Mököistenmäen öinen tunteita kuumentanut viikonloppuralli hiljeni – ”Minulla on sellainen hytinä, ettei tämä ole pysyvää”

7
Tahkonkadun jäähallien parkkialueella on runsaasti spiraalinmuotoisia renkaanjälkiä, jotka ovat syntyneet käsijarrukäännösten ja muiden temppujen tuloksena. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

”Tahkonkadusta ja sen viereisestä pysäköintialueesta on jo vuosia sitten kehittynyt viikonlopuiksi yöllinen kuminpoltto- ja kiihdytysajon tanner.” Näin kirjoitti pysäköintialueen läheisyydessä Mököistenmäessä asuva henkilö Salon Seudun Sanomille.

Urheilupuiston parkkipaikka on nimettömänä esiintyvän henkilön mukaan toiminut suurin piirtein viimeisen kolmen vuoden ajan alueena, jossa nuoret harrastavat huviajelua. Hän sanoo, että paikalle kokoontuu perjantai- ja lauantaiöinä kello yhdentoista ja aamukolmen välillä säännöllisesti ympäri vuoden joukko voimakastehoisia autoja sekä mopoautoja.

Pysäköintialueella otetaan kaikki irti autoista ympyrää ja muita piruetteja ajaen, henkilö kertoo. Käsijarrukäännöksiä ja renkaiden vongutusta savun kera. Lauantai- ja sunnuntaiaamuina alue on jälleen täynnä uutta kumimustaa.

Hänen mukaansa autoilijoiden seuraava vaihe on siirtyä suurella nopeudella ”sata lasissa” ylös Tahkonkadun mäkeä Perniöntielle. Kuskit käyvät jossakin kääntymässä ja tulevat letkana takaisin, minkä jälkeen kaahaus aloitetaan alusta.

”Ihme, ettei yöllinen meteli kuulu suoraan poliisiaseman pihaan? Mäki ja tornitalot ilmeisesti sen estävät”, henkilö päivittelee.

Viime viikonloppuna renkaiden kirskuntaa ja moottorin pauhaamista ei henkilön mukaan kuulunut. Syy löytyy yhteydenotosta poliisille.

– Kävin viime viikolla poliisin päivystyksessä ja siellä tämä otettiin vakavasti, hän kertoo.

Henkilö pohtii, että poliisi saattoi antaa kruisailijoille jonkinnäköisen varoituksen. Tulevaisuudesta ei kuitenkaan ole hänen mukaansa takeita.

– Tänä viikonloppuna kaahailua ei tapahtunut, mutta meneeköhän tässä montakaan viikonloppua ennen kuin toiminta taas alkaa? hän uumoilee.

– Minulla on sellainen hytinä, ettei tämä ole pysyvää.

Henkilö harmittelee melun tuomaa haittaa muuten rauhallisella asuinalueella.

– Yritän suhtautua ymmärtävästi asiaan, sillä ainahan nuoriso on tykännyt keksiä tekemistä, josta lähtee kovaa ääntä ja melskettä. Mököistenmäki on kuitenkin tunnetusti eläkeläisvoittoista aluetta, ja läpi ikkunoiden tuleva meteli häiritsee asukkaita kamalasti.

– Halusin viestilläni herättää asiasta keskustelua alueen asukkaiden puolesta, henkilö täsmentää.

Häirinnän välittömässä piirissä on hänen mukaansa tuhatkunta asukasta.

Salon poliisilaitoksen komisario Aleksi Aaltonen kertoo puhuneensa poliisiaseman päivystäjän kanssa.

– Päivystäjä oli välittänyt valvontapyynnön kentälle poliisipartiolle ja kirjannut asian myös poliisien järjestelmään, Aaltonen sanoo.

Partiot reagoivat valvontapyyntöihin hälytystehtävien välissä. Aaltosen mukaan ne puuttuvat tilanteisiin aina oman harkintansa mukaan.

– Partiolla on todennäköisesti ollut sopivasti aikaa puuttua asiaan. Resurssit ovat rajalliset ja se, kuinka paljon ehditään kohdentamaan valvontaan hälytystehtävien lomassa, riippuu tilanteesta.

– Näin kentän esimiehenä voin todeta, että tilanteessa on toimittu mallikkaasti.

Aaltosen mukaan jo liikkuvat, hyvin näkyvillä olevat poliisipartiot, vähentävät häiriöitä.

Hän sanoo, että häiriökäyttäytymisessä usein auttaa myös keskustelu asianosaisten nuorten kanssa. Tilanteen pysyvyydestä Aaltonen ei osaa todeta tarkempaa.

– On vaikea sanoa, miten tämä tilanne kehittyy ja miten siihen tulisi sitten puuttua, hän toteaa.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
3 kuukautta sitten

Tämä ei ikävä kyllä ole ainoastaan Salossa ilmenevä ongelma. Olen kuullut jo monia kommentteja noiden häiriköiden hiljentämiseksi, itse olen samaa mieltä.

Entä sitten, kun ihmisten pinna katkeaa? Onko tapahtumilla mitään tekemistä noiden häiriöiden aiheuttajien huoltajien kanssa? Toivottavasti mitään hirveää ei tule uutisoitavaksi.

Ihmettelijä
3 kuukautta sitten

Kuminpolttoa on ollut niin, ettei tarvitse nukkua ikkunat auki, vaikka ei vieressä asukaan. Samoin mopoilijat ovat saaneet päähänsä ajella pitkin pyöräteitä torikadun päästä kohti Pahkavuorta tai puusillan yli Mököisiin.

Hämmästynyt
3 kuukautta sitten

Sellaisissa hytillisissä mönkijöissä näkee monesti enemmän kuin kaksi hytissä. Onko sellaisissa istumapaikkoja useammallekin? Kolme henkilöä näin yhdessä istumassa rinnakkain.

Ajattelin vaan, kun en huomannut kellään mitään turvavöitä.

Ihme toimintaa
3 kuukautta sitten

Missä ovat mopoautoja ajavien vanhemmat? Yleensä noita ajaa 15-kesäiset, ja yöllä heidän paikka on kotona sängyssä. Jos on varaa ostaa lapselle mopoauto, on varaa ottaa avaimet yöksi pois.

Jusso
3 kuukautta sitten

Laittakaa tulpat korviin niin ei melu häiritse. Näin tehdään esimerkiksi Fingerporissa.

Keijo.K
3 kuukautta sitten
Reply to  Jusso

Kiitos tästä niin ihmeellisestä ohjeesta. Tuolla ohjeella onkin ongelma taas saatu poistetuksi. Entä sitten, kun tuossa harrastuksessa tapahtuu jonkun henkeen tai terveyteen kohdistuva vahinko? Onko ohjeesi silloin, osta laastaria, jos loukkaannut ja kuolemantapauksessa sanotaan voi voi?

Keijo K.
3 kuukautta sitten

Turun Sanomista luin, että Ruskolla olivat jo aikuiset ja nuoriso ottaneet yhteen. Tähänkö tosiaan täytyy mennä? Tulevatko nuorten huoltajat ja vanhemmat syyttämään mussukoidensa saamasta kohtelusta?