Rankkasade teki huonosti suojatuista kartoista mössöä – Mestari Harju suunnisti nyt EM-pronssia

0
Venla Harju otti keskimatkalta jo toisen mitalinsa Rakveren EM-kisoissa. (Kuvat: Seppo Väli-Klemelä)

Suomen mitalitili Rakveren EM-suunnistuksessa kasvoi lauantaina yhdellä pronssilla, kun pitkän matkan kultamitalisti Venla Harju suunnisti keskimatkan pronssia. Edelle ehtivät Sveitsin Simona Aebersold ja kotiyleisön suureksi riemuksi Viron Evely Kaasiku.

Miesten kilpailussa ruotsalaiset veivät Albin Ridefeltin johdolla kolmoisvoiton. Olli Ojanaho oli neljäs ja salolaislähtöinen Miika Kirmula seitsemäs.

Kilpailu oli odotetun vaativa ja monet suosikit sortuivat virheisiin. Harjukin teki muutamia virheitä. Suurin ajanhukka tuli ajautumisessa huonon reitinvalinnan myötä sivuun viidennelle rastille mennessä ja pienemmät olivat kaksi rastipummia.

Harju olikin kahdella väliaikarastilla vasta kuudentena, mutta kova taistelu nosti hänet maalissa mitalille vajaat kolme minuuttia Aebersoldin takana.

Keskimatkan mestaruutta puolustanut Marika Teini teki reitinvalintavirheen samalla rastivälillä kuin Harju, mutta mitaleilta hänet pudotti virhe 17. rastilla aivan kilpailun lopussa. Maalissa hän oli viides puoli minuuttia Harjua hitaampana.

Paimion Rastin Ina Westerlund pääsi karsinnan viimeisenä avaamaan kilpailun. Naisten kisaa häiritsi raju ukkoskuuro, joka heitti vettä isosti myös Westerlundin niskaan.

– Isoja virheitä en tehnyt, mutta meno oli hidasta tiheässä metsässä. Sadekin teki oman haittansa, karttaankin tuli iso reikä, mutta onneksi sinne alkupään rastien kohdalle ja olin ne jo käynyt, sijalle 33 päätynyt Westerlund kertoi.

Miesten kilpailussa Ruotsin Anton Johansson löi aikaisella lähtönumerolla pohja-ajan, joka piti kunnes aivan lopussa lähtenyt joukkuetoveri Albin Ridefelt sen alitti.

– Vaativa rata ja lopussa tein pienen virheen jälkeen varmistavan reitinvalinnan polkua pitkin, vaikka vähän pelkäsin, että valinta olisi hitaampi. Mutta eihän sillä nyt enää mitään merkitystä ole, mestari myhäili.

Olli Ojanaho lähti matkaan sillä suunnitelmalla, että juoksee niin kovaa kuin pystyy suunnistusvarmuutta riskeeraamatta.

– Toteutin ajatuksen aika hyvin, eikä virheitä paljoa tullut. Pari kertaa jouduin sivuun suunnistajien tekemältä uralta, joka näissä tiheiköissä on aina se nopein reitti, Helsingin Suunnistajia edustava Ojanaho kertoi.

Rovaniemeltä kotoisin oleva kauppatieteiden opiskelija oli juniorisarjassa todellinen tähti ja mm. voitti kuusi kultamitalia nuorten MM-kilpailuissa. Nyt 25-vuotiaana hän onnistui ensimmäistä kertaa aikuisten arvokilpailuissa. Torstain pitkällä matkalla tuli kuudes sija ja nyt keskimatkalla parannusta pari sijaa. Taitavana suunnistajana tunnettu Ojanaho on kypsymässä myös aikuisten menestyjäksi.

Miika Kirmulan juoksu kulki, mutta suunnistus takkusi.

Miika Kirmula piti seitsemättä sijaansa hyvänä suoritukseensa nähden.

– Tossu kyllä liikkuu, mutta suunnistus takkuaa, hän raportoi.

Pikkuvirheitä tuli alussa ja lopullisesti mitalimahdollisuus katosi 13. rastilla.

– Tulin ihan rastipisteeseen, mutta mielestäni siinä notkossa oli karttaan merkitsemätön kumpare, jonka taakse rastilippu jäi piiloon. Siinä meni aikaa ennen kuin kaivoin lipun esiin, Miika puuskahti.

Päivän kuuma puheenaihe oli karttamuovien rikkoutuminen ja sitä kautta voimakkaassa ukkoskuurossa kastuneiden karttojen turmeltuminen. Varsinkin Norjan joukkueen päävalmentaja Janne Salmi kävi kuumana aiheesta. Hänen mielestään ei ollut kilpailijoita kohtaan reilua, että karttasuojus ei kestänyt kurjaa keliä.

Kilpailun teknisenä valvojana toimiva Jaakko Lajunen harmitteli tapahtunutta. Hän kertoi, että karttojen materiaalia oli mietitty paljonkin ja lopulta oli päädytty siihen, että pitkän matkan kartat oli painettu vettä kestävälle materiaalille, mutta keskimatkan ja viestin karttoja ei. Ilmeisesti kartan painokustannukset vaikuttivat ratkaisuun.

– Karttasuojien latvialainen toimittaja vakuutti järjestäjille, että muovi kestää eivätkä kartat kastu. No nyt kävi näin, pahoitteli Lajunen.

Sunnuntain päätöskilpailuna käydään 3-osuuksiset viestit. Osuudet ovat lyhyitä, noin puolen tunnin mittaisia, joten kilpailusta tulee tiivis ja jännittävä. Ja virheitäkin kiireessä varmasti tehdään. Suomen joukkueen kokonaispanos on kahdessa henkilökohtaisessa kilpailussa ollut hyvä, joten on perusteltua odottaa mitalitilin vielä kasvavan.

Teksti: Seppo Väli-Klemelä, Rakvere