Kaksi asiaa on varmaa: sadepilvet väistyvät iltatorien tieltä ja tapahtuma laajenee vuodesta toiseen.

Tänä kesänä tehtiin yleisöennätyksiä ja nautittiin koronavapaasta tapahtumatarjonnasta. Menestyksekkäin iltatori oli kiistattomasti Popedan metalli-iltama.

– Ihmismäärä oli aivan valtava. Jouduimme sulkemaan Horninkadun ja Torikadun kokonaan. Ihmismassat täyttivät Länsirannan nurmikon ja kävelysillalla ei päässyt kulkemaan, muistelee Salon Iltatori ry:n tuottaja Ville Virtanen viikon takaista tapahtumaa.

Samaisen iltatorin teemana oli Metallia Salosta, joka tarkoitti yhdentoista salolaisen metalliyrityksen köydenvetoa. He paitsi sponsoroivat Popedan esiintymään torilla myös pystyttivät kojuja. Kaiken takana oli näkyvyyden lisääminen ja osaajapula metallialan ammattilaisista.

– Hakemuksia tulee melko vähän, kertoi tuolloin DecoWorksin toimitusjohtaja Kirsi Somervuori (SSS 12.8.2022).

Iltatorin tuottaja Ville Virtanen kiittää torien onnistumisesta myös yleisöä. Arkistokuva: SSS/Santeri Iltanen

Virtasen mukaan Metallia Salosta symboloi laajemminkin yhteistyön voimaa ja osoitti, minkälaisia esiintyjiä usean yrityksen turvin saadaan paikalle.

– Popedan kaltaista esiintyjää ei ole mahdollista ottaa, jos monta yritystä ei sponsoroi iltaa yhdessä. Tällaisia voidaan ehdottomasti järjestää jatkossakin, ja yritykset voivat halutessaan liittää esiintyjän tietyn teeman ympärille.

Salon iltatorien ilmaisuus hämmensi kävijöitä Popeda-iltana Virtasen mukaan enemmän kuin koskaan aiemmin.

– En ole ikinä saanut niin montaa puhelua, joissa ihmetellään saako Popedaa todella tulla katsomaan ilmaiseksi.

Salon iltatorien kesä on koostunut 10 artistin mieleenpainuvista lavaesiintymisistä sekä vuoden salolaisen teon palkitsemisesta. Kuvat: SSS/Santeri Iltanen, SSS/Marko Mattila, SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo. Muokkaus: SSS/Santeri Iltanen

Osaltaan tähänkin iltatorien lumous perustuu. Paikalle on helppo tulla, kävijöitä ei rajata kalliin pääsymaksun ulkopuolelle ja tekemistä löytyy kaiken ikäisille.

– Esiintyjät on valittu sen perusteella, että jokaiselle olisi katsottavaa. Lapsille Hevisaurusta ja vanhemmille tanssiyhtyeitä.

Kesän aikana iltatoreilla esiintyivät Vesterinen Yhtyeineen, Portion Boys, Eini, Movetron ja monta muuta kotimaista artistia. Sponsoreita ei ollut Virtasen mukaan vaikea löytää.

– Tänä vuonna kiinnostusta oli enemmän kuin iltatorien määrällistä tarjontaa. Se on erittäin positiivinen ilmiö.

Osa sponsoreista valitsi esiintyjänsä tarkkaan, osalle ei ollut niin väliä.

– Esimerkiksi JJ’S BBQ nimenomaan halusi Portion Boysin. Oli useampi sellainenkin yritys, joille asia ei ollut relevantti.

 

Sadekuurot ovat koetelleet iltatoria ainoastaan Olli Halosen esiintyessä.

– Silloinkin sade loppui parin ensimmäisen kappaleen jälkeen. Kyllä se vain on niin, että iltatorin yltä sadepilvet väistyvät.

Jokainen iltatori on ollut tuottajan mukaan huomattavan rauhallinen.

– Meillä ei ole ollut yhtään järjestyksenvalvontatehtäviä, ei edes Popedan iltana. Ihmiset osaavat olla todella rauhallisesti.

Suomen Punaisen Ristin työtehtävät ovat liittyneet lähinnä veden tarjoamiseen niille, jotka kuumuus on yllättänyt.

– Näiden lisäksi on ollut joitakin kaatumisia ja pientä haavanpaikkausta, mutta ei mitään vakavampaa.

Kesän viimeisen torin päätti Hevisaurus. Se on konsertoinut Salossa useita kertoja. Kuva: SSS/Marko Mattila

Sponsoreiden lisäksi Virtanen haluaa nostaa torimyyjät parrasvaloihin iltatorien tärkeimpinä mahdollistajina.

– Tänä kesänä heitä on ollut selvästi enemmän kuin viime vuonna. Myyjät ovat tärkeässä roolissa tekemässä torista näin suositun.

