Kuningatar Kristiinan suosikit soivat Perttelissä

0
Konsertissa esiintyvät Anthony Marini, Kirsti Apajalahti, Päivi Vesalainen ja Pieta Mattila. Kuva: Laura Vihreäpuu

Pohjolan Minerva -kesäkonsertti esittelee kuningatar Kristiinan tukemien ja palkkaamien säveltäjien teoksia Perttelin kirkossa.

Ohjelma sisältää teoksia muun muassa Arcangelo Corellilta, joka toimi Kristiinan Rooman-palatsissa kamarimuusikkona.

Konsertissa kuullaan myös musiikkia Alessandro Stradellalta ja Antonio Cestiltä, jonka teos L’Argia juhlisti kuningattaren saapumista Innsbruckiin matkalla Roomaan.

Konsertissa esiintyvät Kirsti Apajalahti (barokkiviulu), Anthony Marini (barokkiviulu), Pieta Mattila (barokkisello) ja Päivi Vesalainen (cembalo).

Ruotsin kuningatar Kristiina (1626–1689) on Ruotsin kuuluisin ja yksi historiamme mielenkiintoisimmista hallitsijoista, joka vaikutti myös suomalaisten sivistystason nostamiseen.

– Vuonna 1654 kuningatar Kristiina luopui kruunusta, kääntyi katoliseksi ja muutti Roomaan, jossa hänestä pian tuli yksi kaupungin keskeisimmistä kulttuurielämän hahmoista. Kuningatar toimi useiden taiteilijoiden mesenaattina ja järjesti erityisesti naisille suunnattuja kokoontumisia, joita kutsuttiin nimellä Conversazioni. Näissä kokoontumisissa tavattiin uusia ihmisiä, käytiin älykkäitä keskusteluja ja muodostettiin uusia suhteita samalla kun nautittiin erilaisista musiikkiesityksistä, kuvaillaan Kristiinan elämää konserttitiedotteessa.

Pohjolan Minerva, su 21.8. klo 20, Perttelin kirkko