LP Viestin libero Netta Laaksonen on luottopelaaja myös maajoukkueessa – ”Ainoa tavoite on EM-kisapaikka”

0
LP Viestin libero Netta Laaksonen kuuluu päävalmentaja Tapio Kangasniemen luottopelaajiin maajoukkueessa.

Suomen naisten maajoukkue pääsee voittoputkessa sunnuntaina alkaviin lentopallon EM-karsintoihin. Suomi on kaatanut tämän kesän aikana kahdesti Sveitsin Hämeenlinnassa ja kahdesti Ruotsin Kyyjärvellä.

Lisäksi Tapio Kangasniemen suojatit päättivät viime syksyn EM-kisat voitokkaasti päihittämällä lohkovaiheen viimeisessä pelissään Romanian 3–1.

– Pystyimme peli peliltä parantamaan omaa tasoamme. Ruotsilla ei ollut kaikkia niitä pelaajia, joita ajattelimme, mutta saimme kuitenkin heitä vastaan hiottua yhteispeliämme, LP Viestin libero Netta Laaksonen luonnehtii.

Takakentällä varmin ottein häärivä Laaksonen on yksi tärkeä palanen Kangasniemen joukkueessa. 21-vuotias pelaaja oli jo viime kaudella Mestaruusliigan runkosarjan paras pelipaikallaan Pro Libero -palkinnon myötä.

Lisäksi pudotuspeleissä hänen vastaanottoprosenttinsa oli kaikista hihanaisista paras, vaikka LP Viesti jäikin mitalien ulkopuolelle.

Kevään 2021 EM-karsintoihin Laaksonen, Maskun Katajan kasvatti, lähti maajoukkueen debytanttina. Tuolloin hän kertoi jännittäneensä ennen ensimmäistä ottelua melko paljonkin.

Miten on nyt?

– Ehkä nyt voin lähteä peleihin jo vähän vapautuneemmin, mutta maaottelut ovat aina sellaisia, että niissä kyllä jännitystä on. Mutta toisaalta se on hyväkin asia, debyyttimaaottelustaan erinomaiset arvosanat saanut Laaksonen pohtii.

Viime EM-karsinnat pelattiin läpi kahdessa turnauksessa, nyt ottelut pelataan maiden koti- ja vierasotteluina. Suomi kohtaa Tshekin, Montenegron ja Islannin.
Euroopan rankingin perusteella Tshekki (12.) on karsintalohkon ykkössuosikki, mutta sen jälkeen toinen kisalippu pitäisi olla Suomen (ranking 25.) heiniä.

– Ainoa tavoite meillä on EM-kisapaikka, Laaksonen myöntää. Montenegroa (ranking 27.) vastaan pelasimme viimeksi karsinnoissa, ja sen pelaaminen on tuttua. Tshekki ja Islanti (ranking 36.) ovat itselleni uusia vastustajia.

Kotiottelunsa Islantia vastaan Suomi pelaa Salohallissa viikon päästä lauantaina. Se tuntuu Laaksosesta erityiseltä.

– Henkilökohtaisesti maaottelu Salohallissa on hieno juttu. Totta kai ottelu Salossa tuo pientä ylimääräistä jännitystä, mutta toisaalta halli on tuttu ja siellä on muutenkin tutut jutut.

Netta Laaksonen oli viime kaudella naisten Mestaruusliigan runkosarjan Pro Libero. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Suomen toisena libero pelaa Pölkky Kuusamossa ensimmäisen liigamestaruutensa viime kauden päätteeksi voittanut Sanna Häkkinen. Viime syksyn EM-kisoihin verrattuna Suomen joukkueessa nähdään muutamia uusia kasvoja.

– Meillä on hyvä tasapaino joukkueessa, kun on uusia ja kokeneita pelaajia. Itseäni pidän vielä myös uutena kasvona maajoukkueessa.

Laaksonen sai myös kaiman Suomi-paitaan, LP Kangasalaan ensi kaudeksi siirtyvän keskipelaajan Netta Rekolan.

Miten teidät erotetaan joukkueessa?

– Netta käyttää lempinimeä ”Reksi”, Laaksonen kertoo nauraen.

Vastaanotossa Laaksosen vierestä löytyy kerrallaan kaksi yleispelaajaa nelikosta Hilkka Hujanen, Suvi Kokkonen, Jessica Kosonen ja Emmi Riikilä.

– Jessican kanssa nostimme koko viime kauden yhdessä, joten se on tuttua. Myös muiden kanssa on löytynyt hyvää yhteyttä nostopeliin, Laaksonen vakuuttaa.
Laaksonen kertoo, että liberona pelaaminen on aika samanlaista niin maajoukkueessa kuin LP Viestissäkin.

– Se on hyväkin, ettei suurta vaihtelua ole siinä, miten kentällä pitää toimia. Passaaminen korostuu myös maajoukkueessa, jos passari joutuu koskemaan ensimmäisenä palloon. Siitä tykkään.

Maajoukkueliberon elämä pyörii vahvasti lentopallon ympärillä myös kesäisin, mutta on Laaksonen ehtinyt myös hieman lomailla.

– Kolmen viikon omatoimijakson aikana treenien ohella mökkeilin, näin kavereita ja läheisiä, hän kertoo.

Laaksonen aikoo panostaa myös ensi talven aikana pelkästään lentopalloon.

– Ei ole töitä ja opiskeluita. Viime kaudella oli kiva, kun pystyi ensimmäistä kertaa keskittymään pelkästään lentopalloon. Tykkäsin ja nautin siitä mahdollisuudesta.