Suomusjärvellä yli 60 vuotta toiminut puutyöverstas myy ”sitä mitä ei kaupasta saa” – nyt oppipojasta tulee mestari

0
Puuseppä Iiro Laskulampi (vas.) on työskennellyt Reino Sinnelän puutyöverstaassa jo yli kymmenen vuotta. Nyt Laskulampi ottaa Suomusjärvellä sijaitsevan verstaan haltuun omalla toiminimellään. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Hiomakoneen ääni voimistuu suomusjärveläisen verstaan ovella. Sisään astuessa nenään tulvahtaa miellyttävä puun tuoksu. Joka puolella on jos jonkinmoisia ovenkarmeja, ikkunoita ja erikokoisia laudanpätkiä.

Puutyöliike R. Sinnelä on toiminut kahdessa sukupolvessa jo yli kuudenkymmenen vuoden ajan. Nyt verstaalla on käynnissä ”vallanvaihto”: 71-vuotias Reino Sinnelä on vuoden alusta saakka pyrkinyt jättäytymään sivummalle, ja samoissa tiloissa jatkaa Sinnelälle aikoinaan oppipojaksi tullut Iiro Laskulampi.

– Se on hyvä, että on jatkaja. Töitä on kuitenkin koko ajan, ei niistä ole pulaa ollut. Kyllä tällaisia pieniä verstaita kuitenkin tarvitaan, Sinnelä toteaa.

Sinnelä itse aloitti verstaalla jo 15-vuotiaana, kun se oli vielä hänen isänsä omistuksessa.

– Tämä on minun kotipaikkani, siksi verstas on täällä metsässä, Sinnelä naurahtaa ja kertoo asuvansa nykyään keskustassa.

Töitä on riittänyt Sinnelän mukaan alusta saakka jokaiselle päivälle, eikä hän vieläkään malta aivan täysin eläkkeelle jäädä. Päivät venyvät helposti pitkiksi.

– Aina ei ehdi kymppiuutisiksi kotiin. Täytyy saada keskeneräiset työt kondikseen, joten muutamaksi vuodeksi riittää vielä hommaa, hän kertoo.

Ammattitaito ei pääse ruostumaan eläkkeelle jäämisen jälkeenkään, sillä tiedossa on jo uusi projekti.

– Pitäisi omaan taloonkin tehdä uudet ikkunat, mutta en ole vielä ehtinyt. Kyllä sitä hommaa on, Sinnelä sanoo nauraen.

Reino Sinnelä ei ole koskaan ajatellut laajentavansa noin 300 neliömetrin verstastaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Sinnelä ja Laskulampi tekevät uusia puuovia ja -ikkunoita tilauksesta. Joskus työt suunnitellaan alusta loppuun annettujen mittojen mukaan, toisinaan taas korjataan vanhoja ja rapistuneita ovia ja ikkunoita.

Laskulammen mukaan ”perusovi” valmistuu päivässä maalauskuntoon, mutta isommat työt vievät luonnollisesti enemmän aikaa.

Verstaalla käytettävä puu on lähes yksinomaan mäntyä, joka on peräisin Suomusjärven alueelta. Välillä miehet työstävät myös esimerkiksi tervaleppää, jos asiakas niin toivoo.

– Kaikki eivät ole mieltyneet alumiini-ikkunoihin. Siksi teemme puusta kaikkea sellaista, mitä ei kaupasta saa, Sinnelä sanoo.

Kesken kaiken hänen puhelimensa alkaa piristä.

– Tuossa se on valmiina pölyttynyt, Sinnelä sanoo puhelimeen ja sopii asiakkaan kanssa ”aikoja sitten tehdyn pokan” noudosta.

Tilauksia on Sinnelän mukaan tullut Pohjois-Suomesta saakka, ja varsinkin sähköpostitse yhteydenottoja tulee ihan joka puolelta Suomea. Vanhat asiakkaat asioivat vielä mielellään Sinnelän kanssa, mutta uudet ovat jo oppineet soittamaan suoraan Laskulammelle.

Verstaalla on paljon ylimääräistä puutavaraa, jota Laskulampi ei raaski heittää pois. Lopulta ylijäämäpuu päätyy usein polttopuuksi. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salolainen Laskulampi valmistui puusepäksi vuonna 2008. Hän pääsi heti valmistumisensa jälkeen Sinnelälle töihin ja on viihtynyt verstaalla yhtäjaksoisesti jo yli kymmenen vuotta, vaikka välillä pitikin käydä armeijassa.

Puutöissä häntä kiehtoo omilla käsillä tekeminen.

– Se, että oma kädenjälki näkyy siinä, mitä on saanut aikaan, Laskulampi sanoo.

Nuori puuseppä on työskennellyt omalla toiminimellään tämän vuoden alusta lähtien. Varsinaisten puutöiden lisäksi työaikaa kuluukin nyt myös paperitöihin, kuten laskujen laatimiseen, ja asiakaskäynteihin.

– Loputtomasti olisi töitä, jos vain ehtisi tehdä.

Mutta mahtaako Laskulampikin ottaa vielä joskus verstaalle oman oppipojan?

– Ehkä joskus. Täytyy nyt ensin itsekin vielä harjoitella tätä yrityshommaa.