Ahkerien torimyyjien lisäksi iltatoreilla on nähty muutakin toimintaa. Yhdistysten iltana todistettiin perinteistä Ankanuittoa, sirkusesityksiä ja kruunattiin vuoden salolainen teko. Voiton nappasi Taiteiden Yä.

– Se oli täysin ansaittu palkinto. He tekevät tärkeää työtä Salon kulttuurikentällä.

Salon Iltatori ry oli yksi vuoden salolaisen teon kandidaateista. Virtanen myöntää salaa haaveilleensa kunnianosoituksesta.

– Olisihan se tuntunut todella hienolta. Mutta Taiteiden Yälle annan täyden tunnustukseni.

Yhdistysten iltana yhdistyksiä oli paikalla ennätyksellinen määrä, yli 50 toimijaa.

Ankanuiton kaikki 1500 ankkaa myytiin. Tuotot lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen lapsille ja nuorille. Arkistokuva: SSS/Minna Määttänen

Salon iltatori oli uuden haasteen edessä vuonna 2021, kun Suvisalo ry ilmoitti toimintansa päättymisestä. Suvisalo ry oli luotsannut tapahtumaa yli 37 vuotta.

Vetäjän penkille nousi lennossa Salon Iltatori ry. Yhdistyksen perustajajäseniä ovat Jukka Alanko, Aleksi Burtsov ja Antti Ketonen. Tuottajana on Virtanen, ja iltatorien turvallisuudesta vastaa Riikka Helenius.

Kaupungin kanssa on tehty markkinointiyhteistyösopimus, joka sitoo tapahtuman kulkua. Tämä sekoittaa usein Virtasen mukaan iltatorikävijöitä.

– Usein ihmiset erehtyvät luulemaan, että me yhdistyksen jäsenet olemme kaupungin työntekijöitä. Näin ei kuitenkaan ole. Me käymme päivätöissä, ja siksi palaamme iltatorijärjestelyihin vasta neljän jälkeen iltapäivällä.

Salon Iltatori ry on osoittanut voimansa merkittävänä ja aktiivisena tapahtumajärjestäjänä.

Esiintyjäkaartista Virtanen kiittelee Ketosen kontakteja.

– Hänellä on hyvät suhteet musiikkipiireihin. Pitkälti Ketosen kautta olemme saaneet hienot esiintyjämme.

Hevisauruksen jälkeen iltatori laitetaan viimeistä kertaa tältä vuodelta pakettiin.

Jokainen Salon Iltatori ry:n jäsen pääsee hengähtämään hetkeksi, ennen kuin ensi vuoden järjestelyjä startataan.

– Pari kuukautta lomailemme. Sitten ryhdymmekin bookkaamaan esiintyjiä ensi vuodelle.

Helenius vinkkaa salamyhkäisesti muistakin Iltatori ry:n tulevaisuuden suunnitelmista.

– Katsotaan, mitä keksimme ennen ensi kesää.

 

Lapsiyleisö riemuitsi Hevisauruksesta

Iltatorin tähtenä oli viimeisenä kesätorstaina Hevisaurus. Hevisauruksen liskot kiinnostivat erityisesti lapsia, mutta yleisössä näkyi useita nuoria aikuisiakin.

– Minäkin olen Hevisauruksen fani, Ville Virtanen naurahtaa.

Yhtyettä olivat tulleet Koskelta saakka katsomaan Jenna Rasimus lastensa Pihlan ja Paavon sekä Mari Kaipaisen kanssa.

– Kuuntelemme Hevisaurusta paljonkin vapaa-ajalla. Lasten suosikkikappale on varmaan Kapteeni Koukku, Jenna Rasimus naurahtaa.

Mari Kaipainen (vas.), Paavo Rasimus, Pihla Rasimus ja Jenna Rasimus odottivat malttamattomina Hevisauruksen esiintymistä. Kuva: SSS/Marko Mattila

Rasimus bongasi Hevisauruksen tulevan iltatorin taannoin Facebookista.

– Lapset ovat innoissaan odottaneet tätä kuukauden päivät.

Hevisauruksen tori on Rasimusten ja Kaipaisen ensimmäinen tämän kesän iltatori. Tapahtuma ei silti ole heille aiemmilta vuosilta vieras.

– Tänne on mukava tulla, sillä iltatorin tunnelma on niin iloinen. Kirpputori ja lakumyyjä ilahduttavat myös aina, Jenna Rasimus hymyilee.

– Ja ihmiset. He tekevät tapahtumasta iltatorin, Mari Kaipainen toteaa.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hämmentävää
1 vuosi sitten

Miksi iltatorit loppuivat jo nyt? Yleensä on ollut vielä elokuun viimeisellä viikolla. Tiedän monia, jotka luulivat, että iltatori on vielä ensi viikolla ja olivat kutsuneet jopa sukulaisiakin tulemaan. Ihmiset vaan ovat tapojensa orjia, vaikka vetäjät vaihtuivatkin.

Tarmo
1 vuosi sitten

Saisi jatkua elokuun loppuun, kun ei täällä mitään muutakaan tapahdu.