
Poikkeusoloihin ja häiriötilanteisiin varautuminen kiinnostaa ihmisiä. Keskiviikkona aihetta valottivat Salossa riskienhallinnan suunnittelija Mika Lehestö Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta ja varautumisen ja turvallisuuden erityisasiantuntija Ari Korhonen Kuntaliitosta. Salon Seudun Maanpuolustusnaiset ry järjestämää varautumisiltaa seurasi pelastuslaitoksella parikymmenpäinen yleisö.
Ari Korhonen toteaa varautumisen olevan vaaratilanteiden ennakointia. Sitä tekee jokainen melkeinpä huomaamattaan: hiekoittaa jäisen pihan, ettei liukastuisi ja pukee pelastusliivit ylleen siltä varalta, että joutuu veneestä veden varaan.
Yhteiskunnan tyypillisiä häiriötilanteita ovat myrskyjen aiheuttamat sähkökatkot ja vedenjakelun häiriöt. Vakavimpina varautumista vaativina asioina ovat kouluampumiset. Kunnissa mietitään, mitä voi sattua ja miten toimitaan, kun sattuu.
– Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti Suomen turvallisuusympäristöä ja väestönsuojelun kysymykset ovat alkaneet kiinnostaa aiempaa enemmän. Kunnat ovat päivittäneet valmiussuunnitelmiaan muun muassa kriittisen infrastruktuurin suojelemiseksi ja erilaisen hybridivaikuttamisen torjumiseksi, Korhonen sanoo.
– Julkinen sektori miettii ja varautuu, jotta kansalaisten arki sujuu hyvin, mutta viranomainen ei voi tehdä kaikkea yksilöiden puolesta. Pitää uskaltaa ajatella, että pahin voi joskus tapahtua, Korhonen muistuttaa.

Suomessa huolestuttavat mahdollisesti lähestyvän energiakriisin vaikutukset.
– Esimerkiksi Nord Stream -putkesta menee Saksaan maakaasua enää 20 prosenttia täydestä kapasiteetista. Se johtaa muiden energiamuotojen kysynnän kasvuun ja niiden hintojen nousuun.
Korhonen painottaa Suomen tilanteen olevan parempi kuin monen muun maan.
– Suomi luopui jo toukokuussa venäläisestä maakaasusta ja joulukuussa Olkiluoto 3:n ydinvoimala alkaa tuoda lisäkapasiteettia sähköntuotantoon.
Sähkön hintakehitys vaikuttaa kuitenkin myös suomalaisiin.
– Kansallista energiansäästökehotusta ei ole annettu, mutta kunnissa on jo tehty energiansäästötoimia, Korhonen tietää.
– Huoltovarmuuskeskus on varastoinut esimerkiksi polttoainetta niin, että Suomessa pärjätään ensi talvi, vaikka energiapula tulisikin.
Turvallisuustilanteen muutokset vaikuttavat väistämättä tiedonsaantiin. Suomi on ollut hyvin avoin yhteiskunta, jossa on kerrottu esimerkiksi vesiverkostojen ja vedenottamoiden sijainnit.
– Avoimuutta joudutaan vähentämään, Korhonen arvioi.
– Yksityiskohtaisesti ei voida julkistaa etenkään heikkouksia, koska pienelläkin häirinnällä voi saada aikaan vaikka mitä.
Ukrainan tapahtumien vaikutusten suhteen tilanne on parhaillaan Suomessa melko rauhallinen. Korhonen kehuu kuntien ottaneen hienosti koppia pakolaisten vastaanottamisesta. Esimerkiksi opetusta alettiin järjestää nopeasti.
– Salon seudulle on tullut paljon ukrainalaisia pakolaisia, koska he ovat tyypillisesti sijoittuneet alueille, joilla on marjatiloja, hän toteaa.
– Ukrainalaisten tulovirta on parhaillaan tasaista. Uusi ongelma tulee sijoituksista, kun yksityismajoitukset alkavat päättyä, sillä alueella on pulaa vuokra-asunnoista.

Vuonna 1949 perustetun Salon Seudun Maanpuolustusnaisten toiminta alkoi hiipua 2000-luvulle tultaessa. Pirjo Rajakangas palasi yhdistyksen puheenjohtajaksi viime vuoden alussa, kun jäsenmäärä näytti nollaa. Rajakangas alkoi elvyttää toimintaa ja sattui tekemään sen täysin oikeaan aikaan: tänä vuonna kiinnostus vapaaehtoista maapuolustusta kohtaan on räjähtänyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Yhdistys on kokenut jäsenryntäyksen:
– Meillä on jo 67 jäsentä ja kyselyistä päätellen lisää on tulossa.
Rajakangas iloitsee siitä, että yhteydenottoja on tullut myös muilta toimijoilta.
– Esimerkiksi Martat ovat kiinnostuneet asiasta, ja olen menossa puhumaan heidän tilaisuuteensa.
Salolainen Merja Virtanen on yksi uusista jäsenistä. Sotaveteraanin tytär oli ehtinyt miettiä jo pitkään hyödyllistä harrastusta, kun löysi yhdistyksen lehtiartikkeleiden ansiosta.
– Kiinnostuin yhdistyksen toiminnasta ja koulutuksista. Ukrainan sota oli viimeinen pisara, hän toteaa.
– Toivon, ettei Suomi enää koskaan joudu sotaan ja että maailmantilanne rauhoittuu.