Top Gun vetää viikko toisensa jälkeen elokuviin myös heitä, joiden leffatauko alkoi jo ennen koronaa – Bio-Salon syksyä varjostaa kuitenkin energian hinta

0
Tom Cruise esittää Top Gun: Maverick -leffassa huimapäistä hävittäjälentäjää, joka määrätään kouluttamaan uusia lentäjäkokelaita.

Lumo-elokuvateatterin saleissa on tänä kesänä ollut paljon silmäpareja. Koronan aiheuttama asiakaskato on väistynyt. Muun muassa 80-luvulta tutun elokuva Top Gunin seuraava episodi Top Gun: Maverick on saanut väkijoukkoja liikenteeseen. Teatterin johtaja Minna Matila on pannut tämän merkille.

– Ihmiset ovat uskaltautuneet takaisin katsomaan elokuvia. Erityisesti Top Gunin jatko-osa on saanut leffaan niitäkin, jotka eivät ole käyneet elokuvissa viimeiseen kolmeenkymmeneen vuoteen, Matila sanoo.

Hän kertoo, että vielä joidenkin elokuvien kymmenennellä esitysviikolla kaikki katsojat eivät ole mahtuneet sisään Lumon pieneen saliin. Heinäkuun kävijämäärät ovat Matilan mukaan kuitenkin pysyneet jotakuinkin saman suuruisina kuin koronaa edeltävinä vuosina.

Perheleffat saavat tällä hetkellä myös paljon katsojia.

– Toki aina on joukossa niitä elokuvia, jotka eivät saa asiakkaita liikkeelle. Jatko-osien lisäksi lasten elokuvat ovat kuitenkin suosittuja, Matila toteaa.

Lapsiperheiden ohella Matila näkee usein lipputiskillä jo murrosikään ja nuoriksi aikuisiksi kasvaneita pariskuntia. Nuoret jatkavat elokuvissa käymisen perinnettä.

– Monasti tässä havaitsen myös, kuinka ennen lapsiperheiden pienimpinä tulleet käyvät leffassa nykyään tyttö- tai poikaystäviensä kanssa.

Lumossa perheleffoja lukuun ottamatta lippujen hintaa on korotettu noin eurolla koronaa edeltävästä ajasta.

Elokuvateatteri Bio-Salon johtaja Jari Mäkilä toivoo, että yhteiskuntaa ei enää suljettaisi koronan vuoksi. Bio-Salo ei ole päässyt vielä koronaa edeltävään normaaliin.

– Muutama leffa, esimerkiksi Top Gun: Maverick sekä Kätyrit ovat saaneet mukavasti katsojia. Muuten on ollut melko hiljaista. Kansa tykkää käydä kilpailijalla enemmän.

Mäkilän mukaan noin 75 prosenttia leffakävijöistä menee katsomaan Lumon näytöksiä.

– Viime viikolla ensi-iltansa saaneessa DC Superlemmikkien liiga -elokuvassa kilpailijalla oli 55 katsojaa, meillä yhdeksän.

– Loppuvuosi on hyvin ratkaisevassa asemassa, toivottavasti koronasulkuja ei enää tulisi.

Mäkilä sanoo odottavansa kauhulla öljyn ja sähkön hintojen tulevaisuutta.

– Kiinteistömme lämpiää öljyllä ja sähkösopimus tulee kallistumaan moninkertaiseksi. Vuoden loppuun mennessä tiedämme enemmän. Pahimmassa tapauksessa Bio-Salo pitää laittaa kiinni, hän täsmentää.

Bio-Salo ei aio nostaa elokuviensa hintoja. Ajatuksena on saada enemmän ihmisiä käymään leffateatterissa, kun hintataso pysyy samana.

– Ihmisten elinkustannukset ovat joka tapauksessa nousemassa, emmekä halua olla korottamassa niitä lisää. Omien kustannuksiemme nousemisen vuoksi hintojen korotuspaineita tietenkin on, Mäkilä toteaa.