eri näyttelyssä vuodesta 1987 lähtien eri puolella Suomea.

– Lopetin mainostyöt vuonna 2009, minkä jälkeen olen keskittynyt maalaamiseen.

Hänen töitään ovat hankkineet useat yritykset ja muut organisaatiot. Töitä on myyty ulkomaisiin yksityiskokoelmiin ympäri maailmaa, muun muassa Saksaan, Iso-Britanniaan, Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Kanadaan.

Huilisti on Kristiina Tiikkaisen teos Perttelin kirjastossa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perttelin Taideseuran näyttelyn teoksia on näytillä Perttelin kirjastossa. Taideseuran riveissä on 27 jäsentä, joista 11 on mukana näyttelyssä.

– Esillä on akvarelleja, öljyvärimaalauksia, keramiikkaa, maisema- ja kukkatauluja sekä eläinaiheisia teoksia, kertoo Taiteilijaseuran toiminnanvetäjä Merja Mäki.

Taiteilijaseura on pyrkinyt pitämään vuosittaisen näyttelynsä Pertun nimipäivien aikaan elokuussa. Viime vuonna seura piti Perttelin kirjastossa 40-vuotisjuhlanäyttelynsä.

Näyttelyn taiteilijat ovat Elvira Forsman, Liisa Halonen, Anneli Jalonen, Merja Mäki, Helinä Oranta, Hanna-Kaisa Sulavuori-Kettula, Jorma Tenhunen, Kristiina Tiikkainen, Liisa Tuominen, Milja Turunen ja Leena Väkiparta.

Halikon kirjaston näyttely nähtävillä 8.9. asti. Perttelin Taideseuran näyttely esillä Perttelin kirjastossa 30.8. saakka.

Elviira Forsmanin Omenat on nähtävillä Perttelin kirjastossa. Kuva: SSS/Minna Määttänen