Pääministeri Marin liikuttui puhuessaan juhlintakohusta Lahdessa – ”Olen ihminen ja kaipaan joskus synkkien pilvien keskellä iloa, valoa ja hauskuutta”

16

Pääministeri Sanna Marin (sd.) liikuttui voimakkaasti puhuessaan vapaa-ajanvietostaan nousseesta kohusta SDP:n toritapahtumassa Lahdessa.

Marin nosti asian esille tapahtumassa pitämänsä puheen päätteeksi. Hän kertoi olleensa kuin pyörremyrskyn silmässä kuluneen viikon aikana, kun hänen vapaa-ajanvietostaan on kohistu.

Marinin mukaan nykyisen kaltaisille kohuille on ominaista, että asioista tulee kymmenen tai sata kertaa suurempia kuin ne todellisuudessa olivat.

Marin sanoi, että kulunut viikko ei ole ollut hänelle helppo. Hän sanoi haluavansa kuitenkin luottaa siihen, että ihmiset katsovat ennemmin sitä, mitä työtä poliitikot tekevät kuin sitä, mitä he tekevät vapaa-ajallaan.

–  Minä olen ihminen, ja myös minä kaipaan joskus näiden synkkien pilvien keskellä iloa, valoa ja hauskuutta, Marin sanoi ääni voimakkaasti väristen. Hän sai lahtelaiselta toriyleisöltä vuolaat suosionosoitukset.

–  Siihen liittyy kaikennäköistä kuvamateriaalia, kaikennäköistä videomateriaalia, mitä en itse haluaisi nähdä ja tiedän, että te ette haluaisi nähdä. Siitä huolimatta sitä meille kaikille näytetään. Se on yksityistä, se on iloa ja se on elämää, Marin jatkoi.

–  Mutta yhtään työpäivää en ole jättänyt tekemättä enkä yhtään työtehtävää ole jättänyt hoitamatta, enkä jätä tämänkään keskellä, koska kaikki nämä väistyvät ja meidän pitää yhdessä rakentaa tästä maasta vahvempi, Marin sanoi.

Marin viittasi puheensa päätteeksi Ukrainan sotaan ja ukrainalaisiin, joilla on paljon vaikeampaa.

–  Näinä päivinä minä olen ajatellut presidentti Zelenskyia, pääministeri Shmyhalia ja Ukrainan kansaa ja ihmisiä, jotka oikeasti kärsivät ja joilla on oikeasti vaikeaa, Marin sanoi.

–  Minä otan opiksi ja minä teen työni niin hyvin kuin tähänkin asti, hän summasi.

Sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi tiedotustilaisuudessa kokouksen jälkeen, että eduskuntaryhmä on käynyt avoimen ja hyvin rehellisen keskustelun Mariniin liittyvästä kohusta.

–  Ryhmä arvosti pääministerin viestiä siitä, että opiksi on otettu, Lindtman sanoi.

Pääministerillä on Lindtmanin mukaan ryhmän tuki.

Marin kertoi, ettei ollut ennen tiistaiaamua tietoinen Kesärannassa otetusta kuvasta, joka nousi tiistaina julkisuuteen.

–  En ollut tietoinen, että kuva oli otettu. En ole Tiktokissa, missä kuva on ilmeisesti ollut. Mielestäni kuva on asiaton. Tuollaista kuvaa ei olisi ikinä pitänyt ottaa, Marin sanoi.

Pääministeriltä kysyttiin vielä tarkennusta siihen, mitä opiksi ottaminen tarkoittaa.

–  Keskityn työtehtäviini. Meillä on paljon tehtäviä edessä tulevana talvena, Marin vastasi.

Lahden torille kaunista kesäpäivää viettämään tulleet Markku Mäntylä ja Ari-Pekka Määttä katsovat, että juhliminen on normaalia elämää.

–  Kyllähän meistä jokainen on ollut nuori, kun on vanhaksi ehtinyt, Mäntylä sanoo.

