Kuka tekisi työt?

0
Ravintola-alan työvoimapula on tällä hetkellä niin kova, että alalla on jouduttu sulkemaan toimipaikkoja ja supistamaan aukioloaikoja.

Suomi kärsii työvoimapulasta, joka näkyy varsin moninaisina ongelmina myös Salon seudulla.

Esimerkiksi terveydenhuollossa työntekijöistä on huutava pula, ja töissä oleva henkilöstö joutuu venymään kohtuuttomasti. Kierre on valmis: liian rankaksi ja aliarvostetuksi koetulta alalta paetaan muihin ammatteihin.

Metallialalla työvoimapula on ollut krooninen jo vuosia. Kouluissa puolestaan sinnitellään ilman tarpeellista tukea, kun psykologeja ei löydy.

Nyt alati pitenevälle työvoimapulasta kärsivien alojen listalle on lisätty joukkoliikenne. Useampi salolaisfirma palkkaisi heti lisää bussikuskeja, jos heitä vain löytyisi.

Koronakurimuksesta on noustu, mutta kuskipula tulppaa uutta kasvua. J. Vainion Liikenne Oy:n toimitusjohtaja Matti Vainion mukaan eläköityvien työntekijöiden tilalle ei saada tarpeeksi uusia tekijöitä:

”Alan suurena ongelmana on nuorten osaajien vähäisyys kentällä. Kuljettajiksi ei lähdetä opiskelemaan, vaikka palkkakin on työmarkkinoilla kilpailukykyinen”, Vainio sanoo (SSS 28.7.).

Salossa kuskipulaa pyritään vähentämään laajentamalla koulutusta. Salon seudun ammattiopistossa on ensi vuoden yhteishaussa ensimmäistä kertaa tarjolla peruskoulupohjainen linja-autonkuljettajakoulutus.

Suomen väestörakenne ei anna aihetta odottaa, että työvoimapula olisi helpottumassa lähivuosina.

Päinvastoin, väestön ikääntyessä esimerkiksi terveydenhuoltoala tulee tarvitsemaan entistä enemmän henkilöstöä, ellei hoivatyö uudistu merkittävällä nopeudella vähemmän käsipareja ja työtunteja vaativaksi.

Tällä hetkellä kenties ainoa nopea ratkaisu työvoimapulaan on työperäinen maahanmuutto. Tämä ehdotus nostaa kuitenkin usein saman vastalauseen: myös Suomesta löytyy työttömiä.

Kotimaisen työvoiman kysyntää ja tarjontaa voidaan varmasti parantaa koulutuksen avulla, mutta jokin määrä työttömyyttä on myös hyväksyttävä. Varsinais-Suomessakin joissakin kunnissa työttömyys on jo niin alhaisella tasolla, että voitaneen puhua rakenteellisesta työttömyydestä. Jokainen työtön ei ole työkykyinen.

Ulkomaisen osaavan työvoiman haalimisessa Suomella on käytössään monta valttikorttia. Hyvillä peruspalveluilla varustettuja vakaita demokraattisia oikeusvaltioita ei ole maailmassa liiaksi.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments