Poikkeuksellista tähtiloistoa – Salkkari listasi kuluneen liigakesän kymmenen kovinta siirtoa

0
TPS:ssä koronakaudella 2020-2021 loistanut Josh Kestner siirtyy Rauman Lukon riveihin. (Kuvat: TS-arkisto/Ari-Matti Ruuska)

Kärsimättömien jääkiekon ystävien tuska helpottuu viimein perjantaina, kun Rauman 29. Pitsiturnaus käynnistää Liigan harjoitusottelut.

Venäjän hyökkäyssodan alettua harva jääkiekkoilija pitää propagandaliiga KHL:ää enää vaihtoehtona uralleen. Tulevalla kaudella liigakaukalot ympäri Suomen vilisevätkin tuttuja paluumuuttajia ja esittelevät tähtiloistoa, joista normaalisti olisi saattanut vain haaveilla.

Salkkari listasi kesän kymmenen kovinta liigasiirtoa:

1) Jori Lehterä, Tappara

Kesän ykköshankinta. Lehterä palaa kotiin 12 vuotta kestäneeltä maailmankiertueeltaan, jonka aikana hän pelasi 355 KHL- ja 346 NHL-ottelua. Lehterä, 34, ei ole saapunut Tampereelle jäähdyttelemään, sillä hän himoaa uransa ensimmäistä mestaruutta.
Edellisellä liigakaudellaan Lehterä voitti ylivoimaisesti pistepörssin ja olisi edelleen KHL:ssä tähtistatuksen pelaaja. Lehterää voi kutsua täydelliseksi sentteriksi: hän lukee ja tekee peliä uskomattomalla tavalla sekä hoitaa puolustusvelvoitteet moitteetta.

2) Niko Ojamäki, Tappara

Ojamäkeä kuumempaa maalintekijää ei Euroopasta löydä. Viime kauden KHL:n maalikuningas (29 maalia) palaa tuttuun ympäristöön, jossa hän rokkasi viime visiitilläkin tulosta tasaiseen tahtiin. Nokia Areenan yleisö pääsee ihastelemaan Ojamäen tykin suusta lähteviä rannelaukauksia ja one-timereitä.

Niko Ojamäki palaa Tapparaan muutaman vuoden tauolta.

3) Sami Niku, JYP

Kahden fiaskokauden jälkeen JYP yrittää uutta nousua mittavin satsauksin.
Paras osoitus siitä on Niku, joka reissasi viisi kautta NHL:n ja AHL:n välillä. Ensimmäisellä Pohjois-Amerikan kaudella Niku valittiin AHL:n parhaaksi puolustajaksi. Nyt Niku pyrkii pelaamaan Jesse Puljujärven kaltaisen tykkikauden, joka siivittäisi pelipaikan lopullisesti tarunhohtoiseen NHL:ään.
Ainoa kysymys kuuluu: kuinka hyvin Niku soveltuu vanhan liiton päävalmentajan Jukka Rautakorven pelisysteemiin? Niku elää hyökkäyspään taikatempuista paikoin puolustamisen kustannuksella, mutta Rautakorven joukkueessa tuskin annetaan vapauksia.

4) Joonas Kemppainen, Kärpät

Kolme kautta KHL:n suurseura Pietarin SKA:n ykkössentterinä puhuu puolestaan. Kemppainen on työteliäs kahdensuunnan sentteri. Hän ei loista pistepörsseissä, mutta on sitäkin tärkeämpi pelaaja Kärpille.
Kemppainen luultavasti pelaa enemmän ali- kuin ylivoimaa.

5) Valtteri Kemiläinen, Tappara

Kiekollinen johtaja Kemiläinen on erinomainen korvike mestaruuskevään parhaalle puolustajalle Otto Leskiselle. Viivamies Kemiläinen täydentää järjenvastaisen ylivoimakolmion Lehterän ja Ojamäen kanssa.
Paluu Tapparaan oli ihme: onnistunut viime kausi oli vasta ensimmäinen ulkomailla, ja 30-vuotiaalla olympiavoittajalla olisi varmasti ollut muitakin ottajia.

6) Jyrki Jokipakka, Ilves

Juice Leskisen Jyrkin piti tehdä ”joskus miehen työ”. Ilveksen raudanluja puolustajahankinta on valmis siihen. Luottopakin avaussyötöt napsuvat kerran kerrasta oikeaan osoitteiseen ja maalinedustan suojelu on taidetta. Jokipakka pelasi viimeiset viisi kautta HK Sotshissa ja Sibir Novosibirskissa avainpuolustajina.

7) Julius Nättinen, HIFK

25-vuotias Nättinen palaa parhaassa peli-iässä Suomeen. Kaksi kautta sitten JYPissä Nättinen taisteli loppuun asti pistepörssin herruudesta ja voitti maalikuninkuuden (33 maalia). Hyvien Sveitsin ja Ruotsin kausien jälkeen odotukset ovat Helsingin jäähallin katossa.

8) Juuso Hietanen, HPK

Kaiken nähneen 37-vuotiaan Hietasen ympyrä sulkeutuu. Maailmanmestari ja olympiavoittaja palaa Hämeenlinnaan, josta hän lähti maailmalle 15 vuotta sitten.
Pelillisesti Hietanen on jo parhaat vuotensa nähnyt, mutta hänen kokemuksensa astuu arvoon mittaamattomaan. Etenkin vaikeina hetkinä Hietasen rauhallisuutta puhkuva ote nostaa koko Kerhon suoritusta.

9) Teemu Turunen, Kärpät

Yksi tähtihyökkääjä parhaassa peli-iässä lisää! 26-vuotias Turunen on todistanut tasonsa niin useasti kertaa, että todennäköisyydet epäonnistumiselle ovat pohjamudissa.
Lisäksi Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki on ennestään tuttu viime kaudelta Jokereista. Viimeksi Liigassa Turunen tehtaili 43 peliin 51 pistettä Stadin kirkkaissa valoissa.

10) Josh Kestner, Lukko

Kestner oli toissakaudella Raimo Helmisen Tepsin avainpelaajia (24+25=49). TPS hävisi tuolloin finaalit juuri Lukolle. Kestnerin rannelaukaus tuottanee raumalaisille iloa Pitsiturnauksesta lähtien.
Floppiriski on kuitenkin listan suurin koviin odotuksiin nähden, koska laukausta lukuun ottamatta Kestner on vain keskinkertainen laitahyökkääjä.

29. Pitsiturnaus perjantaina Raumalla kello 8.45–21. Mukana Lukko, Ässät, TPS, SaiPa, Sport ja TuTo.

Teksti: Riku Hatakka