Sähköntuotantoa ja keskiajan sotavarusteita Paimiossa – lauantaina nähdään keskiaikainen näytös

0
Eemu Laurila esitteli vanhoja sähköjohtoja, joita on löydetty museon kätköistä ja saatu yksityisiltä lahjoittajilta. Kuva: SSS/Luna Lavonen

Sähkön Suomeen saapumisesta kertova näyttely on kesän alussa kokenut muodonmuutoksen Paimion sähkömuseon toisessa kerroksessa. Museon korkeakouluharjoittelija Eemu Laurila valottaa uudistusten liittyvän erityisesti aikajärjestykseen, infokyltteihin ja sähköisiin ominaisuuksiin.

– Suurin osa esineistä on vanhoja, mutta ne on järjestelty uudelleen niin, että kierros etenee oikealta vasemmalle loogisesti ja kronologisesti, Turun yliopistossa historiaa opiskeleva Laurila toteaa.

Nyt näytteillä olevista tavaroista ja sähkön historiasta kerrotaan seikkaperäisemmin.

– Kaikki tekstiplanssit ovat uusia, niitä ei ennen ollut. Oli vain pieniä lappuja, joissa esineistä kerrottiin lyhyesti.

Sähkömuseon uudet infokyltit kertovat nyt laajasti sähkön historiasta. Kuva: SSS/Luna Lavonen

– Tässä näkyy myös erilaisia voimalaitoksia, joihin on lisätty sähköisiä elementtejä kuten valoja, Laurila täsmentää ja viittaa näyttelyn alussa olevaan Paimion sähköntuotannosta kertovaan pienoismalliin. Se esittelee Paimionjokea ja sen varrella sijaitsevia vesi-, ydin- ja tuulivoimalaitoksia.

Paimionjoen varren ja sen voimaloiden pienoismallin yhteyteen on viime keväänä rakennettu valoefektejä elävöittämään kävijäkokemusta. Kuva: SSS/Luna Lavonen

Maaseudun sähköistämisestä pääsee kuulemaan ja näkemään perusteellisemmin kuin aikaisemmin.

– Perusidea on täällä ollut aina suurin piirtein sama, mutta tämän vuoden uusi juttu on ennen kaikkea maaseudun sähkönjakelun tarkempi tietopaketti.

Laurilan mukaan näyttely on uudistusten myötä kattava sekä monipuolinen ja siinä käsitellään sähköistymistä eri näkökulmista.

– Keskikerros on saanut paljon kehuja ja on tämän kesän iso ponnistus, hän alleviivaa.

Paimion sähkömuseossa on esillä vanha maalla toiminut sähkökaappi, josta sähköä johdettiin aikanaan muun muassa kotitalouksiin. Kuva: SSS/Luna Lavonen

Sähkömuseota vastapäätä olevan käsityömuseo Miilan tämän vuoden teemanäyttely Sotureita ja käsityöläisiä – Keskiajan sotavarusteita esittelee keskiaikaisia varustekokonaisuuksia haarniskoista aseisiin ja kangasasusteisiin. Näytteillä on kaksi haarniskaa, jotka ovat lainassa WarusSeppäin Killalta.

– Haarniskat on tehty keskiaikaisin menetelmin käsin niin alkuperäisten mallien mukaan kuin mitä on tiedossa, kertoo Paimion kaupungin kulttuuriasiainhoitaja Jouni Lehtiranta.

Punaisin strutsinsulin koristeltu ritarillisen ratsumiehen haarniska on 1400-luvulta. Sen ennallistus on pohjautunut joukkoon pohjoismaisia lähteitä.

1530-luvulle sijoittuvan keskieurooppalaisen Landsknecht-palkkasotilaan varustuksen malli on puolestaan koottu useista aikakauden piirroksista, maalauksista ja museoesineistä.

– Käsittääkseni näitä haarniskoja voi käyttää taistelukentälläkin, Lehtiranta toteaa.

Käsityömuseo Miilassa on nähtävillä Landsknechtin keskieurooppalalaisten palkkasotilaiden varusteet. Kuva: SSS/Luna Lavonen

Lauantaina pidetään Paimion Harrastusmessut Paimion Jokipuistossa ja ympäri kaupunkia. Tilaisuus alkaa kello 12. Yksi tapahtuman kohokohta on WarusSeppäin Killan esitys.

– Kilta tulee messuille telttansa kanssa. Siellä on näytös ja paikan päällä pääsee myös kyselemään keskiaikaisesta harrastamisesta asetaidoista pukujen tekemiseen, Lehtiranta sanoo.

Paimion sähkömuseo auki elokuun loppuun. Osoite Vistantie 24a. Käsityömuseo Miila avoinna torstaista lauantaihin sekä sunnuntaina 28.8. kello 12–16 10.9. asti. Osoite Kirjakuja 2.