Onko keskiviikkona Wilman päivä? Vilppaan seiväshyppääjällä on ”elämänsä tilaisuus” taivuttaa EM-mitaliin

0
Salon Vilppaan Wilma Murto oli kolmanneksi paras eurooppalainen MM-kisoissa naisten seipäässä. Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Salon Vilppaan seiväshyppääjän Wilma Murron kalenterissa päivämäärä 17. elokuuta 2022 on ollut paksulla tussilla merkittynä jo pitkään. Tuolloin käydään naisten seipään loppukilpailu yleisurheilun EM-kisoissa Münchenin olympiastadionilla. Murrolla on sauma taistella EM-kisoissa mitalista.

– EM-kisat ovat olleet päätavoite ihan alkuvuodesta lähtien, Murto vahvisti kesäkuisten Eugenen MM-kisojen jälkeen.

24-vuotiaan Murron lisäksi naisten seipäässä suomalaista nähdään 24-vuotias Elina Lampela ja 22-vuotias Saga Andersson, jotka olivat mukana jo kesäkuun Eugenen MM-kisoissa. Molempien taival päättyi karsintaan.

Murto on EM-kisoissa nähtävistä seiväsnaisista tilastoissa jaettu kahdeksas. Euroopan ylivoimainen ykkönen Anzhelika Sidorova on sivussa Venäjän aloittaman sodan vuoksi. Samasta syystä laulukuoroon on heivattu 470 taivuttanut Polina Knoroz.

Euroopan parhaista on pois myös britti Holly Bradshaw, jonka kausi päättyi todennäköisesti takareisivammaan. Bradshaw ei tämän vuoksi pystynyt hyppäämään elokuun alussa Kansainyhteisön kisoissa Birminghamissa.

460 tänä kesänä hypänneen Bradshaw’n kausi on ollut todella epäonninen, sillä Eugenen MM-kisoissa hänen seipäänsä meni rikki verryttelyssä eikä britti pystynyt osallistumaan lainkaan karsintaan. Bradshaw olisi kuulunut siihen tusinaan, joka taistelee Münchenissä mitalista. Ilman Sidorovaa naisten EM-pakka on mukavasti levällään eikä selkeää ennakkosuosikkia löydy.

MM-kisoissa Murto oli kuudes ja kolmanneksi paras eurooppalainen tuloksella 460. Murron edelle neljänneksi ja viidenneksi ylsivät Slovenian Tina Sutej ja Kreikan Aikaterini Stefanidi tuloksella 470.

Lisäksi eurooppalaisista finaalissa olivat Sveitsin Angelica Moser (460) ja Saksan Jacqueline Otchere (445), Ninon Chapelle (445) ja ilman tulosta jäänyt Ranskan Margot Chevrier.

Heistä Murtoa paremmin tänä kesänä ovat hypänneet Moser (466) ja Chevrier (470). Muista Murtoa paremmin tänä kesänä taivuttaneista Italian Roberta Bruni jäi Eugenessa karsintaa, samoin Ruotsin Lisa Gunnarsson.

470 ylittänyt norjalainen Lene Onsrud Retzius ei puolestaan voinut matkata MM-kisoihin, koska hän ei ole saanut vaatimuksena ollutta kahta koronarokoteannosta. Retzius kertoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle, että hän on saanut yhden koronarokotuksen ja sairastanut taudin.

Retzius painotti, ettei hän ole rokotevastainen, mutta ensimmäisestä rokotteesta saatujen kokemusten perusteella hän ei ole halunnut ottaa lisärokotteita.

Saman 460 kuin Murto tällä kaudella ylittäneistä Tshekin Amalie Svabikova, Iso-Britannian Molly Caudery ja Ukrainan Yana Hladiychuk jäivät MM-kisoissa karsintaan.

Ennakkosuosikkia naisten seiväskisaan on vaikea nimetä jo siksikin, ettei kukaan matkaa Müncheniin hurjassa liidossa. Viime torstaina Monacon Timanttiliigassa Stefanidi hyppäsi 466, Bruni 451. Chapelle, Retzius, Moser ja Sutej jäivät 436:een. Murron hopeatulos Joensuun Kalevan kisoissa reilu viikko sitten oli 440.

Todennäköisesti joku tai jotkut edellä luetelluista mitalisuosikeista jämähtävät EM-areenalla jo karsintaan.

Karsintaraja finaaliin on 455. Karsintaan osallistuu kaikkiaan 25 hyppääjää.

Naisten seiväshypyn karsintaryhmät A ja B hypätään tänään kello 11.25 alkaen. Loppukilpailu keskiviikkona kello 21 Suomen aikaa.

Wilma Murto (vas.), Elina Lampela ja Saga Andersson ovat tositoimissa heti maanantaina aamupäivällä seipään karsinnassa. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Naisten seiväshypyn mitalisuosikit ja suomalaiset

Tina Sutej Slovenia 480 (uran paras), 480 (kauden paras)
Roberta Bruni Italia 471, 471
Margo Chevrier Ranska 470, 470
Aikaterini Stefanidi Kreikka 491, 470
Lene Onsrud Retzius Norja 470, 470
Angelica Moser Sveitsi 475, 466
Lisa Gunnarsson Ruotsi 465, 465
Amalie Svabikova Tshekki 460, 460
Wilma Murto Suomi 472, 460
Molly Caudery Britannia 460, 460
Yana Hladiychuk Ukraina 461, 460
……………
Elina Lampela Suomi 453, 450
Saga Andersson 445, 445.