Miesten moukarinheitosta on luvassa huippukisa – Someron Esan Henri Liipolalle on realismia parantaa neljän vuoden takaista EM-sijoitusta

0
Henri Liipola päätyi puolitoista viikkoa sitten kolmanneksi Kalevan kisojen tasaisessa mestaruuskamppailussa. (kuva: Lehtikuva/Mikko Stig)

Jos mietitään kovatasoisen kilpailun kannalta, on miesten moukarinheitossa tarjolla todennäköisesti mainio tapahtuma. MM-kisojen kärkiviisikko muodostui muutama viikko sitten eurooppalaisista, ja yhdeksän kärjessä heitä oli seitsemän.

MM-finaalissa nämä viisi eurooppalaista heittivät yli 80 metriä. Mestaruustaistelu tullee olemaan Münchenissäkin puolalaisten jäsentenvälinen, kun viisinkertainen maailmanmestari Pawel Fajdek kohtaa itselleen niin tutun kilpakumppanin Wojcieh Nowickin.

Suomalaisnäkökulmasta yleinen kova taso on tietysti kaksipiippuinen juttu. Aaron Kankaalla, Henri Liipolalla ja Tuomas Seppäsellä tulee olemaan melkoinen savotta jo finaaliin eli 12 parhaan joukkoon päästäkseen.

MM-kisojen karsinnassa 12:nneksi parhaan eurooppalaisen tulos oli 73,55. Kangas ja Seppänen eivät ole yltäneet siihen kesäkuun jälkeen, ja totutun paljon kilpailleen Someron Esan edustajan Liipolankin perustaso on pyörinyt noin 72 metrissä. Lisäksi tämä perustaso on tehty kuudessa kilpailuheitossa, kun karsinnassa yrityksiä on käytettävissä vain kolme.

Osallistujien kausitilastossa Liipola on sijalla 19, Kangas 22 ja Seppänen 23. Liipolan tulos 75,32 on lähes kahden metrin päässä 12. sijaa pitävästä urheilijasta.

Realismia on se, että aikuisten arvokisoissa toista kertaa urheileva 28-vuotias Liipola pystyisi parantamaan edellistä EM-kisasijoitustaan. Hän oli neljä vuotta sitten Berliinissä 20:s.

Aaron Kangas heittää keskiviikkona Suomen aikaa kello 10.35 alkavassa karsinnan A-ryhmässä. Toinen ryhmä aloittaa kello 11.50.