Laamalive Salosta seuraa, kuinka laamat suojelevat lampaita pedoilta – katso suoraa lähetystä laitumelta

0
Laama ei väistä koiraeläimiä, vaan pyrkii pikemminkin lähestymään niitä. Peppi Laineen lammaskoira Tira yrittää puolestaan olla huomaamatta vieraita ja keskittyy lammaslauman vahtimiseen. Kuva on viime kesältä. Kuva: SSS arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

WWF:n luontolive on aloittanut suoran lähetyksen salolaiselta laitumelta. Lähetys tulee Hajalasta Mikkolan tilalta, jossa laamat Jingo ja Timotei suojelevat lampaita pedoilta.

– Yleisöltä kaivataan havaintoja laamojen käyttäytymisestä sekä siitä, jos kuviin saapuu petoeläin, WWF:n tiedotteessa kerrotaan.

Mikkolan tilan läheisyydessä elää kaksi susilaumaa sekä ilveksiä ja ahmoja.

– Heinäkuussa susi pääsi karitsojen aitaukseen, jolloin 190 karitsan laumasta viisi sai surmansa, neljä haavoittui ja useita kymmeniä karkasi. Laamat vartioivat tuolloin toista laumaa, joten ei tiedetä, miten ne olisivat kyseisessä tilanteessa käyttäytyneet. Laamat kuitenkin siirrettiin karitsoja kaitsemaan välittömästi tapahtuneen jälkeen, mikä antoi tilaa pyörittäville Peppi ja Marko Laineelle vihiä laamojen laumanvartijan ominaisuuksista, tiedotteessa kerrotaan.

Parisataa kiloa painavalla Jingo-laamalla on kuusi terävää hammasta, joilla se puree uhkaajaansa. Kuva: SSS arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Lampailla ja laamoilla tuntui olevan selkeä työnjako. Karitsat jäivät nukkumaan rinteessä sijaitsevan laitumen yläpäähän, kun taas laamat jäivät alas jokirantaan vartioimaan, ja nukkuivat juuri siellä, mistä susi oli mitä todennäköisimmin tullut laitumelle, Peppi Laine kertoo tiedotteessa.

Salon Seudun Sanomat uutisoi laamojen saapumisesta lammaslaitumelle kesällä 2021.

”Parisataakiloinen Jingo ja runsaat sata kiloa painava Timotei erottuvat laumasta helposti, mutta ne eivät pelota petoja pelkällä koollaan. Uroslaamalla on kuusi veitsenterävää taisteluhammasta, minkä lisäksi se osaa potkia. Laama ei lähde pakoon koiraeläimiä, vaan se pyrkii puolustautumaan ärhäkästi”, jutussa kerrottiin (SSS 15.7.2021).

Mikkolan tilan yrittäjä Peppi Laine ja laamat kesällä 2021. Kuva: SSS arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

WWF:n livekameran lisäksi lammaslaitumelle on asennettu yhteistyössä Elisan kanssa useita riista- ja valvontakameroita. Näin livekuvan lisäksi saadaan talteen tärkeitä tapahtumia laidunten liepeiltä, missä petoja voisi liikkua.

Laamojen kokeilu laumanvartijana on osa WWF:n koordinoimaa ja ympäristöministeriön rahoittamaa hanketta, jonka tarkoituksena on löytää eläintiloille toimivia ratkaisuja rauhallisempaan rinnakkaiseloon suurpetojemme kanssa.

– Jos laumanvartijaeläinten käyttö lisääntyisi, se voisi suojella lampaiden lisäksi myös uhanalaista sutta, kun vahinkoperusteisille tappoluville ei olisi yhtä lailla tarvetta, tiedotteessa todetaan.

Lue myösKaksi laamaa suojelee lammaslaumaa susilta – Mikkolan tilalla kokeillaan harvinaisempia laumanvartijoita

Luontolive löytyy osoitteesta: wwf.fi/luontolive/laama