Poliisi aloitti esitutkinnan Helsingin Sanomien artikkelista Wille Rydmanista

0

Helsingin poliisi on aloittanut esitutkinnan Helsingin Sanomien kansanedustaja Wille Rydmania koskeneesta artikkelista, poliisi tiedotti perjantaina. Rikosnimikkeitä ovat tässä vaiheessa törkeä kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

–  Tutkintapyynnössä nimikkeinä ovat törkeä kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Nimikkeet voivat tarkentua tutkinnan edetessä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha-Matti Suominen sanoi poliisin tiedotteessa.

HS:n kesäkuussa julkaisemassa kerrottiin Rydmanin käytöksestä nuoria naisia kohtaan. Rydman itse teki artikkelista tutkintapyynnön poliisille.

Kokoomuksen eduskuntaryhmästä artikkelin ilmestymisen jälkeen eronneen Rydmanin mukaan lehti julkaisi ”syvästi leimaavan” artikkelin, vaikka hänen mukaansa lehden toimittajille oli lukuisin todistein osoitettu, ettei sen rakentama narratiivi ollut tosi. Hän sanoi, ettei tietenkään olisi halunnut joutua tällaiseen.

–  Mutta kun HS toimi siten kuin toimi, niin minulle sopii oikein hyvin, että faktat käydään sitten aivan juurta jaksain läpi. Sitten nähdään, kuka puhuu totta ja kuka ei, Rydman kirjoitti heinäkuussa tutkintapyynnön jätettyään.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaud sanoi tuolloin STT:lle, että juttu oli huolellisesti tehty ja siinä kuvatut asiat ja tapaukset paikkansa pitäviä.

Useat nuoret naiset kertoivat HS:n artikkelissa Rydmanin ahdistavasta käytöksestä. HS:n mukaan Rydman näyttää toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan.

Useissa HS:n tekemissä haastatteluissa toistui, että Rydman tarjosi alkoholia ja kehotti juomaan. Osa naisista oli tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Keskusrikospoliisi (KRP) teki vuonna 2020 esiselvityksen Rydmanin tapauksesta ja puhutti silloin useita naisia. Esiselvitys lopetettiin, sillä tutkintakynnys ei ylittynyt.

Heinäkuussa KRP kertoi kuitenkin käynnistäneensä esitutkinnan seksuaalirikoksesta, jossa epäiltynä on ”eduskuntaryhmästään kesäkuussa eronnut kansanedustaja”. Rikoksen epäillään tapahtuneen vuonna 2015.

KRP:n mukaan esitutkinta aloitettiin, koska poliisi oli saanut uusia tietoja ja kuullut sellaisia henkilöitä, joita ei kuultu epäiltyyn liittyvässä aiemmassa, vuonna 2020 tehdyssä esiselvityksessä.

–  Rikosnimike tarkentuu esitutkinnan aikana. Kyse on seksuaalirikoksesta, joka on kohdistunut täysi-ikäiseen asianomistajaan, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Masi Puolakka kertoi tuolloin STT:lle.

Rydman ei halunnut kommentoida asiaa STT:lle, mutta hänen asianajajansa Riitta Leppiniemi kertoi , että Rydman kiistää syyllistyneensä seksuaalirikokseen.

Helsingin Sanomia julkaiseva on STT:n suurin omistaja.

Maria Rosvall