Salolaiset metalliyritykset ponnistavat työnantajamielikuvan kautta rekrytointeihin – torstaina Iltatorilla kajahtaa Popeda

1
Pate Mustajärvi ja Popeda esiintyvät Salon Iltatorilla torstaina. Keikka raikaa torin lavalla kello 18 alkaen. Arkistokuva on vuodelta 2006, jolloin Popeda veti torille ennätysyleisön, 7000 ihmistä. Kuva: SSS-arkisto/Sami Kilpiö

Salon Iltatorilla, Suomen parhaimmaksi valitulla torilla, järjestetään Metallia Salosta -tapahtuma tulevana torstaina. Tapahtumassa on kyse on työtä tarjoavien yritysten brändin luomisesta työnantajana tämän päivän rekrytointikulttuurin keskellä.

Tilaisuus ei suoranaisesti ole rekrytointitapahtuma, vaan esittelytilaisuus.

Iltatorin tapahtumakoordinaattori Jari Laakkion mukaan salolaiset metalliyritykset kaipaavat apua, sillä niiden kasvu ja samalla työvoimapula on nyt suurta.

– Salolaiset metallialan yritykset ovat jo pitkään tarvinneet lisää työvoimaa. Nykyään yritysten on pystyttävä keksimään erilaisia luovia tapoja, miten ne rakentavat omaa imagoaan, Laakkio kertoo.

Yrityksen tulee pärjätä työnantajamarkkinoilla siinä missä työnhakijoiden työnhakumarkkinoilla. Tapahtumassa kerrotaan vastaavasti myös, mitä ominaisuuksia työnhakijoilta vaaditaan eri työtehtäviin.

– Työtehtävät alkavat olla sellaisia, että räätälöimistä tarvitaan monella sektorilla. Metallialallekin vaaditaan esimerkiksi matemaattista tietotaitoa.

Yksitoista salolaista metallialan yritystä pistävät paikan päällä kojunsa pystyyn. Horninkatu laitetaan poikki aamukymmeneltä. Yritykset pystyttävät pöytänsä ja telttansa kadun itäpuolelle puiden väliin.

– Kojuissa yritykset esittelevät tuotteitaan ja muuta mielenkiintoista.

Torin isolla screenillä tulee pyörimään yritysten esittelyvideoita. Videot ovat Salon lukion business-linjan opsikelijoiden tekemiä.

– Taustalla on ollut uusien kanavien löytäminen, jotta nuoret tekijät kiinnostuisivat metalliyrityksistä. Opiskelijat eivät tällä hetkellä hakeudu alalle, Laakkio kertoo.

Hän sanoo, että ajatuksena oli valjastaa osaavat lukiolaiset tekemään yrityksistä heidän näkökulmastaan toteutettuja rekrytointiin pohjautuvia esittelyvideoita.

Lukion videoprojektin yhtenä vetäjänä toimineen opettaja Merita Suikkasen mukaan opiskelijat tehtailivat videoita innolla ja hyvällä motivaatiolla.

– Aluksi projekti tuntui isolta ja haasteelliselta. Laakkio kuitenkin briiffasi todella hyvin sisälle projektiin. Yritykset tukivat opiskelijoita erityisen hienosti ja ennakkoluulottomasti, hän sanoo.

– Kaikille yrityksille ei ehditty laatia esittelyvideota, mutta opiskelijat olivat todella innoissaan ja panostivat tuotoksiin.

Ulkomaalaisia ajatellen torilla nähdään Yrityssalon leiviin työllistynyt ukrainalainen Kateryna Pinchuk. Ideana on tutustuttaa ja integroida esimerkiksi ukrainalaisia paikallisten metalliyritysten toimintaan.

– Kateryna on etukäteen omien verkostojensa kautta tiedottanut tilaisuudesta ukrainalaisille. Tapahtumassa hän pystyy tulkkaamaan ja auttamaan verkostoitumisessa, kertoo Yrityssalon Juha Metsänoja.

Metsänojan mukaan tapahtumassa mukana olevat yritykset toivoivat, että tapahtumasta kerrotaan ulkomaalaisille tarjolla olevista mahdollisuuksista.

Yrityssalo ja Iltatorin uusi organisaatio päättivät yhteistyössä järjestää tapahtuman, jossa pyritään katsomaan asioita yritysten näkökulmasta. Vetonaulaksi paikalle on järjestetty kansallisesti tunnettu Popeda, jonka laulusolisti Pate Mustajärvi on Laakkion mukaan entinen metallityömies.

– Halusimme esiintyjäksi ison staran, joka vetäisi porukkaa. Popeda toimii kärpäspaperina ja näin saamme varmasti torin täyteen, Laakkio kertoo.

– Torin turvallisuudesta vastaavat ovat huolissaan tulevasta kävijämäärästä. Se on positiivinen ongelma, hän toteaa.

Salon Iltatori on perinteisesti suosittu tori koko kansan keskuudessa. Tori voitti Ilta-Sanomien kyselyn, jossa valittiin Suomen parhaimmat viisi kesätoria. Somerniemen kesätori pokkasi kolmannen sijan.

Metallia Salosta -alue avautuu torilla kello 14.30. Popeda esiintyy kello 18. Tapahtuma sulkeutuu kello 20.30.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Jarno
1 vuosi sitten

Todella noloakin nolompi tempaus. Kukahan taho lienee tapahtuman markkinoinnin ja idean takana?

Se nyt on aivan selvää, että mitään Salosta lähtöisin olevaa kultasampoa, joka hyödyttäisi salolaisia, ei tässä kyllä ole lainkaan keksitty.

Pidetään työnhakutapahtumat työnhakutapahtumina eikä minään aikuisten yhteisenä mehukekkerinä. Se ei yllätä, että tällaiset tapahtumat tapahtuvat Salossa.