Koulurauha julistetaan tänään Joensuussa – lasten ja nuorten valitsemana teemana kaveritaidot

0

Koulurauha julistetaan tänään Joensuussa. Lapset ja nuoret ovat valinneet vuoden koulurauhateemaksi kaveritaidot.

Julistustapahtuma järjestetään Joensuu Areenalla kello 10–11, ja sitä voi seurata kautta. Tapahtumassa luetaan nuorten kirjoittama koulurauhan julistus, ja mukana on myös presidentti Sauli Niinistön videotervehdys sekä paikan päällä esiintymässä muun muassa artisti Viivi.

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL), Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Koulurauha julistetaan nyt 32. kerran.

Tämän vuoden koulurauhateemaa ovat valmistelleet Utran, Pielisjoen ja Niittylahden koulujen sekä Joensuun steinerkoulun ja jyväskyläläisen Kuokkala svenska skolan oppilaat. Teemalla he haluavat muistuttaa toisten huomioimisesta ja kaikkien mukaan ottamisesta, MLL:n tiedotteessa kerrotaan.

Oppilaat haluavat muistuttaa myös aikuisia heidän vastuustaan yksinäisyyden ehkäisyssä.

–  Jos huomaat, että joku on yksin, älä aina aikuisena usko, että kaikki on hyvin, vaikka nuori niin sanoisikin. Nuoret eivät halua tunnustaa yksinäisyyttään, koska se koetaan vähän nolona. Aikuiset voivat tukea ystävyyssuhteiden solmimisessa. Kaikkien kaveri ei tarvitse olla, mutta olisi hyvä tulla kaikkien kanssa toimeen, nuoret sanovat tiedotteessa.

MLL:n mukaan viime vuoden kouluterveyskyselyssä yksinäisyyden kokemus oli yleistynyt erityisesti tytöillä. Noin joka neljäs kyselyyn vastannut tyttö tunsi itsensä yksinäiseksi melko usein tai jatkuvasti. Pojista yksinäisyyttä koki noin 10 prosenttia.