Konserttisarjan kokoaminen on palapelin rakentamista – Salon seurakunnan kesäkonserttisarja saattaa laajentua ensi vuonna

0
Salon seurakunnan johtava kanttori Kaisa Suutela-Kuisma on ollut kokoamassa kesäkonserttisarjaa jo 20 vuoden ajan. Kuva Uskelan kirkosta, jossa musisoidaan kuluvan kauden viimeinen konsertti 28. elokuuta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon seurakunnan kesäkonserttisarja on palannut tuttuun muotoonsa kahden koronasuven jälkeen.

Sunnuntaisia kirkkokonsertteja järjestetään tänä kesänä kaikkiaan 13 kappaletta. Viime vuonna konsertit keskitettiin seurakunnan viiteen suurimpaan kirkkoon, ja toissa vuoden konserteista osa oli nähtävillä vain etälähetyksinä.

– Yleisö on palannut lehtereille, joskaan ei samoissa määrin kuin ennen koronaa. Keskimääräinen kuuntelijamäärä konserttia kohden on noin sadan henkilön luokkaa. Pienemmissä kirkoissa väki on tiiviimmässä kuin isoissa, Salon seurakunnan johtava kanttori Kaisa Suutela-Kuisma toteaa.

Kesäkonserttisarja viettää tänä vuonna 20-vuotismerkkipäiväänsä. Suutela-Kuisma on ollut organisoimassa tapahtumaa sen syntymästä saakka.

– Tuolloin konsepti oli toki hieman erilainen, kun alueella oli vielä useampia seurakuntia. Nykymuotoinen, suurempi konserttisarja syntyi kuntaliitosvuonna 2009, Suutela-Kuisma valottaa.

Tulevaisuudessa sarja saattaa laajentua entisestään, kun Martinkosken seurakunta liittyy osaksi Salon seurakuntaa ensi vuoden alusta.

– Kirkkokantamme nousee liitoksen myötä kahdella. Meidän on pohdittava, pidennämmekö kesäkautta vai pidämmekö konserttimäärän ennallaan, Suutela-Kuisma sanoo.

Kaisa Suutela-Kuisma kertoo, että konserttisarjan artistikiinnityksiä tehdään jopa vuosi ennen esiintymistä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kesäkonserttisarjan kokoaminen on Suutela-Kuisman mukaan verrattavissa palapelin rakentamiseen.

– Artistibuukkaukset tehdään ajoissa, jopa vuotta ennen esiintymistä. Ensi kesällekin olen sopinut jo viisi konserttia, hän paljastaa.

Suutela-Kuisma käyttää artistikiinnityksissä hyödykseen omia verkostojaan ja kollegojaan.

– Osa muusikoista ottaa meihin omatoimisesti yhteyttä. Se kertoo, että tietous konserttisarjastamme on levinnyt artistien keskuuteen, Suutela-Kuisma iloitsee.

Sarjan musiikillinen repertuaari yltää useisiin tyylilajeihin ja useille vuosisadoille.

– Painotus on klassisessa musiikissa, mutta tarjolla on muutakin. Kattauksessa on esimerkiksi kansanmusiikkia ja gospelia, Suutela-Kuisma kertoo.

Myös keikkapaikalla on kanttorin mukaan merkitystä.

– Jossakin kirkossa on flyygeli, toisessa erityisen hyvät urut. Kolmannessa taas sellaista välineistöä, jota kahdessa edellisessä ei. Näillä asioilla on väliä, Suutela-Kuisma painottaa ja uumoilee ensi kesän sarjan olevan koottuna vuoden loppuun mennessä.

Martinkosken seurakunnan liittyminen osaksi Salon seurakuntaa saattaa laajentaa konserttisarjaa entisestään. Kaisa Suutela-Kuisma kertoo, että asia on pöydälle loppuvuoden aikana.
Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Konserttisarjan esitykset ovat tyypillisesti houkutelleet kesäsalolaisia seudun kirkkoihin.

– Sama ilmiö on nähtävissä tänäkin vuonna, Suutela-Kuisma toteaa.

– Osalle konserttisarjan kiertäminen on harrastus. Jos aivan kaikkiin esityksiin ei paikalle päästä, niin liki jokaiseen kuitenkin, hän lisää.

Vaikka konsertit järjestetään kirkoissa, taustalla ei Suutela-Kuisman mukaan ole hengellistä taka-ajatusta.

– Musiikki on pääroolissa, hän kiteyttää.

Kuluvan suven konserttisarjaa on jäljellä vielä kolmen esityksen verran. Salon kirkossa on huomenna äänessä Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin professori Timo Kiiskinen, joka soittaa urkuja ja selvittelee Leipzigin seurakunnan tapahtumia vuodelta 1722.

Ensi viikolla siirrytään Pertteliin, missä kuullaan Ruotsin kuningatar Kristiinan (1626–1689) ympärille koottu barokkiesitys. Kesän päätöskonsertissa 28. elokuuta jammaillaan retrogospelin tahtiin Uskelassa.

 

Salon seurakunnan kesäkonsertit sunnuntaisin 28. elokuuta saakka. Esitykset alkavat kello 20, ja niihin on vapaa pääsy.