Lemmikkilapsia

0

LIISA WRIGHT. Lemmikkieläin on omistajalleen tärkeä, ja se lasketaan usein perheenjäseneksi. Niinpä esimerkiksi lehtihaastatteluissa henkilöstä kerrotaan puolison ja lapsien lisäksi myös tämän lemmikkieläimet.

Suhtautumiseni eläimiin on vanhakantainen: minusta koiria ja kissoja ei saa inhimillistää. Kun koiraa, oli se sitten kuinka viisas tahansa koirana, pidetään älyltään ja luonteeltaan ihmisen kaltaisena, on mielestäni menty liian pitkälle. Eläimien pitää saada elää eläiminä.

Havahduin tähän kuullessani joitain koirien kanssa käytyjä keskusteluja. Kävelin kaupungilla, takanani vieras rouva kaksi pikkukoiraa edellään. Kääntyessäni kulmasta hän sanoi koirilleen: Menkää sinne vasemmalle tädin perässä.

Aivan yhtä pöllämystynyt olin jonkun komentaessa vähän ärsyyntyneenä koiraansa: Minähän sanoin sinulle jo aikaisemmin!

Monet hemmottelevat lemmikkiään kuin vauvaa. Vanhemmat haluavat löytää vauvalleen juuri hänelle sopivan nimen, ehkä vähän erikoisemman, ehkä suvun perinteiden mukaan.

Eläinlemmikkivauvoillekin se on yhtä tärkeää. Virallisessa almanakkatoimiston koirien nimipäiväkalenterissa on 659, kissojen ja hevosten vähän alle 600 nimeä. Suuri osa niistä on ihmisetunimiä.

Moni puhuu lemmikilleen itsestään äitinä; ja iskät ja papatkin juttelevat kissoilleen. Se voi suuresti hämmästyttää sellaista, jolla ei ole niin läheistä suhdetta eläimiin. Häntä voi myös inhottaa ajatus koiran tai kissan suukottelusta ja eläimestä nukkumassa sängyssä lakanoiden välissä. Mutta lemmikkiänsä rakastava pitää moista tylyä suhtautumista vain sairaalloisena bakteerikammona.

Lehteen voi nykyään laittaa nimi- ja syntymäpäiväonnitteluita lemmikilleen tai kirjoittaa siitä muistokirjoitus somessa. Kuolleelle lemmikille toivotetaan hyvää taivasmatkaa ja puhutaan yhdessäolosta kuoleman jälkeen. Kuolinilmoituksessa on surijoiksi kirjattu myös vainajaa kaipaamaan jäävät lemmikit. Jostakin tämä voi kuulostaa rienaukselta, toista se lohduttaa ja tuntuu oikealta.

Toisaalta jotkut seurakunnatkin sallivat eläinten osallistumisen hartaustapahtumiin. Niinpä Jämsänkoskella veisattiin papin itsensä uudeksi sanoittamassa virressä 472: Sä Herra kaikki luonut oot, siis sulle kuonot kohotkoot.

Lemmikistä halutaan huolehtia kuin vauvasta: vain paras on kyllin hyvää myös sen ravinnoksi. Nyt on saatavilla suomalaisissakin tuotteissa luomua, lisäaineetonta lähiruokaa ja erikoisruokavalioita. Koiranruokamarkkinoiden kokonaisarvo on vuosittain yli 200 miljoonaa euroa.

Lemmikin hoitoon käytetään niin paljon rahaa, että joku voisi laskeskella, kuinka ison perheen sillä voisi ruokkia kehitysmaassa. Lemmikille hankitaan vaatteita, hoitotarvikkeita ja leluja.

Rotukoiran pennun hinta on harvoin alle 1 000 euroa; monista roduista maksetaan 2 000 euroa. Sekarotuisten hinnat ovat yleensä muutamassa sadassa eurossa. Lemmikille otetaan vakuutus ja rokotukset; kaikki kulut ovat keskimäärin 150 euroa kuukaudessa.

Ihminen saa paljon iloa ja hyvää oloa lemmikistään, jolla pitää olla oikeus lajinmukaiseen elämään voidakseen hyvin.

Kirjoittaja on halikkolainen aikuiskouluttaja.