Putin kiritti vetytaloutta

6

Energiapolitiikka on globaalissa murroksessa. Ympäristökatastrofit, lajikadot, uhkakuvat kokonaisten maanosien muuttumisesta asuinkelvottomiksi ja satojen miljoonien ihmisten kotikortteleiden jäämisestä nousevan meren alle luovat painetta päästä nopeasti eroon fossiilisista energialähteistä.

On epärealistista tavoitella ensisijaisena keinona energian käytön vähentämistä. Se ei sovellu tekoälyistyvään digimaailmaan eikä ihmiskunnan geneettiseen perimään, jossa kehitys nähdään itseisarvona ja jossa on vuosituhansia tavoiteltu enemmän ja parempaa.

Tällä hetkellä liikenteessä tapahtuu nopeaa siirtymistä pois bensiinistä ja dieselistä. Voittajana näyttäytyy sähköistyminen, jossa päästään hyötysuhteissa erittäin hyville prosenteille.

Biopolttoaineista ei tällä hetkellä näytä olemaan kilpailijaksi sähköautoistumiselle, paitsi raskaassa liikenteessä.

Yksi nouseva trendi on aurinko-vetytalous, jossa nopeasti yleistyneellä aurinko- ja tuulisähköllä tehdään vetyä. Henkilöautojen käyttövoimana vety tuskin yleistyy, sillä sen hyötysuhde jää sähköä heikommaksi. Vedyllä on kuitenkin paljon mahdollisuuksia teollisuudessa.

Moni muistaa Maailman Tila -raportit jo 1990-luvulta. Tuolloin Lester M. Brownin johtama instituutio promotoi hajautettua energiatuotantojärjestystä, joka perustuisi paljolti aurinko-vetytalouteen.

Brownin vision väheksyntä on vähentynyt samaa tahtia kuin tuulivoimalle naureskelijoiden määrä.

Vuoden lopulla Suomessa tuotetaan 5 157 megawatin edestä tuulisähköä – enemmän kuin ydinvoimaa, jota Olkiluoto kolmosen käynnistyttyä olisi tarjolla noin 4 400 megawattia. Fingridin ennusteen mukaan vuoden 2025 lopussa tuulivoiman teho on jo 9 000 megawattia.

Vety voi toimia myös tuotetun sähkön välivarastona.

Yksi monista Venäjän presidentti Vladimir Putinin virhearvioista on ollut lännen kiristäminen kaasulla ja öljyllä. Kyseinen virhe on siitä poikkeuksellinen, että siitä on pitkällä tähtäimellä yleistä hyötyä.

Eurooppa kirii ennätyksellistä vauhtia pois turmiollisesta fossiilienergiasta ja ottaa jättiaskelia kohti kestävää energiataloutta.

Ilman Putinin erhettä näin nopeaa siirtymää ei tapahtuisi.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Allan
1 vuosi sitten

Hieno pääkirjoitus.

Olen ollut vetytalouden kannattaja jo peruskouluikäisestä asti.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  Allan

Merkittävä tieto, kukaan ei tosin tiedä kuka edes olet?

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Onko sillä jotain väliä?

Repa
1 vuosi sitten

Pääkirjoituksessa sanotaan että Eurooppa siirtyy ennätyksellistä vauhtia pois fossiilisista energiasta ja ottaa jättiaskeleita kohti kestävää energiataloutta.

Eikö viimeaikainen kehitys ole ollut päinvastainen eli lisätään kivihiilen polttoa ja tuodaan nesteytettyä kaasua Amerikasta sekä pyritään vähentämään energiankulutusta, vaikka sekin nähdään kirjoituksessa epärealistisena tavoitteena.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Repa

Pakotteet tekevät sen, että fossiilisia käytetään enemmän kuin koskaan ennen.

Mistä pakotteet?
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

No mistä ne pakotteet ovat seurausta? Putinin ”oikeutetusta kostosta” vai?