Hänen mukaansa pääministeri olisi näin jälkikäteen ajatellen voinut toimia toisin, ettei asia olisi päätynyt julkisuuteen. Samoilla linjoilla on Määttä.

–  Pakkohan sitä on joskus irrotella. Tuollaisessa virassa tietenkin pitää olla vähän varovaisempi, Määttä katsoo.

Torille saapuneilla Paula Kamulalla ja Kaarina Huhtaniemellä oli ensisijaisesti sanottavaa median toiminnasta.

–  Voitteko kysellä niistä politiikan aiheista. Minua ei ainakaan kiinnosta mitkään bilettämiset. Ihmiset saavat tehdä vapaa-ajalla mitä haluavat. Tässä ajassa on paljon tärkeämpää kuin kuka missäkin on yöllä ja kenen kanssa, Kamula sanoo.

Huhtaniemen mukaan media on levitellyt kuvia rumasti. Hän kertoo jopa itkeneensä asian takia.

–  Minä olen 72, ja jokaisella on oma rentoutumisaikansa, Huhtaniemi sanoo.

Tuomas Savonen, Viivi Salminen

16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
1 kuukausi sitten

Milloinkahan ne muut tulevat julkisuutta keräämään, vasta Särkän olen nähnyt typeryyksiään selittävän.

Tuntuu omituiselta, että hakeudutaan julkisuuden henkilön lähipiiriin ja käytetään hyväksi toisen hyväuskoisuutta? Osaavatkohan edes hävetä?

Maailma mallillaan - vai ei?
30 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Jos vähääkään seuraa noiden turhien julkkishenkilöiden toilailua lehtien palstoilla, käy hyvin selväksi, että sanat häveliäisyys ja fiksuus eivät kuulu edes heidän sanavarastoonsa. Pääosassa on vain hinnalla millä hyvänsä pääsy sellaisten ihmisten ja tapahtumien lähelle, joissa voi itsekin päästä valokeilaan.

Pyrkyrien ja pintajulkkisten torppaaminen ei näköjään onnistu pääministeriltäkään – jos edes sitä haluaisikaan, vaikka ympärillä pyörivät turvamiehetkin, joiden tehtävänä on virkahenkilöiden suojeleminen.

Julkisuuteen hinnalla millä hyvänsä tuntuu olevan päivän sana. Siitä maine kasvaa ja kassa kilisee. Ja pääministeriltä kuten muultakin hallinnolta toivoisi järjen käyttöä tässä somettajien ihmemaassa.

Olli P.
1 kuukausi sitten

Kyse ei edelleenkään ole siitä, vaan milloin se tehdään. Marin on itse ilmoittanut VNK:aan, että ei tarvitse sijaista kyseiseksi viikonlopuksi, vaan on käytettävissä. Sijaiseksi oli määrätty A. Kaikkonen, jota ei sitten tarvittukaan.

Mitä sitten Marinin työ- ja päätöksentekokuntoon tulee, niin uskon, että jokainen, joka on nähnyt videokoosteet, osaa tehdä johtopäätöksen.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Olli P.

Olli, niin totta. Nyt johtopäätöksiä. Ja miten Kesärannan turvallisuus, kymmeniä tuntemattomia kulkijoita mikittämässä taloa ja puhelimia? Valtioneuvoston turvallisuus”johtaja” on pihalla kuin lintulauta tehtävistään.

Keijo K.
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Totta, mutta kuten Marin on sanonut hän tarvitsee elämäänsä iloa. Tapa, jolla sitä iloa etsitään elämään, vaikuttaa olevan yksilöllistä ja ongelmaksi osoittautuvat usein nuo seuralaiset, jotka eivät kaihda mitään tilaisuuden iskiessä. Voi päästä vaikka lehtiin, kuten nytkin kävi.

