Linnunlaulupuu innostaa lapsia lukemaan – Salon kaupunginkirjaston kesälukukampanjat jatkuvat elokuun loppuun saakka

0
Salon pääkirjaston linnunlaulupuu on kerännyt oksilleen runsaasti visertäjiä. Kuvassa pääkirjaston lasten- ja nuortenosaston johtaja Iina Kaustinen sekä lukudiplomikoira Salonen. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Salon kaupunginkirjaston oma kesälukukampanja on tehnyt paluun koronavälivuoden jälkeen.

Tarkemmin ottaen lukukampanjoita on tänä suvena kaksi. 5–12-vuotiaat keräävät lintuja linnunlaulupuuhun ja nuoret tekevät soittolistoja lukemiensa teosten inspiroimana.

Salon pääkirjaston lasten- ja nuortenosaston johtaja Iina Kaustinen kertoo, että lapset ovat lukeneet tänä kesänä ahkerasti.

– Linnunlaulupuussamme on jo 80 lintua. Kun yhtä lintua vastaan pitää lukea kolme kirjaa, on määrä varsin vaikuttava, Kaustinen iloitsee.

Kesälukukampanjaan osallistutaan kirjaamalla luettujen teosten tiedot ylös kirjastosta saatavalle tai netistä printattavalle lapulle. Kun kolme kirjaa on luettu, lappu palautetaan kirjastoon ja lintu ripustetaan linnunlaulupuun oksalle.

Jos mielii lukea enemmän kuin kolme kirjaa, lappuja voi täyttää useammankin. Eniten kirjoja lukenutta lasta muistetaan kirjapalkinnolla.

Lukukampanja järjestetään tänä kesänä pääkirjaston lisäksi myös Särkisalossa. Eikä kirjoja tarvitse välttämättä lukea, sillä niitä voi myös kuunnella.

– Äänikirja ei ole fyysiseltä kirjalta pois. Mielikuvitus laukkaa ja sanavarasto täydentyy kuunnellessakin. Lukutaitoa kuunteleminen ei toki kehitä, mutta se voi toimia ponnahduslautana lukemisharrastukselle, Kaustinen näkee.

Salon pääkirjaston linnunlaulupuu on täyttynyt mukavasti. Nuorten lukuhaaste ei ole saavuttanut samanlaista suosiota. Kuvassa Salon pääkirjaston lasten- ja nuortenosaston johtaja IIna Kaustinen. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Nuorille on tarjolla tänä kesänä oma kesälukukampanja, joka on kehitetty Vaski-verkoston yhteiseen käyttöön Turun ja Salon kaupunginkirjastojen toimesta.

”Beats for reads” -kampanjan tarkoituksena on luoda soittolista kirjan innoittamana. Lista voi olla usean kappaleen tai vain yhden teemabiisin pituinen.

Kampanja on käynnissä pääkirjastossa ja Halikon kirjastossa. Kyseisissä toimipaikoissa jaetaan osallistumislappuja, joiden palauttajat osallistuvat palkintoarvontaan.

Nuorten kampanja ei kuitenkaan ole noussut suosioon ainakaan Salossa.

– En tiedä, että pääkirjastoon olisi palautettu yhtäkään soittolistaa, Kaustinen kertoo.

Aikaa osallistumiseen on edelleen. Sekä lasten että nuorten kesälukukampanjat jatkuvat elokuun loppuun saakka.

Salon kaupunginkirjaston lukukampanjoihin voi osallistua elokuun loppuun saakka. Osallistumislappuja molempiin haasteisiin saa Salon pääkirjastosta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Kirjastot kärsivät koronasta monien muiden palvelujen tapaan. Viime vuonna Salon kaupunginkirjasto ei järjestänyt lainkaan omaa kesälukukampanjaa, joskin se osallistui valtakunnalliseen, Seinäjoen kaupunginkirjaston laatimaan hankkeeseen.

– Kampanja oli kokonaan digitaalinen, eikä se kerännyt meillä päin hirveästi osallistujia, Kaustinen toteaa.

Kirjastotkaan eivät välttyneet koronarajoituksilta.

– Olimme välillä kiinni ja kun ovet olivat auki, asiakkailla ei välttämättä ollut lupaa mennä hyllyille. Lainaukset piti hoitaa varaa ja nouda -menetelmällä, Kaustinen muistuttaa.

Tänä kesänä kirjastoihin ovat palanneet niin lapset, nuoret kuin perheetkin.

– Yhtä tai kahta tiettyä suosikkikirjaa tai -kirjasarjaa on mahdoton nimetä. Vanhat nimet pitävät lasten ja nuorten parissa pintansa, Kaustinen sanoo.

Salon Seudun Sanomien helmikuisessa jutussa Kaustinen nosti esiin Mestarietsivä Peppunen, Neropatin päiväkirjat ja Harry Potter -kirjasarjat.

Koiramies-sarjakuvat ovat tällä hetkellä kovassa suosiossa, hän lisää tuoreeltaan.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments