Kemiönsaarelaisesta näkötornista näkee Turun telakalle saakka – katso videolta panoraamamaisemia

0

Ensikuulemalla ei välttämättä uskoisi Kemiönsaaresta löytyvän paikkaa, josta näkee Märynummen tuulivoimalat, Paraisten kalkkitehtaan tornit ja Turussa sijaitsevan Mayerin telakan nosturit.

Totta se kuitenkin on. Kyseinen paikka löytyy Ekniemestä, jonne paikallinen kyläyhdistys on rakentanut 12-metrisen näköalatornin.

Vaikka torni itsessäänkin on hulppea, ei se vielä selitä jutun alussa mainittuja väittämiä.

– Tornin ylin tasanne on liki 80 metrin korkeudessa merenpintaan nähden, Degerdalin seudun kyläyhdistys ry:n hallituksessa vaikuttava salolaisyrittäjä Marko Tapio selventää.

Ekniemen näkötorni Kemiönsaaressa sai elokuussa puhtaat paperit kunnan rakennustarkastajalta. Tornin ylin tasanne on liki 80 metrin korkeudessa merenpintaan nähden. Rakennushankkeen vastaava mestari ja suunnittelija Marko Tapio vilkuttaa kameralle. Mukana kuvassa myös päärakentaja Harri Hakanen. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Parivuotinen projekti saavutti 26. elokuuta eräänlaisen kulminaatiopisteensä, kun Kemiönsaaren kunnan rakennustarkastaja antoi näkötornille puhtaat paperit.

Marko Tapio on ollut aktiivisesti mukana rakennushankkeessa koko kuluneen kaksivuotisen ajan. Näkötornin alkuperäisidea kuuluu kuitenkin paikalliselle Virtasen suvulle, jonka maille torni lopulta nousi.

Jaakko Virtanen rakensi laavun Ekniemen kallioille vuonna 2019. Hän toi kyläyhdistykselle ehdotuksen, että olisi mukavaa saada laavun kylkeen näkötorni, Tapio kertaa.

Kyläyhdistys innostui asiasta, ja Tapio suunnitteli toissa jouluna tornin prototyypin omaan takkahuoneeseensa.

– Sitten haettiin rakennuslupaa ja Leader-rahoitusta. Molemmat saatiin, hän iloitsee.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus kattoi Leader-rahalla hankkeen kokonaiskustannuksista 65 prosentin osuuden.

– Loput tehtiin satojen tuntien talkootyönä, Tapio ja näkötornin päärakentaja Harri Hakanen kertovat.

Marko Tapio (vas.) ja Harri Hakanen ovat iloisia talkooporukan aktiivisuudesta ja yhteishengestä. Ulkopuolista, palkattua apua ei talkoissa tarvittu. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Degerdalin seudun kyläyhdistys rakennutti alueelle näkötornin lisäksi kaksi luontopolkua. Sekä pidempi (5,5 kilometriä) että lyhyempi (3 kilometriä) vaellusreitti kulkevat näkötornin lomitse.

– Näkötornille myönnettiin 25 000 euroa rahoitusta ja luontopoluille 6 000 euroa, Hakanen muistaa.

Tornin varsinaiset rakennustyöt alkoivat viime lokakuussa betonin valamisella. Rungon pystytykseen ryhdyttiin kesäkuussa.

– Loppu tehtiin aikamoisella rytäkällä, Tapio kuvailee.

– Isot tolpat hoidettiin nosturiavuin, loput laudat kannettiin itse. Kyllä siinä muutaman lankun sai raahata, Tapio naurahtaa.

Näkötornin välitasanteelle on rakennettu levähdyspaikka. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Degerdalin seudun kyläyhdistys toimii Degerdalin, Ekniemen ja Helgebodan kylien alueella. Tapio ja Hakanen kiittelevät aktiivista talkooporukkaa, joka oli mukana niin näkötornin kuin luontopolkujenkin rakentamisessa.

– Meidän ei ollut tarpeen ostaa ulkopuolisia palveluja. Nosturinkuljettajiksi löytyi Ekniemen mökkiläisiä, he kertovat.

Tapio arvioi, että luontopolkutalkoisiin osallistui 10–15 ihmistä. Näkötornia oli vastaavasti rakentamassa yli 20 henkilöä.

– Kaikki eivät tietenkään olleet mukana jokaisissa talkoissa, hän lisää.

– Kesäasukkaat ja eläkeläiset ottivat hankkeen sydämen asiakseen, mistä olemme hyvin kiitollisia, Hakanen ja Tapio iloitsevat.

Näkötornin horisontti siintää kaukana. Tornista voi havaita Märynummen, Paraisten ja Turun maamerkkejä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Näkötornin avajaisjuhlallisuudet pidetään 27. elokuuta.

– Puheenvuoroja käyttävät ainakin Kemiönsaaren kunnanjohtaja Erika Strandberg ja kunnanvaltuutettu Kalevi Kallonen, Tapio ja Hakanen tietävät.

Juhlakattauksessa on kahvia, pullaa ja mehua.

– Halukkaat saavat tietenkin kiivetä torniin, ihan luvan kanssa, Tapio vinkkaa.

Hän korostaa, että näkötorni on rakennettu ihmisten iloksi.

– Ja jääpähän meistäkin jokin merkki maapallolle, hän toteaa pilke silmäkulmassaan.