Kuusjoella pelataan kesämaanantaisin vanhaa karjalaista kyläpeliä kyykkää – katso kuvista, kuinka maila lentää

0
Juhani Sahlsten (vas.), Heikki Honkonen ja Jari Virolainen ovat innostuneet kyykän pelaamisesta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kuusjoen koulun hiekkakentälle kokoontuu maanantai-iltaisin 7–17 innokasta kyykän pelaajaa. Vuosisatoja vanhan karjalaisen kyläpelin harrastusta pitää yllä Kuusjoen Karjalaiset ry. Maanantaiharjoitukset ovat kaikille avoimet, ja vakituisia pelaajia tulee paikalle viikoittain myös Someron Karjalaseuran riveistä. Yksi heistä on Salossa asuva Jari Virolainen, joka kertoo toimineensa pitkään karjalaisissa muun muassa matkoja järjestellen.

– Aloitin kyykän pelaamisen alkukesästä ja joku siinä veti mukaansa, hän toteaa.

Virolaista vetävät heittolajit, sillä miehen toinen harrastus on frisbeegolf. Hän osti kyykän pelivälineensä somerniemeläiseltä Heikki Honkoselta.

– Aloin pelata vuonna 2012 ja siitä parin vuoden päästä tehdä mailoja, Honkonen kertoo.

Hän toteaa, että tärkeintä on valita kestävää puuta.

– Koivu on parasta.

Maila porataan ontoksi, koska muuten se olisi liian painava käsitellä.

– Maila painaa 1,8 kiloa. Se on sisältä ontto, sillä muuten se jäisi liian painavaksi, Heikki Honkonen toteaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Somerolta Kuusjoelle ajelee myös Hannu Haikonen, joka on innokas kisaaja. Kyykkäkilpailuissa hän edustaa Suomen Kyykkäliiton jäsenseura Kylmäkosken Kyykkää. Haikonen tutustui lajiin kotikonnuillaan Urjalassa jo 1960-luvulla.

Kyykän henkilökohtaiset Suomen mestaruudet jaettiin lauantaina Turun Kupittaalla. Siellä Haikonen oli veteraanisarjan kuudes. Sunnuntaina kisatussa Varsinais-Suomen kyykkäkilpailussa Haikonen kiri sarjansa toiseksi.

Hannu Haikonen oli lauantaina Turun SM-kisoissa veteraanisarjan kuudes. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Ismo Kautonen Kuusjoelta pelaa neljättä kesää ja on jo pari kesää kiertänyt kilpailuja hänkin.

– Aloitusheitto sujuu hyvin, mutta jäljelle jääviä kyykkiä onkin hankalampi heittää ruudusta ulos.

Maila pitäisi saada pyörimään niin, että se lennättäisi kaikki 20 kyykkää kerralla ulos ruudusta. Kautonen arvelee, että pitäisi vaan harjoitella enemmän.

– Suomen ykköskyykkääjä kertoo heittävänsä kuukaudessa 5 000 heittoa, mutta minun elämässäni täytyy olla muutakin kuin kyykän heitto, hän nauraa.

Isto Kautonen pelaa neljättä kesää. – Romun Matti houkutteli mukaan ja jäin lajiin koukkuun! Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Useimmat kyykän pelaajista ovat varttuneempaa väkeä. Eilisen joukon nuorin oli 58-vuotias Jari Virolainen ja vanhin 78-vuotias Juhani Sahlsten. Sahlstenia kiusaa lonkka, mutta heitto lähtee mallikkaasti.

– Vasta toinen lonkka on leikattu.

Kuusjoen Karjalaiset ry:ssä on 44 jäsentä. Yhdistyksen kyykkävastaava Virpi Rinne tietää, että moni on lopettanut, kun iän mukanaan tuomat krempat ovat alkaneet vaikeuttaa pelaamista.

Rinne on itse pelannut kymmenkunta vuotta. Eilen hän oli ainut nainen pelikentällä. Rinne toivoo uusien harrastajien innostuvan lajista.

Virpi Rinne on pelannut kyykkää kymmenen vuotta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kuusjoella pelataan tavallisesti kesäkuun alusta syyskuun puolelle. Harjoitukset alkavat iltakuudelta ja vasta-alkajia neuvotaan iloisesti.

– Kyykän pelaamisessa ei ole ikärajaa. Meillä on lapsillekin omat välineet, Rinne huomauttaa.

Tänä vuonna kyykänheittokauden lopettajaiset pidetään Kuusjoen koulun kentällä 3. syyskuuta. Luvassa on ulkoilua, yhdessäoloa ja leikkimielistä kisailua.

– Seuranpito on olennainen osa harrastusta, Hannu Haikonen painottaa.

Isto Kautonen tuumaa, että harjoitella pitäisi enemmän. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Mikä peli?

  • Kyykkä on vuosisatoja vanha karjalainen joukkuepeli, jolla miteltiin kylien välisestä paremmuudesta.
  • Ulkopeliä pelattiin alunperin joukkueissa, mutta nykyään myös henkilökohtaisissa sarjoissa ja paripelinä.
  • Kyykät ovat kymmenen sentin puukeiloja, joita asetetaan kaksi päällekkäin riviin kummankin peliruudun eturajalle.
  • Joukkueet heittävät puisilla mailoilla oman peliruutunsa kyykkiä ulos ruudusta. Heitot tehdään vastakkaisesta peliruudusta, jossa ovat vastustavan joukkueen kyykät. Pienemmällä heittomäärällä peliruutunsa tyhjentänyt joukkue voittaa.
  • Suomen Kyykkäliittoon kuuluu 36 seuraa. Varsinais-Suomesta ovat mukana Sauvon Karjalaisseura ja Liedossa kotipaikkaansa pitävä Varsinais-Suomen Kyykkä.
  • Lähteet: Museoviraston Elävä perintö -sivut ja Suomen Kyykkäliiton kotisivut
Heikki Honkonen ajaa joka viikko Somerniemeltä Kuusjoella pelaamaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo