Mieli tekee Vetomieheksi – Hellström–Järvi hakevat Jyväskylän MM-reitiltä ikuista rallileimaa

0
Markus Hellström (edessä), Tapio Järvi ja toistaiseksi moitteetta toiminut BMW 325i. (Kuva: Tommi Jalava)

Salo UA:n kaksikko Markus HellströmTapio Järvi lähtevät torstaiaamuna kohti Jyväskylää, josta miehet hakevat kenties ikuista leimaa ralliuralleen, nimittäin Vetomiehen titteliä.

Jyväskylän MM-rallin yhteydessä samoja erikoiskokeita pitkin ajettava Vetomies on tarkoitettu kansallisen luokan amatöörikuskeille. Siis sellaisille, joiden auton kylkeä eivät korista globaalien öljy-yhtiöiden tai energiajuomien logot vaan piskuisten ja paikallisten putki- ja kuljetusyritysten mainostarrat.

Täksi kaudeksi BMW-kuskiksi siirtynyt Hellström voi lähteä Jyväskylän soraränneihin vailla suurempia huolia. F-Cupissa kaksi edellistä rallia päättyivät voittoihin ja uusi kalusto on toiminut kuin unelma.

– Pientä ylläpitohuoltoa on tehty, sellaista ennakoivaa, Hellström kuvailee.

Torstaina kaksikon ohjelmassa on nuotitus. Erikoiskokeita on viisi: perjantaina Harjun yleisöerikoiskoe Jyväskylän keskustassa ja lauantaina Päijälä, Rapsula, Patajoki ja Vekkula lähempänä Jämsää. Yhteensä erikoiskoekilometrejä tulee reilut 77.

Harju ja Päijälä ovat kaksikolle tuttuja pätkiä. Rapsula taas on osa vanhaa Kakaristoa, joka taas on osa legendaarista Ouninpohjaa.

– Patajoki ja Vekkula ovat jo vieraita, Hellström kertoo.

Vetomiehet lähtevät reitille MM-rallin kuljettajien jälkeen. Tiet ovat siis paikoin erittäinkin kuluneita. Vetomies-kilpailun luonteeseen kuuluu myös yksi MM-rallissa harvinaisempi riski.

– Kiinniajo. Nyt lähtöjärjestys on tehty sellaiseksi, että kiinniajon mahdollisuutta on pienennetty. Kaikissa ralleissa se ei näin ole ollut. Onneksi tänä vuonna ei ole mitään 30 kilometrin pätkiä, Hellström pohtii.

Vuosina 2013–2019 Vetomieheen vaihtelevalla menestyksellä osallistunut Hellström muistuttaa, että kilpailussa on kova taso, kovempi kuin F-Cupissa.

– Kymmenkunta ukkoa voi voittaa, hän ynnää.

Ja yksi heistä on Markus Hellström?

– Uskon, että pystymme siihen, mutta niin kauan kun metriäkään ei ole ajettu, vanhat tittelit eivät merkkaa mitään.

Joka tapauksessa Hellström pääsee ajamaan muutaman vuoden tauon jälkeen todellisen jättiyleisön edessä. Viime vuonna koronan vuoksi syksylle siirrettyyn ja nyt normaaliaikatauluun palaavaan Jyväskylän MM-ralliin odotetaan tänä vuonna valtavaa yleisöä, eikä vähiten erään Kalle Rovanperän vuoksi.

– On se ihan poikkeuksellisen kokemus, Hellström ennakoi.

Nelipäiväinen Jyväskylän MM-ralli alkaa torstaina Harjun erikoiskokeella kello 19.08. Vetomies-kilpailu ajetaan perjantaina ja lauantaina.

  • Lue lisää aiheesta
  • Ralli