Tavis torilta
28 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Marin kerjäsi ja kerjää nyt ihmisiltä sääliä kaupunkien toreilla poiketessaan lähestyvien vaalien johdosta. Miksi säälisin häntä, ei hänkään enää huomaa, miten kansalaisten terveydenhoito ei toimi eikä vanhusten hoivapalvelutkaan hoidu, kun hoitajia ei riitä.

Toinen on se, miten selvitään talvesta suorasähkölämmitteisissä taloissa, johon aikoinaan ohjeistettiin talon rakentajia, jos ei ole takkaa eikä puuhellaa? Ei myöskään kuuluta asumistuen piiriin. Sääliikö pääministeri muita kuin itseään?

Pääministerin vastuu
1 kuukausi sitten

Hyvä, että pääministeri Marin ymmärtää, että pitää keskittyä työtehtäviin ollessaan maan pääministeri. Toki juhliakin saa, mutta pitää ymmärtää myös vapaa-aikana se, missä asemassa on ja toimia sen mukaisesti eli harkitsevasti.

Valitettavasti tämän hallituksen aikana näitä tapauksia on tullut esiin liikaa, ja jotenkin tuntuu, että kansalaisten huolet ovat jääneet vähemmälle.

Jo riittää
27 päivää sitten

Ja ennen kaikkea, minkälaisessa seurassa juhlii. Ei tuollainen rellestävä porukka ja tyrkkyjulkkikset sovi pääministerin arvolle, mutta ei hän niitä poiskaan ollut lähettänyt. Miksi?

Keijo K.
26 päivää sitten
Reply to  Jo riittää

Josko vaihtoehtona olisi ollut juhlia yksin?

Ystävä
1 kuukausi sitten

Esiintymisessä alkoi olla jo uhriutumisen makua.

Maailma mallillaan - vai ei?
30 päivää sitten
Reply to  Ystävä

Taisivat olla kiinnijäämiskiukun kyyneliä. Ainakin minulle on Marinista syntynyt kalseahko kuva ihmisestä, joka vähät välittää muiden mielipiteistä. Kulissit ovat kaatumassa.

Pertti
30 päivää sitten

Naisilta hyväksytään sekoilua paljon enemmän kuin miehiltä. Kanerva joutui jättämään ministerivirkansa tekstiviestien takia naisten vaatimukseta. Oli paljon parempi ministeri kuin tällä hetkellä yksikään minun mielestäni.

Marko
30 päivää sitten
Reply to  Pertti

Takavuosina, kun ei ollut naisia ministerinä, oli meillä tällaisia kuin Ahti Karjalainen, joka ryyppäsi vuosia. Miten ne sitten sallittiin? Presidentti Kekkonen juotti saunassa puoli valtakuntaa jne.

Kirjoittelitko silloin mielipiteitäsi missä kritisoit juominkeja? Ei olisi taidettu julkaista missään lehdessä. Nyt on kotikriitikoiden kulta-aika, voi huudella puskista mitä sattuu ja kenelle vaan.

Pitääkö pääministerin olla kuin nunna, että sedät ovat tyytyväisiä?

Keijo K.
30 päivää sitten
Reply to  Marko

Historia on historiaa, nyt on nyt. Kuten niin usein kuulee, elämme globaalia aikakautta. Siihen kuuluvat oleellisena osana kaiken maailman sekoilemiset ja kohusta kohuun menemiset.

Pertti
30 päivää sitten
Reply to  Marko

Minä kirjoitin Kanervasta. Siitä ei taida nunnaa saada. En ole nytkään kirjoittanut juomisesta. Marin ei sovelias pääministeriksi.

Marko
30 päivää sitten
Reply to  Pertti

Mitä siinä sinun kommenttisi ensimmäisessä lauseessa sanoitkaan? Joudut noin joka kerta selittämään kirjoituksiasi. Toisaalta kun kirjoittaa kuten sadut kirjoitetaan, niin se antaa tilaa selitellä.