Kolmen tunnin täsmäisku – Muurlan Wanhanajan markkinameininki veti väkeä lauantaina

0
Katri Korolainen (kesk.) osti Aurora Pekkalalta kolme arpaa, jotka Väinö Keränen sai valita. Muurlan koulun viidenluokkalaiset keräsivät arpajaisilla rahaa leirikoulua varten. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Aurinkoisia hymyjä, iloista puheensorinaa, vilkasta kaupankäyntiä. Muurlan opiston piha-alue täyttyi lauantaina Wanhanajan markkinoista, joiden tunnelman viimeisteli kaunis loppukesäinen sää. Ennätysmäärä myyjiä kauppasi kävijöille leivonnaisia, syksyn satoa ja käsitöitä.

Pirjo Ristolainen myi Tuohitun kyläyhdistyksen teltalla mehuja, hilloja, pullia, piiraita ja kakkuja, joita viiden naisen talkooporukka oli tehnyt. Torimyynnillä he hankkivat kyläyhdistykselle varoja muun muassa kylätalon kunnostukseen.

– Täällä käy aina hyvin kauppa. Kaikkia tuotteita menee tasaisesti, Ristolainen kehui.

Muurlan Wanhanajan markkinat avautuivat yhdeltätoista aamupäivällä ja sulkeutuivat kahdelta iltapäivällä. Ristolaisen mielestä kolmen tunnin täsmäisku toimii mainiosti.

– Se on hyvä! Kaikki menee kaupaksi siinä ajassa, eikä asiakkaita tarvitse odotella.

Tuohitun kyläyhdistyksen Pirjo Ristolainen pitää Muurlan Wanhanajan markkinoiden tiiviistä tapahtuma-ajasta. – Kolme tuntia on oikein hyvä! Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Helsinkiläinen Katri Korolainen tuli 3-vuotiaan poikansa Väinö Keräsen kanssa mökiltä katsomaan markkinameininkiä.

– Olemme täällä ensimmäistä kertaa. Tulimme mökille tänä viikonloppuna nimenomaan markkinoiden takia, hän kertoo.

– Olemme syöneet vohveleita, käyneet lounaalla ja ostaneet pullia ja hilloja.

Väinöstä paras markkinakokemus oli kiipeäminen Muurlan VPK:n paloautoon. Hän on opiskellut paloautojen varustusta mökillä olevasta kirjasta.

Tuohitun kyläyhdistyksen mansikka-, raparperi- ja herukkamehut houkuttelivat jo ulkonäöllään. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kerrostalossa asuva Korolainen on mökkeillyt Muurlassa Isorytkön rannalla kolmisen vuotta.

– Isä osti mökin, kun Väinö syntyi. Hän sanoi, että täytyyhän pojalla piha olla, Korolainen nauraa.

– Meitä on kolme sisarusta ja kaikilla pienet lapset. Myös isän vaimolla on kolme aikuista lasta ja heillä lapsia, joten mökillä on paljon käyttäjiä. Se on ollut meidän paratiisimme korona-aikana.

Suku on viihtynyt Muurlassa ja tarvinnut opistonkin majoituspalveluja, kun loppukesän megajuhliin kerääntyi tusina aikuista, seitsemän lasta ja kaksi koiraa.

Käsitöitään monissa muissa myyjäisissä jo kaupannut Seija Mesikämmen oli ensimmäistä kertaa Muurlan markkinoilla ja viihtyi hyvin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Perniöläinen Seija Mesikämmen oli käsitöineen Muurlan markkinoilla ensimmäistä kertaa.

– Olin koko ikäni töissä asiakaspalvelussa, ja markkinoilla on aivan ihana nähdä ihmisiä! Kauppaakin syntyy, eläkeläinen toteaa.

Teini-iässä käsityöt himmeleiden teolla aloittaneella naisella oli myynnissä villakaulureita, villasukkia, pehmoleluja ja villapaitoja.

– Villapaitoja olen tehnyt vasta vuoden verran. Innostuin Strömsö-mallista ja ajattelin, että tottahan minäkin osaan sellaisen tehdä. Ensimmäinen meni kyllä purkuun, hän nauraa ja kertoo sittemmin tehneensä värikkäitä villapaitoja myös ”omasta päästään”.

Mesikämmen valmistaa edelleen myös himmeleitä. Niitä syntyy joka vuosi joulumyyjäisiin.

Rasmus Karro (vas.) ja Jarmo Myllymäki käyvät vuosittain markkinoilla, jotka pidetään heidän kotinsa naapurissa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Opiston vieressä asuva Jarmo Myllymäki poikkesi markkinoille viisivuotiaan poikansa Rasmus Karron kanssa.

– Käymme täällä joka vuosi katselemassa ja tapaamassa tuttuja, Myllymäki kertoo.

– Tällä kertaa olemme ostaneet lakua ja jäähilejuomat.

Rasmus oli saanut onginnasta karkkia ja pikkuleluja.

Muurlan koulun viidesluokkalaiset hankkivat markkinoilla varoja ensi syksyn leirikoulua varten. Aurora Pekkala, Isabella Malkov ja Emmi Taponen kiertelivät markkinaväen seassa myymässä arpoja.

– Aika hyvin ne ovat menneet kaupaksi, Pekkala iloitsi.

– Melkein viikon kestävä leirikoulu pidetään Naarilassa, hän kertoi.

Muurlan Wanhanajan markkinoita on järjestetty jo 1990-luvun alusta.